Volumul lucrarilor de constructii din acest an a crescut, ca serie bruta, cu 22,3% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 10:41
392 citiri
Volumul lucrarilor de constructii din acest an a crescut, ca serie bruta, cu 22,3% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent
Foto: Unsplash

Volumul lucrarilor de constructii din primele cinci luni ale acestui an a crescut, ca serie bruta, cu 22,3%, iar ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 23,7%, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

"In luna mai 2020, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna precedenta, ca serie bruta, cu 7,9%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitatea scazut cu 2,2%. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a crescut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 11,7%, respectiv cu 14,3%. In perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, fata de perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 22,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 23,7%", informeaza INS.

In luna mai, comparativ cu aprilie, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 7,9%, crestere evidentiata la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+8,8%), lucrarile de constructii noi (+7,9%) si la lucrarile de reparatii capitale (+6,1%). Pe obiecte de constructii, seria bruta indica majorari astfel: constructiile ingineresti (+9,1%), cladirile nerezidentiale (+7,8%) si la cladirile rezidentiale (+5,4%). Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a scazut cu 2,2%, scadere evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (-8,1%), lucrarile de constructii noi (-2,3%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-1,4%).

Pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate arata cresteri ale volumului cladirilor nerezidentiale si cladirilor rezidentiale cu 1,9%, respectiv cu 1,6%, dar si o reducere avolumului lucrarilor de constructii ingineresti cu 5,9%.

In luna mai 2020 comparativ cu mai 2019, volumul total al lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut cu 11,7%. Pe elemente de structura au fost inregistrate cresteri la volumul lucrarilor de reparatii capitale (+58,7%) si al celor de intretinere si reparatii curente (+39,1%). Lucrarile de constructii noi au scazut cu 1,5%.

Pe obiecte de constructii, seria bruta evidentiaza cresteri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti (+26,4%) si cladirilor rezidentiale (+12,0%).

Volumul lucrarilor de constructii la cladirile nerezidentiale a scazut cu 6,7%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 14,3%.

Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri astfel: lucrarile de reparatii capitale (+62,5%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+39,7%) si la lucrarile de constructii noi (+2,6%). Pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate indica cresteri ale volumului lucrarilor de constructii ingineresti (+32,6%) si cladirilor rezidentiale (+13,0%). Volumul lucrarilor de constructii la cladirile nerezidentiale a scazut cu 3,9%.

In primele cinci luni, comparativ cu perioada similara din 2019, volumul total al lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut cu 22,3%. Pe elemente de structura au avut loc cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+58,5%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+58,1%) si la constructiile noi (+9,1%).

Pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel: lucrarile de constructii ingineresti (+39,7%), cladirile rezidentiale (+19,2%) si la cladirile nerezidentiale (+4%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total allucrarilor de constructii a crescut cu 23,7%, crestere reflectata in volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+63,6%), al lucrarilor de reparatii capitale (+50,2%) si al lucrarilor de constructii noi (+11,2%).

Pe obiecte de constructii, seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate evidentiaza cresterea volumului constructiilor ingineresti (+39,4%), cladirilor rezidentiale (+19,8%) si al cladirilor nerezidentiale (+8,4%).

"Informatiile din acest comunicat de presa (mai 2020) surprind impactul crizei Covid-19 si al masurilor luate de autoritati ca urmare a decretarii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei incepand cu 16 martie 2020 si a starii de alerta incepand cu 17 mai 2020. Institutul National de Statistica intelege greutatile cu care se confrunta respondentii nostri in aceasta perioada si suntem constienti ca este posibil ca raspunsurile la cercetarile statistice sa nu fie in prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informatiilor statistice, vom putea monitoriza si informa toti utilizatorii nostri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei si societatii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondentilor nostri la cercetarile statistice derulate de Institutul National de Statistica si intelegem dificultatile cu care se confrunta toti furnizorii de date statistice", precizeaza INS.

Indicii de volum in constructii se determina prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost in constructii pe elemente de structura si pe obiecte de constructii. Indicii de volum in constructii sunt calculati pe total ramura constructii (sectiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structura (lucrari de constructii noi, reparatii capitale si lucrari de intretinere si reparatii curente) si pe obiecte de constructii (cladiri rezidentiale, cladiri nerezidentiale si constructii ingineresti). Indicii lucrarilor de constructii pe total se calculeaza ca medie aritmetica ponderata a indicilor pe elemente de structura sau a indicilor pe obiecte de constructii.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#lucrari, #economie, #crestere, #constructui , #eveniment