De ce a fost condamnat Mencinicopschi - vezi motivarea deciziei

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 16:54
6634 citiri
De ce a fost condamnat Mencinicopschi - vezi motivarea deciziei

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru ca, sustin judecatorii in motivarea deciziei, el a urmarit "cu orice pret" privatizarea ICA in favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

Mai mult, conform motivarii deciziei instantei Tribunalului Bucuresti, fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, pentru a duce la bun sfarsit acest plan, a participat, "in nume propriu" cu o "oferta trucata" la licitatia organizata de Agentia Domeniilor Statului (ADS) in acest sens.

El a facut acest lucru pentru "a da aparenta de corectitudine si competitivitate operatiunii", potrivit judecatorului.

"Aspectul ca inc. M.G. a participat in mod formal la licitatia organizata de ADS pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni rezulta din faptul ca acesta nu era interesat in mod real de preluarea societatii intrucat nu dispunea de resursele financiare necesare unei activitati de o asemenea amploare in conditiile in care era salarizat de la bugetul de stat. (...)

Totodata, aspectul ca a fost influentat de inculpatul V.D. (Voiculescu Dan - n.r.) in intreaga sa activitate manageriala rezulta si din faptul ca dupa licitatie a fost promovat pe linie de partid, (...) la propunerea inculpatului V.D.", mentioneaza judecatorul Tribunalului Bucuresti, in motivarea solutiei.

In plus, in calitatea sa de director general al ICA, Mencinicopschi a solicitat ADS includerea in caietul de sarcini al licitatiei a unor conditii care "sa sublinieze specificul institutiei". Aceste conditii, sustine instanta, ar fi trebuit sa asigure dezvoltarea institutului "in perspectiva aderarii la UE", fapt care nu se sustine prin actiunile fostului director.

"Relatiile apropiate dintre inculpatul V.D. si inculpatul M.G., precum si aspectul ca acesta din urma, ca si ceilalti inculpati, intre care existau relatii de prietenie sau subordonare, a urmarit sa privatizeze in mod fraudulos in favoarea SC GrivcoSA, prin incalcarea dispozitiilor legale, in pofida celor sustinute pe parcursul procesului penal, in sensul ca dimpotriva, a urmarit un scop nobil - continuarea activitatii de cercetare - sunt devoalate de declaratiile inculpatilor Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Corneliu Popa, Grigore Marinescu, in care precizeaza ca era de notorietate la nivelul Academiei, ca inculpatul M.G. urmarea sa privatizeze in favoarea SC Girvco SA pentru ca a fost recompensat prin sponsorizarea participarii sale la simpozioane in strainatate", se mentioneaza in documentul citat.

In dosarul privatizarii frauduloase a ICA, Gheorghe Mencinicopschi a primit, in 26 septembrie, o pedeapsa de sase ani de inchisoare cu executare si interzicerea drepturilor de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de patru ani dupa executarea pedepsei principale.

De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani dupa executarea pedepsei functiile de director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC ICA SA.

In aceeasi cauza, Tribunalul Bucuresti a hotarat condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Lui Voiculescu i s-a interzis dreptul de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de trei ani dupa executarea pedepsei principale.

In cazul sau, instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Ca si in cazul lui Mencinicopschi, tot la sase ani de inchisoare cu executare au fost condamnati si fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop.

Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Mencinicopschi motivare condamnare, #Mencinicopschi dosar privatizare ICA, #privatizare Institut Cercetare Alimentara , #justitie