Flacara olimpica FOTE 2013 ajunge la Brasov

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 08:07
2241 citiri
Flacara olimpica FOTE 2013 ajunge la Brasov
Foto: Arhiva

Flacara olimpica pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013 va ajunge duminica la Brasov, dupa ce a fost aprinsa pe 2 februarie, in cadrul unei ceremonii speciale organizate la Atena, iar o zi mai tarziu a fost adusa la Bucuresti. Flacara olimpica a avut sambata un periplu pe principalele artere ale Capitalei si va ajunge duminica in Brasov, la Casa Armatei, urmand sa fie purtata de trei dintre cei mai reprezentativi sportivi brasoveni spre Primaria Municipiului Brasov, potrivit site-ului oficial al competitiei.

Torta olimpica va parasi Capitala la ora 09,00 si va efectua drumul spre Brasov intr-o coloana oficiala, fiind inmanata, pe rand, primarilor din orasele importante de pe traseu. In localitatile unde se vor desfasura competitiile sportive, Brasov, Predeal, Rasnov, Cheile Gradistei, vor fi organizate evenimente dedicate acestui simbol.

Torta Olimpica va ajunge in Brasov, la Casa Armatei, la ora 18,00, si va fi inmanata lui Vlad Grigori, capitanul echipei de juniori a clubului de hochei Corona Brasov.

Tanarul de 15 ani isi va continua drumul pana in dreptul Muzeului de Arta, unde ii va inmana torta lui Vlad Ionescu, alt sportiv, in varsta de 18 ani, recunoscut pentru performantele sale ca patinator.

Ionescu, multiplu campion national la juniori, participant la doua editii ale Campionatelor Mondiale pentru categoria sa de varsta, se va indrepta, alaturi de voluntarii FOTE, catre Primaria Brasov, unde va preda torta doamnei Romica Pop-Damboianu, care va continua traditia aprinderii Flacarii Olimpice, in cadrul unei ceremonii speciale. Protagonista acestui moment solemn, care va implini 94 de ani in 2013, este brasoveanca si a fost campioana nationala la patinaj artistic pana in 1942. Romica Pop-Damboianu este fiica Mariei Popp De Lemeny, prima campioana la patinaj artistic a Romaniei, in 1913, si prima brasoveanca participanta la o Olimpiada - cea de iarna din 1936, de la Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Momentul aprinderii Flacarii Olimpice va fi insotit de intonarea imnului oficial al Comitetului International Olimpic, urmat de imnul Romaniei, interpretat de catre corul Unison.

Festivitatea se va incheia cu discursul doamnei Romica Pop-Damboianu si declaratiile oficialitatilor Festivalului Olimpic al Tineretului European, primarul orasului gazda, George Scripcaru, si un reprezentant al Comitetului Olimpic si Sportiv din Romania.

Flacara Olimpica va fi expusa publicului timp de o saptamana, in curtea interioara a Primariei Municipiului Brasov, unde brasovenii si turistii vor avea posibilitatea de a o admira si de a se fotografia cu aceasta.

In data de 17 februarie, in cadrul unui moment festiv, alti sportivi de marca ai Brasovului, vor purta torta pana la Arena Sportiva ''Ion Tiriac'', a Liceului cu Program Sportiv, in cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European, editia 2013.

Sambata flacara olimpica a fost purtata pe principalele artere bucurestene de o stafeta din care au facut parte oameni obisnuiti, cu dizabilitati, foste si actuale glorii ale sportului romanesc. Fostul mare campion Ivan Patzaichin a aprins primul torta olimpica, pe espalanada de la COSR, si a alergat primele sute de metri.

Ultimul purtator al stafetei, cel care a reaprins flacara de la sediul COSR, a fost sabrerul Florin Zalomir, printre cei care au purtat torta pe traseu numarandu-se gimnasta Sandra Izbasa, tragatorul Alin Moldoveanu, fosta atleta Gabriela Szabo, fostul gimnast Marius Urzica, inotatoarea Camelia Potec, fostul gimnast Marian Dragulescu, fosta atleta Paula Ivan si fostul campion olimpic la tir Sorin Babii.

Numerosi oameni politici, inclusiv presedintele Romaniei, Traian Basescu, ministrul tineretului si sportului, Nicolae Banicioiu, si vice-premierul Gabriel Oprea, au salutat prezenta simbolului olimpic pe strazile Capitalei.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#flacara olimpica FOTE 2013 Brasov , #eveniment