Mustafa Tartoussi nu are voie sa paraseasca Romania

Joi, 21 Februarie 2008, ora 13:19
2714 citiri
Mustafa Tartoussi nu are voie sa paraseasca Romania

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, joi, luarea masurii interdictiei de a parasi tara, pentru Mustafa Tartousi, in dosarul fugii lui Omar Hayssam, incepand cu 21 februarie, si a respins cererile avocatilor de restituire a dosarului la Parchet, pentru refacerea urmaririi penale si a rechizitoriului, informeaza NewsIn.

"Nu pot sa va spun acum daca voi face recurs sau nu. Ceea ce pot sa va spun e ca era o speta identica cu dosarul Flota. Acolo s-a putut restitui dosarul, aici nu. Se pare ca justitia nu este aceeasi pentru toata lumea", a declarat joi, pentru NewsIn, avocatul lui Tartousi, Ionel Hasotti. Instanta a fixat un nou termen pentru 20 martie.

Avocatii au ridicat, in data de 15 februarie, mai multe exceptii privind modul in care a fost intocmit rechizitoriul si au cerut judecatoarei sa constate ca instanta este nelegal sesizata si sa trimita cauza la Parchet, pentru refacerea intregii urmari penale.

Avocatul lui Tartousi, Ionel Hasotti, a subliniat faptul ca procurorul care a instrumentat cazul, Ciprian Nastasiu, era cercetat disciplinar in acea perioada. El a mai invocat nulitatea absoluta a tuturor rapoartelor de constatare stiintifica, inclusiv interceptari telefonice, pe motiv ca ar fi fost facute de experti care nu aveau competenta in cauza.

Hasotti a sustinut ca procurorii DIICOT s-au aflat in eroare atunci cand au verificat si cofirmat rechizitoriul. Astfel, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a confirmat rechizitoriul in locul lui Codrut Olaru, sef de sectie la DIICOT, care efectuase acte de urmarire penala in dosar. Hasotti a mai precizat ca Olaru, in calitate de sef al sectiei ar fi trebuit, conform legii, sa confirme actul de sesizare.

La randul ei, avocata fratilor lui Omar Hayssam, Alice Draghici, a sustinut in fata instantei ca procurorii nu le-au adus la cunostinta, lui Mukhles si Mahmoud Omar, invinuirile pentru care au fost trimisi in judecata. Draghici a mai spus ca nu a stiut despre toate probele depuse de DIICOT la dosar si ca in acest moment nu mai stie care sunt acuzatiile aduse fiecaruia din clientii ei.

Un alt avocat din proces a sustinut ca Omar Hayssam nu a fost niciodata citat pentru a i se face cunoscute acuzatiile ce i s-au adus pe perioada urmaririi penale. "Urmarirea penala nu este opozabila lui Omar Hayssam, pentru ca nu a fost citat", a spus avocatul, sustinand ca sirianul trebuia citat, chiar daca era disparut.

Ion Cazacu, avocatul lui Omar Hayssam, a sustinut ca procurorii au continuat sa mai depuna la dosar, in data de 16 ianuarie 2008, documente din materialul de urmarire penala, care ar fi trebuit depuse inainte ca dosarul sa ajunga in instanta.

Reprezentanta Parchetului a cerut respingerea exceptiilor ridicate de avocati si luarea masurii de a nu parasi tara, pentru Mustafa Tartousi. In replica, Hasotti a cerut ca procurorul sa precizeze temeiul in baza caruia mai cere impunerea interdictiei, din moment ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 14 decembrie 2007, ridicarea acestei masuri preventive.

Inalta Curte de Casatie a decis pe 6 decembrie 2007 ca Mustafa Tartoussi sa fie judecat in stare de libertate in dosarul privind fuga lui Omar Hayssam.

Tartoussi a sustinut in fata instantei ca nu i-a oferit in niciun fel sprijin lui Omar Hayssam in momentul in care acesta a parasit tara la bordul vasului Iman T. Mustafa Tartoussi, inculpat in dosarul fugii lui Omar Hayssam, alaturi de fratii sirianului, Mukhles si Mahmoud, a explicat judecatorilor instantei supreme ca el era agent naval, nu comandantul vasului la bordul caruia a parasit tara Hayssam. Tartoussi a mai spus ca nu vrea sa paraseasca tara, aratand ca, la un moment dat, cand doi ofiteri au venit la biroul sau pentru a-i inapoia pasaportul, el a refuzat sa ia documentul, semnand si un proces-verbal in acest sens.

Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 30 noiembrie, solicitarea procurorilor de arestare preventiva a lui Mustafa Tartoussi, armatorul navei cu care DIICOT sustine ca a fugit din tara Omar Hayssam.

Instanta a decis si impunerea de interdictii de a parasi tara pe numele fratiilor lui Omar Hayssam si Mukhles Omar si Mahmoud Omar trimisi in judecata, alaturi de Mustafa Tartoussi, in dosarul privind fuga omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat pentru terorism. De asemenea, unul din avocatii fratilor Mukhles si Mahmoud, Raul Iancovici a declarat pentru NewsIn instanta a stabilit ca clientii sai nu au voie sa ia legatura cu Tartoussi pe toata durata procesului.

Tartoussi a declarat joi, 29 noiembrie, la Curtea de Apel Bucuresti, ca legaturile dintre el si familia lui Omar Hayssam au fost strict de afaceri si ca, daca ar fi fost vinovat de acuzatiile care i se aduc, nu s-ar mai fi intors in tara anul trecut.

"Puteam sa nu ma mai intoc in tara din 2006 cand am fost plecat o perioada cu afaceri. Atunci, am plecat pe 1 iulie si m-am intors in august 2006 dupa ce am aflat de acuzatiile care mi se aduc", a declarat Tartoussi. Armatorul navei cu care a plecat Hayssam a mai spus si ca el este doar un agent naval fara nicio putere de control asupra navei Iman T.

Procurorii DIICOT au aratat, in propunerea de arestare, ca exista indicii ca Mustafa Tartoussi va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la judecata, sustinand ca acesta ar putea incerca parasirea teritoriului Romaniei chiar si in mod fraudulos.

"Privarea de libertate a inculpatului Tartoussi Mustafa se impune atat prin indeplinirea conditiilor prevazute de art.148 alin.1 lit.a teza II lit.f C.p.p., precum si a situatiei prevazuta de art.5 paragraful 1 lit.c din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si in baza unor considerente legate de egalitatea de tratament juridic bazata pe necesitatea existentei unei masuri preventive menita a asigura celeritatea procesului penal in contextul in care Omar Mahmoud si Omar Mukhles au instituita pana la data de 01.12.2007 masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara", sustin procurorii DIICOT.

Fata de Tartoussi s-a pus in miscare actiunea penala in luna martie 2007 sub aspectul savarsirii, in circumstante agravante, a infractiunii de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism - fapta prevazuta de art.33 lit.c din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, cu aplicarea art.75 lit.a din Codul penal.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Mustafa Tartoussi, #curtea de apel, #Omar Hayssam , #frauda