Filmul furtului armelor de la Ciorogarla, in motivarea data de judecatori

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 19:40
2797 citiri
Filmul furtului armelor de la Ciorogarla, in motivarea data de judecatori

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au facut publica motivarea arestarii preventive pentru 29 de zile a celor 14 persoane retinute in cazul furtului de arme de la unitatea militara din Ciorogarla.

Magistratii sustin ca cei 14 ar reprezenta un real pericol pentru populatiei, iar lasarea lor in libertatea ar fi creat insecuritate nationala.

In cadrul motivatiei a fost explicat si felul in care a fost savarsit furtul. In furt au fost implicate 6 persoane, printre care si Eugen Preda si Costache Marius, zis Taru.

Se pare ca acestia au sustras armele dupa ce au taiat gardul si au spart lacatul. Au impartit frateste armele, care au fost polizate de Costache Marius, pentru a se sterge seriile.

Tot acesta este cel care a inceput sa comercializeze armele. Prima vanzare a fost facuta contra sumei de 2.500 de euro catre Caca Alin. In perioada noiembrie-decembrie au fost vandute 27 de arme.

Adrian Preda este singurul care va fi cercetat in stare de libertate, judecatorii fiind de parere ca nu sunt suficiente probe pentru arestarea acestuia. Potrivit motivarii deciziei Tribunalului Bucuresti de luni, prin care Adrian Preda a fost lasat liber, iar celelalte 14 persoane propuse pentru mandat de DIICOT au fost arestate, Eugen Preda este liderul grupului infractional care "actiona pe doua paliere",respectiv traficul de droguri si traficul de armanent.

In ceea ce priveste furtul armelor din unitatea militara din Ciorogarla, Ilfov, instanta arata in motivare ca Eugen Preda, alaturi de Nicolae Iordan, Marius Costea, Doru Tabarca, Sandu Chirita si Marian Scarlat, a "sustras prin efractie (taind gardul imprejmuitor al unitatii si lacatul de la usa de acces) dintr-un depozit de armanent aflat in incinta UM 01916 Ciorogarla, Ilfov, o mare catitate de arme militare de foc letale".

Ulterior, se arata in motivarea deciziei, armele au fost impartite intre cei sase. Preda a primit ulterior, de la apropiati ai lui Sandu Chirita, dupa arestarea acestuia in alta cauza, si partea de arme care ii revenise acestuia.

Cui au fost vandute armele

Din datele aflate la dosar, instanta a retinut ca Marius Costea, unul dintre cei sase care a participat la furtul armelor din unitatea militara din Ciorogarla, pe parcursul lunii noiembrie, "a vandut persoanei autorizata in calitate de colaborator si informator sub identitatea de "Guta Marian", un numar de 27 de arme, constand in urmatoarele: un pistol Carpati calibrul 7.65 mm, 11 pistoale mitraliera calibrul 7,62 mm si 15 pistoale model TT calibrul 7,62 mm". Potrivit motivarii, "din probele administrate rezulta ca toate aceste arme de foc au fost sustrase se invinuitul Costea Marius (...) din depozitul militar situat in incinta UM 01916 Ciorogarla".

De asemenea, Mincu si Costea i-au dat colaboratorului "Marian Guta" si o mostra de heroina, pe 14 decembrie, pentru ca in noaptea urmatoare sa ii vanda o cantitate de peste 100 de grame de heroina, pentru 2.000 de euro. Costea este cel acuzat ca a incercat sa polizeze armele, pentru nu putea fi identificate ca cele de la Ciorogarla.

In ceea ce il priveste pe Alexandru Iordan, care a participat si el la furtul armelor din unitatea militara, acesta este acuzat si ca, dupa arestarea in alte cauze a lui Doru Tabarca si a lui Marian Scarlat, a preluat si a pastrat si armele care le revenisera acestora. Mai mult, s-a implicat alaturi de Marius Costea in vanzarea armelor.

De asemenea, Alin Caca este acuzat de procurori ca a cumparat una dintre armele furate de la Ciorogarla si a incercat instigarea altor membri ai retelei la cumpararea ilegala de armament din Spania, potrivit motivarii deciziei Tribunalului Bucuresti de luni, citate de Newsin.

Referitor la acuzatiile de trafic de droguri, instanta retine, in motivare, ca Eugen Preda era liderul grupului infractional organizat care se ocupa cu transportarea de droguri pe filiera Turcia-Bulgaria-Romania - Europa de Vest, cu ajutorul unor autoturisme modificate special in acest scop.

Pe de alta parte, apararile inculpatilor potrivit carora nu se cunosc intre ei nu pot fi retinute, avand in vedere ca la dosar exista indicii ca acestia au colaborat, indicii sustinute si de "probe stiintifice".

Mai mult, armele gasite la o parte dintre incupati sunt cele furate de la UM Ciorogarla, fiind identificate dupa seriile inaintate de MApN. In ceea ce priveste "constatarile tehnico stiintifice biocriminalistice efectuate in cauza", instanta retine ca, desi acestea nu au "forta probanta" a unor expertize, se pot constitui in indicii care sa arate actiunile inculpatilor.

Totusi, se arata in motivare, instanta a apreciat ca nu toate interceptarile aflate in dosar au fost confirmate de catre procuror, insa se aprecizaa de catre judecator ca aceasta conditie va trebui realizata in momentul trimiterii in judecata a inculpatilor. De asemenea, interceptarile sunt relevante in ceea ce priveste infractiunea de constituire de grup infractional, precum si pentru a stabili rolul fiecarui inculpat in cadrul acestui grup.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#motivare judecatori arestari Ciorogarla , #frauda