Torționarii achitați ai disidentului Gheorghe Ursu pot răsufla ușurați de Sărbători: Președintele completului iese la pensie

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 03:05
5560 citiri
Torționarii achitați ai disidentului Gheorghe Ursu pot răsufla ușurați de Sărbători: Președintele completului iese la pensie
Vasile Hodiș, fost ofițer de Securitate și anchetator al disidentului Gheorghe Ursu. FOTO: Ionuț Mureșan

Torționarii achitați ai disidentului anticomunist Gheorghe Ursu – foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș – își pot petrece în liniște sărbătorile de iarnă, după ce au aflat marți, 14 decembrie, că președintele completului de judecată care îi judecă în apel pentru crime împotriva umanității – judecătorul Ștefan Pistol – iese la pensie. Cum norocul le-a surâs și mai mult, următorul termen de judecată a fost fixat abia pe 15 februarie 2022.

Judecătorul Ștefan Pistol de la Înalta Curte (președinte de complet în procesul lui torționarilor lui Gheorghe Ursu) a anunțat că se pensionează și că alt magistrat îi va lua locul la prezidiu. Asta înseamnă că procesul a bătut pasul pe loc în ultimul an și jumătate de când cauza s-a aflat pe rolul Curții Supreme.

Asta deoarece noul judecător va trebui să studieze dosarul și să audieze martorii ascultați până acum de jud. Constantin Epure, pentru a-și face o idee asupra cauzei. Chiar dacă în sala de judecată instanța a subliniat că nu este vorba despre reluarea procesului „de la zero”, anumiți „martori esențiali” vor trebui reaudiați față în față de către noul judecător.

Ce tertipuri a folosit Securitatea pentru a-l băga pe Gheorghe Ursu după gratii

Gheorghe Ursu a fost un inginer, disident anticomunist, ucis în timpul anchetei pe data de 21 septembrie 1985 sub acuzația că, în timpul perchezițiilor domiciliare – ofițerii de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș i-au descoperit „valută”, adică monede străine pe care acesta le adusese din călătoriile lui în străinătate. Valoarea acestora era sub 20 de dolari.

Adevăratul motiv pentru care Gheorghe Ursu a ajuns în beciurile securității l-a constituit faptul că acesta făcea parte dintr-un cerc de intelectuali care desfășurau o „intensă activitate de propagandă dușmănoasă” împotriva regimului.

Problema era că Nicolae Ceaușescu dăduse ordin la începutul anilor 80 ca în România să nu mai „existe deținuți politici”, iar organele de Securitate căutau, de atunci, să îi salte pe disidenți sub acuzații de drept comun, cum e cea de „deținere ilegală de valută” în cazul lui Gheorghe Ursu.

Disidentul Ursu - inginer de construcţii, poet şi scriitor - a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către "Europa Liberă" şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Ce rol au jucat Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș în anchetarea disidentului

Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Ofițerii de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș au fost cei care au efectuat percheziția domiciliară acasă la Gheorghe Ursu, căutând orice pentru a-l putea lua la anchetă, dar au găsit doar mărunțiș adus ca amintire din călătorii – „deținere ilegală de valută”.„Valuta” avea valoarea totală de 17 dolari.

Ofițerii de rang înalt vinovați pentru asasinarea lui Gheorghe Ursu au scăpat de pușcărie, așa că au rămas ultimii doi.

Mărturia ucigașului Marian Clită: „Securitatea m-a pus să o fac!”

Cei doi criminali introduși de securiști în celula lui Gheorge Ursu din infama aripă „Catanga” a arestului Miliției Capitalei – Marian Clită și Radu Gheorghe – au fost condamnați imediat după Revoluție.

„Am primit dispozitii să execut un regim de teroare asupra lui Gheorghe Ursu... În urma unor angajamente de colaborare cu organele de Miliție și Securitate... trebuia să ne spună tot ce știa și făcuse cu privire la acele note... în care și-a adus dezacordul față de regimul ceaușist... Noi trebuia să aflăm și eventualele rețele care l-au ajutat pe Gheorghe Ursu să scoată materiale scrise din țară cu direcția unor cotidiene occidentale sau posturi de radio care făceau denigrări la adresa regimurilor comunisto-totalitare din Est”, recunoștea Marian Clită, ucigașul lui Gheorghe Ursu.

Alți responsabili pentru uciderea lui Gheorghe Ursu în timpul anchetei au fost condamnați cu executare. Nu toți au ajuns, însă, la pușcărie:

  • Fostul șef al Direcției de Cercetări Penale a Miliției în anii ’80, colonelul (r.), Tudor Stănică, a fost condamnat definitiv pentru implicarea în dosarul morții disidentului Gheorghe Ursu la 10 ani de închisoare, alături de un alt ofițer de Miliție, Mihail Creangă.
  • Mihail Creangă a fost eliberat conditionat din penitenciarul Rahova la data de 7 mai 2008, iar Tudor Stănică n-a făcut pușcărie deloc, deoarece a reușit să își amâne de 15 ori executarea pedepsei pe motive medicale.
  • Marian Clită, cel care l-a bătut în închisoare pe disident până a decedat a fost trimis după gratii pentru alt omor comis după ce și-a ispășit o parte din pedeapsa de 20 de ani de închisoare la care a fost condamnat în anul 2000 pentru crima din 1985. În prezent, Marian Clită execută în România o pedeapsă de 14 ani de închisoare după ce a ucis în bătaie o stewardesă în Danemarca în 2010.

În august 2016, Parchetul General i-a trimis în judecată pentru crime împotriva umanității pe Marin Pîrvulescu (maior în rezervă), Vasile Hodiş (colonel în rezervă), ambii fiind foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului. Alături de ei au fost deferiți justiției și George Homoştean (fost ministru de interne), precum și Tudor Postelnicu (șef al Departamentului pentru Securitatea Statului în timpul regimului Ceaușescu). Numai că ultimii doi au murit înainte ca dezbaterile pe fond să înceapă la Curtea de Apel București. La sfârșitul procesului pe fond, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș au fost achitați.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Vasile Hodis achitat, #marin parvulescu achitat, #Gheorghe Ursu proces, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie