Un an de la #Colectiv: Mars tacut pana la locul tragediei, concerte, tunuri de lumina si panza neagra pe Guvern (Foto) UPDATE

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 15:48
3950 citiri
Un an de la #Colectiv: Mars tacut pana la locul tragediei, concerte, tunuri de lumina si panza neagra pe Guvern (Foto) UPDATE
Foto: Facebook/Cristiana Constantinescu

Romania comemoreaza, duminica, un an de la tragedia din clubul Colectiv, in urma careia au murit 64 de oameni, printr-o serie de evenimente in memoria victimelor.

Mii de persoane s-au strans in Piata Universitatii pentru marsul tacerii dedicat celor care au murit in urma incendiului din club, iar la ora 14:00 au pornit spre locul tragediei.

Un an de la #Colectiv: Mars tacut pentru comemorarea victimelor, fara haiduci si alti spargatori de proteste

Primii care au ajuns in Piata Universitatii au fost parintii, rudele si prietenii victimelor din Colectiv, precum si supravietuitori ai incendiului.

UPDATE 15:40 - Aproape 5.000 de oameni au participat la marsul tacerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, iar cea mai mare parte s-a alaturat pe parcurs. Marsul s-a incheiat in fata clubului Colectiv, dupa mai bine de o ora, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei.

In fata clubului, oamenii s-au oprit cateva secunde pentru a aprinde o lumanare si a pastra un moment de reculegere. Coloana de oameni s-a intins pe mai bine de un kilometru. La mars a participat si ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel.

Deasupra clubului Colectiv au fost eliberate 64 de baloane, care reprezinta victimele incendiului din urma cu un an. Baloanele au fost aduse de un grup de elevi din Slatina.

In timpul marsului, oamenii au mers in tacere, multi tinand in mana lumanari, poze cu prieteni sau rude raniti sau care si-au pierdut viata in tragedie, precum si mesaje de sustinere.

Zeci de persoane se aflau deja in fata clubului Colectiv, unde inca de dimineata au fost depuse coroane de flori si aprinse lumanari. Printre primii care au venit pentru a aduce un omagiu victimelor au fost presedintele Klaus Iohannis si ambasadorul SUA Hans Klemm.

Iohannis, la #Colectiv: Mi-as fi dorit sa stim totusi cine s-a facut vinovat de acest accident teribil

Panza neagra pe sediul Guvernului

Si Guvernul comemoreaza un an de la Colectiv. Pe sediul Executivului a fost intinsa o panza neagra in semn de doliu, fiind inlocuit banner-ul instalat in iunie pentru campania de subscriptie publica pentru achizitionarea "Cuminteniei Pamantului".

Monumente si concerte in memoria victimelor

Un monument in memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost inaugurat duminica, in Piata Bucur. Soclul monumentului este realizat din piatra de Dobrogea, iar statuia, reprezentand un inger, este sculptata in bronz. Aceasta a fost realizata de artista Elena Surdu Stanescu si aleasa de Asociatia Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care si-au pierdut viata dupa tragedia din Colectiv.

Un alt monument, ridicat in memoria victimelor din Colectiv din initiativa Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost sfintit, duminica, in curtea bisericii Sfantul Nicolae - Brosteni, lacasul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

Societatea civila a devenit constienta de puterea ei dupa #Colectiv. Sa vedem cum o va folosi

De asemenea, de la ora 16:30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociatia Colectiv GTG 3010 la Beraria H. Printre trupele si artistii care vor canta aici se numara Compact, Talisman, Coma, Kempes, Altar, Awake, Florin Chilian si Bulletproof.

Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a facut un apel catre patronii de cluburi ca, la ora 22:32 (cand Colectiv a fost cuprins de flacari, pe 30 noiembrie 2015), sa aprinda un proiector si "sa ridice spre cer o raza de lumina", in memoria celor 64 de tineri care si-au pierdut viata.

"Noi duminica, la 22:32, vom aprinde un proiector, un tun de lumina. As ruga pe toti patronii de cluburi ca la 22:32, poate ar putea face un astfel de gest, sa tina un mic moment si sa ridice spre cer o raza de lumina. Noi o vom face de la Colectiv", a afirmat Iancu.

A trezit #Colectiv Romania din amortire? S-a schimbat ceva cu adevarat?

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#marsul tacerii Colectiv, #panza neagra Guvern colectiv, #concerte memorie Colectiv , #Colectiv