Presa de azi: Judecatorii constitutionali si-au luat ANI de pe cap

Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 08:42
2205 citiri
Presa de azi: Judecatorii constitutionali si-au luat ANI de pe cap
Foto: Evenimentul Zilei

ANI poate fi resuscitata de guvern doar partial, scrie, sambata, Evenimentul Zilei.

Chiar daca va fi pus in acord cu Constitutia cadrul legal de functionare a institutiei, puterile Agentiei de Integritate vor fi serios diminuate.

Premierul Emil Boc promite, la unison cu partidele politice, ca va incerca sa repuna pe picioare Agentia Nationala de Integritate (ANI), dupa ce aceasta a fost vaduvita de atributiile ei principale, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale.

In calea acestui scop stau numeroase obstacole. Pe de o parte, o serie de politiceni se opun fatis revigorarii ANI, iar, pe de alta, este imposibil juridic sa redai unei institutii atributiile declarate necon stitutionale.

Aparent, exista o vointa politica larga in favoarea resuscitarii Agentiei Nationale de Integritate. Premierul Emil Boc a anuntat deja ca guvernul ar putea emite o ordonanta de urgenta care sa permita functionarea Agentiei.

La Ministerul Justitiei a fost constituit deja un grup de lucru care va incerca sa gaseasca solutii pentru ANI. Principalul partid de opozitie, PSD, a anuntat, de asemenea, ca sustine refacerea legii de functionare a ANI. O pozitie similara au avut si liberalii.

Adevarul: Judecatorii constitutionali si-au luat ANI de pe cap

Sapte dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale care au mutilat Legea Agentiei Nationale de Integritate au averile verificate. Ce nu le place judecatorilor constitutionali: intreaga procedura de lucru a ANI, dreptul de a constata averile nejustificate si publicarea pe internet a declaratiilor de avere si de interese.

Exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatul Alice Dragici in dosarul lui Serban Bradisteanu, in care inspectorii ANI cereau confiscarea a patru milioane de euro din averea medicului,trebuiau discutate, conform presedintelui Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei, in sedinta de la 26 aprilie.

Curtea Constitutionala a analizat insa cauza in regim de urgenta, la 14 aprilie, fara a instiinta ANI, astfel incat juristii Agentiei nu au putut lua parte la dezbateri. Mai mult, Curtea a analizat intreaga Lege "ANI" din proprie initiativa, desi de la infiintarea Agentiei au mai existat 26 de contestatii privind neconstitutionalitatea actului normativ, toate fiind respinse de judecatorii CC.

n afara de presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, si de judecatorul Nicolae Cochinescu, averile celorlalti membri ai CC sunt verificate de trei saptamani de catre ANI. Unul dintre judecatorii Curtii vizat de ancheta ANI, Aspazia Cojocaru, sustine insa ca nu are cunostinta despre o astfel de verificare, dar este de parere ca "judecatorii Curtii Constitutionale ar trebui sa fie primii verificati".

Numai in cazul judecatorului Ion Predescu, inspectorii ANI au constatat ca acesta nu avea trecute in declaratia de avere aproximativ zece conturi bancare. Contactat telefonic pentru a raspunde la aceasta acuzatie, Ion Predescu a inchis telefonul si nu a mai putut fi apelat ulterior.

Jurnalul National: Solutii pentru neconstitutionala ANI

Consiliul National de Integritate(CNI) a aflat din presa despre decizia Curtii Constitutionale 415 din 14 aprilie 2010, prin care ANI a fost lasata fara principalul obiect al muncii: controlul averilor, al incompatibilitatilor sI conflictelor de interese.

"Suntem preocupati de situatia grava in care se afla Agentia Nationala de Integritate, institutie fundamentala pentru lupta impotriva coruptiei, dar si statul roman, in pericol de a nu putea indeplini una dintre conditionalitatile stabilite in cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene. Asiguram Agentia Nationala de Integritate si celelalte institutii implicate de sprijinul nostru in identificarea solutiilor optime pentru punerea in acord, de urgenta, a dispozitiilor Legii nr. 144/2007 cu prevederile constitutionale.", ne-a precizat Nicu Marcu, presedintele CNI.

Reamintim ca prin verdictul CCR, declaratiile de avere si de interese nu mai sunt publice, iar ANI ramane o "simpla arhiva", singura masura pe care o mai poate lua fiind aceea de a amenda nedepunerea in termenul legal a declaratiilor de avere sI de interese. Decizia CCR este definitiva sI general obligatorie, are putere numai pentru viitor.

Modificarile legislative impuse de solutia CCR trebuie operate in interiorul celor 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, moment dupa care normele constatate ca neconstitutionale isI inceteaza efectele juridice. Cu alte cuvinte ANI, mai poate functiona ca sI pana acum numai pana la expirarea acestui termen.

Cotidianul: Sapte judecatori ai Curtii Constitutionale sunt verificati de ANI

Cei sapte judecatori ai Curtii Constitutionale sunt Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Valentin Puskas, Petre Lazaroiu, Tudorel Toader si Ion Predescu. Verificarile au fost demarate in urma unei sesizari, potrivit acelorasi surse.

Informatia apare in conditiile in care CCR a declarat neconstitutionale, miercuri, mai multe prevederi din Legea de functionare si organizare a Agentiei Nationale de Integritate.

ANI nu mai poate sa depoziteze declaratiile de avere si de interese, sa amendeze persoanele care nu le depun la timp, sa ceara confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea si nici nu mai poate sesiza parchetul, in cazul unor neconcordante in declaratii.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#ANI judecatori, #verificari ANI, #Emil Boc ANI , #eveniment