Revista presei: Romania, intre coruptia din vami si greva generala

Marti, 22 Februarie 2011, ora 08:29
2708 citiri
Revista presei: Romania, intre coruptia din vami si greva generala
Foto:bzi.ro

Saptamana aceasta a debutat exact cum s-a sfarsit cealalta. Sub semnul scandalului privind coruptia din vami si al scandalului pe noul Cod al Muncii. In fapte, asta s-ar traduce prin faptul ca alti 53 de politisti de frontiera de la Vama Albita au fost retinuti de DNA, iar sindicatele au anuntat ca vor declansa greva generala in cazul in care Puterea va adopta Codul Muncii. Tot pe tema coruptiei, Traian Basescu a anuntat ca "toti evazionistii vor trebui sa se teama".

"Jurnalul National" abordeaza subiectul retinerilor din randurile oamenilor care pazesc frontiera, in articolul "Descinderi la Vama Albita: 53 de politisti, dusi la audieri". Ziarul "Gandul" merge si mai departe cu analiza cazului si titreaza "Dosarul coruptiei din vami - Cat costa o stampila pe pasaport la Vama Albita. Lista acuzatilor si fragmente din referatul DNA". Legat de acelasi subiect, avem materialul celor de la "Romania Libera" , care scriu ca "Traian Basescu continua batalia impotriva evaziunii fiscale".

Coflictul Guvern-sindicate iscat pe Codul Muncii e abordat in articolele "Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul Muncii. Vezi care sunt schimbarile", din "Evenimentul Zilei" si "Sindicate: Proteste din 28 februarie si greva generala cand Codul Muncii ajunge la promulgare", din "Adevarul".

Jurnalul National- Descinderi la Vama Albita: 53 de politisti, dusi la audieri

O noua actiune spectaculoasa a avut loc in zorii zilei de luni, cand procurorii DNA si lucratorii DGA au ridicat 53 de politisti de fronitera de la Vama Albita.

Actiunea a avut loc chiar in momentul in care politistii de frontiera faceau schimbul de tura, 45 dintre ei fiind insa luati direct din casele lor, in care anchetatorii au facut si perchezitii. Cei 53, printre care se numara atat patru sefi de tura, cat si seful sectorului Albita al Politiei de Frontiera, Daniel Corban, au fost dusi la Bucuresti, cercetarile vizand luarea de mita si traficul de tigari. In schimb, nu a fost ridicat nici unul dintre vamesi, iar acestia, care-si desfasoara activitatea intr-o cladire separata de cea in care lucreaza polistii de frontiuera, spun ca nu stiu nimic din ce s-a intamplat, scrie Jurnalul National.

Gandul - Dosarul coruptiei din vami - Cat costa o stampila pe pasaport la Vama Albita. Lista acuzatilor si fragmente din referatul DNA

Ziaristii de la "Gandul" merg mai departe cu relatarea cazului Albita si redau pasaje din referatele DNA pentru cei 15 politisti de frontiera arestati din lotul de 53. Acestea arata amploarea pana la care ajunsese coruptia, in conditiile in care se cerea spaga pentru practic orice.

De multe ori, mita este pretinsa doar pentru simpla indeplinire a atributiilor de serviciu, adica aplicarea stampilei de tranzit a frontierei de stat, citim in Gandul.

Activitatea infractionala in cadrul PTF Albita este o activitate infractionala repetitiva, indelungata ca derulare in timp, organizata ierarhic, unde fiecare politist de frontiera isi are rolul stabilit, isi cunoaste si isi asuma riscul si, de asemenea, isi primeste recompensa in masura contributiei la comiterea faptei.

De regula, "tariful" este cunoscut de cei care ofera mita - 10 lei pentru simpla aplicare a stampilei. In cazul unor situatii speciale insa, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfa, ori de introducerea in tara a unor cantitati mai mari de produse, tariful creste direct proportional cu "riscul" la care se expune politistul de frontiera prin incalcarea atributiilor de serviciu. In aceste cazuri, sumele de bani pretinse si luate cu titlul de mita ar varia intre 10 - 100 euro, respectiv intre 50 si 200 lei.

Romania Libera - Traian Basescu continua batalia impotriva evaziunii fiscale

Presedintele Traian Basescu a vorbit pe marginea raportului Comisiei Europene referitoare la justitia din Romania. Seful statului a cerut CSM, Parlamentului si judecatorilor sa duca si mai departe lupta impotriva coruptiei pentru a avea un raport realmente pozitiv in vara.

Totodata, Basescu a facut si promisiunea ca se va continua lupta impotriva evaziunii fiscale. Batalia impotriva crimei organizate si a evaziunii fiscale inceputa anul trecut in vara trebuie sa continue. Fie ca se produce la nivelul firmelor, fie ca se produce in comertul intracomunitar cu legume, fructe etc. Fie ca vorbim de evaziunea fiscala pe piata muncii, munca la negru. Acestea sunt obiective majore ale institutiilor statului si nu vreau sa para ca un avertisment, a mai spus Traian Basescu, scrie Romania Libera.

Evenimentul Zilei- Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul Muncii. Vezi care sunt schimbarile

Premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii si a respins acuzele sindicatelor, tinand mai ales sa precizeze ca nu se vor desfiinta contractele colective de munca, ci acestea vor face obiectul unei legi speciale.

Seful Executivului a afirmat ca noul Cod al Muncii va flexibiliza piata si ii va ajuta pe romani sa gaseasca mai repede un loc de munca. Potrivit acestuia, se va extinde perioada de incheiere a contractelor de munca pe durata determinata, pe motiv ca Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste numarul acestor tipuri de contracte. In plus, pedeapsa pentru munca la negru nu va mai fi limitata doar la aplicarea unei amenzi. Cei care vor fi prinsi ca practica acest tip de munca, risca inchisoarea, a mai adaugat premierul, scrie Evenimentul Zilei.

Adevarul- Sindicate: Proteste din 28 februarie si greva generala cand Codul Muncii ajunge la promulgare

Sindicatele au anuntat ca se opun ferm adoptarii Codului Muncii, considerand ca acesta va da o grava lovitura angajatilor din Romania, care vor pierde foarte multe drepturi in raport cu patronii.

Liderii confederatiilor sindicale au anuntat, luni dupa-amiaza, ca au stabilit pichetarea intrarilor in sediul Parlamentului, discutii cu deputatii din comisie, pichetari si vizite la domiciliu si la sediile PDL, UDMR, UNPR, minoritati, pentru depunerea solicitarilor sindicale, mitinguri in teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau nationale si greva de avertisment in ziua votului in Camera Deputatilor, informeaza Adevarul.

La nivel local, in fiecare luni incepand din 28 februarie si pana in 18 aprilie vor fi mitinguri in fata prefecturilor, precum si a primariilor din Bihor, Botosani, Harghita, Constanta si Caras-Severin.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#descinderi Vama Albita, #politisti frontiera arestare, #conflict Codul Muncii, #greva generala Codul Muncii , #eveniment