Incendiu in Colectiv: Raed Arafat dezminte informatiile despre "decedatii ascunsi"

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 10:30
7683 citiri
Incendiu in Colectiv: Raed Arafat dezminte informatiile despre "decedatii ascunsi"
Foto: Facebook / Raed Arafat

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, dezminte categoric existenta unor victime necunoscute ale tragediei din clubul Colectiv, speculatie aparuta in presa ultimelor zile.

Intr-o postare pe Facebook, Raed Arafat face trimitere la un comunicat publicat marti de catre Departamentul pentru situatii de urgenta, in care sunt prezentate detalii legate de interventia pompierilor si echipajelor de urgenta in seara de vineri, cand la clubul Colectiv a izbucnit un incendiu soldat cu 32 de morti si peste 150 de raniti.

"Sper ca minciunile cu 'decedatii ascunsi' sa fie deja lamurite deja avand in vedere ca astfel de actiune extrem de grava ar insemna ca unele familii sa-si caute inca apropiatii, lucru ce nu se intampla, precum si faptul ca politistii, pompierii, medicii, asistentii si inca multi participanti la interventia de vineri seara sa fie cu toti implicati in operatiunea de ascundere a decedatilor, lucru imposibil avand in vedere numarul mare al participantilor la interventie.

Nu stiu ce au avut ca scop cei care au lansat aceste acuzatii grave, insa sunt convins ca si ei stiau ca povestea nu este adevarata inca de la momentul relatarii ei pe spatiul public!", sustine Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Incendiu in Colectiv Romanii din SUA: Nu mai tolerati coruptia, o asistenta a fost amenintata din Guvern

In comunicatul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, condus de Raed Arafat, sunt dezmintite declaratiile unor martori ai tragediei care au sustinut ca masinile de pompieri si ambulantele ar fi ajuns vineri seara la clubul Colectiv la 15, 20 sau chiar 30 de minute de la izbucnirea incendiului.

"11 minute au trecut de cand a fost primit primul apel de urgenta in dispecerat si pana au sosit primele masini - trei autospeciale de stingere cu apa si spuma, o autospeciala de descarcerare, un echipaj de prim-ajutor si o autospeciala de interventie si salvare de la inaltime. La sosirea la locul interventiei, la ora 22.43 seful interventiei a constatat ca poarta de pe Strada Tabacarilor este inchisa.

In doar 20 de secunde, a mers la cealalta intrare, unde a inceput interventia. De indata, a solicitat sprijin pentru inca trei echipaje de prim ajutor si alte trei autospeciale de stingere cu apa si spuma. Tot atunci incep sa soseasca si primele echipaje (cu medici si asistente) de la Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. La mai putin de 5 minute de cand au sosit, pompierii au stins incendiul", se arata in comunicatul citat.

In plus, sunt dezmintite si informatiile potrivit carora unii pompieri nu aveau echipamentul corespunzator pentru a intra in club, unde aerul era irespirabil din cauza incendiului.

"Nimeni nu pleaca la interventie fara echipamentul complet. De altfel, in fotografiile surprinse de toate televiziunile se vede clar ca pompierii de la fata locului au aparate de respirat. Chiar si cele mai vechi sunt capabile sa asigure prima reactie in astfel de cazuri", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, se face o prezentare detaliata a interventiei:

"In doar 11 minute de la primirea apelului, erau la fata locului 6 masini de la ISU Bucuresti-Ilfov. Lor li se adauga trei echipaje de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov. In intervalul 22.32 si 23.00, la fata locului erau 22 ambulante SABIF si SMURD. In cursul noptii au ajuns la club 14 autospeciale de stingere, 32 de ambulante SMURD, 28 de ambulante de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. In mai putin de o ora si jumatate, 139 de persoane erau deja in spitale.

La acest caz au fost trimise chiar si doua unitati de primiri urgente mobile. Nu a fost nevoie de utilizarea lor, deoarece pacientii au fost transportati imediat la spitale. A astepta montarea lor nu ar fi facut decat sa intarzie acordarea ajutorului pentru victime. De la aceste autospeciale s-au folosit targile.

In privinta asa-zisei confuzii a pompierilor de la centrul de comanda mobil, aceasta nu are nici o legatura cu eforturile de salvare. Ceea ce faceau ei era sa stabileasca legatura pentru comunicatii. Cei care se ocupa de acest lucru sunt ingineri in tehnologia informatiei si nu aveau cum sa intervina la caz. Insinuarea ca ar fi stat degeaba este complet nefondata.

Toate informatiile despre momentul in care s-a primit apelul la 112, pana in momentul in care au ajuns primii salvatori, dar si discutiile ulterioare sunt inregistrate in sistemul securizat al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si nimeni nu mai poate interveni asupra lor (daca cineva ar avea aceasta suspiciune acum) ", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Incendiu in Colectiv Cabral: Ne-au mutilat prietenii. De 4 zile ne-am mutat la spital

Incendiu in Colectiv O victima va fi dusa cu avionul in Israel si tratata acolo

Pana la ora actuala, 32 de persoane au murit si alte 133 sunt in continuare internate, dintre care 88 se afla in stare grava si critica, a anuntat, miercuri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

C.B.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Raed Arafat disparuti incendiu Colectiv, #Raed Arafat interventie incendiu Colectiv , #incendiu club Colectiv