In contextul prelungirii starii de alerta pentru inca 30 de zile, restrictiile se mentin. Care sunt acestea

Joi, 16 Iulie 2020, ora 13:57
4054 citiri
In contextul prelungirii starii de alerta pentru inca 30 de zile, restrictiile se mentin. Care sunt acestea
Foto: Pixabay

Prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei, pentru inca 30 de zile, prin Hotararea de Guvern din 15 iulie 2020, presupune mentinerea restrictiilor impuse prin HG 394 din 18 mai 2020 si Legea 55 din 15 mai 2020.

"Prelungirea starii de alerta nu aduce restrictii noi, dar nici noi masuri de relaxare", a spus vicepremierul Raluca Turcan.

De la declararea starii de alerta pe teritoriul Romaniei (18 mai 2020, prelungita la 17 iunie si 17 iulie), din doua in doua saptamani au fost eliminate, succesiv (18 mai, 1 iunie, 17 iunie, 1 iulie), diverse restrictii impuse in perioada starilor de urgenta.

De la 1 iulie erau prevazute noi relaxari, precum deschiderea restaurantelor sau permiterea desfasurarii evenimentelor private in interior si aer liber cu mai mult de 20, respectiv 50 de persoane.

In contextul evolutiei epidemiologice (trendul ascendent al imbolnavirilor -777 cazuri noi, azi, 16 iulie), autoritatile au decis amanarea masurilor de relaxare.

Raman deci in vigoare restrictiile de pana acum. Sa ni le amintim:

- mentinerea obligativitatii purtarii mastii in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si ministrului afacerilor interne.

- mentinerea obligatiei institutiilor si autoritatilor publice, operatorilor economici si profesionistilor de a organiza activitatea, astfel incat sa asigure, la intrarea in sediu, in mod obligatoriu, triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor, atat pentru personalul propriu, cat si pentru vizitatori.

- mentinerea interdictiei privind participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.

- mentinerea interdictiei privind participarea la evenimente private in spatii deschise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 50 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.

- mentinerea interdictiei circulatiei persoanelor in interiorul localitatilor in grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu apartin aceleiasi familii.

- mentinerea suspendarii consumului produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul cladirilor.

- activitatea in crese, gradinite si afterschool-uri, pe perioada vacantei de vara este permisa numai cu respectarea conditiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei si cercetarii, al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#coronavirus, #pandemie, #restrictii, #stare de alerta, #imbolnaviri, #cazuri , #coronavirus