Demers al României la NATO, ca urmare a atacului asupra petrolierului Mercer Street

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:43
2637 citiri
Demers al României la NATO, ca urmare a atacului asupra petrolierului Mercer Street
Un marinar român a fost ucis în atacul asupra petrolierului Mercer Street FOTO fleetmon.com

România, Regatul Unit şi SUA au reiterat "caracterul deliberat" al atacului asupra vasului "Mercer Street", atribuit, pe baza informaţiilor disponibile, Republicii Islamice Iran şi au atras atenţia că acest incident reprezintă "o încălcare clară a dreptului internaţional".

Misiunile permanente ale României, respectiv UK la NATO, împreună cu misiunea permanentă a Statelor Unite ale Americii, au realizat, miercuri, un demers comun la nivelul Alianţei, în acest caz.

Astfel, celelalte state aliate au fost informate în mod formal despre atacul asupra vasului "Mercer Street", în urma căruia au fost ucişi un cetăţean român şi un cetăţean britanic, precum şi despre evoluţiile relevante în legătură cu acest incident.

Totodată, cele trei state şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de atacuri "reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale, libertatea de navigaţie fiind garantată de dreptul internaţional", arată un comunicat MAE.

Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autorităţile locale, cu misiunile partenerilor României şi cu compania care administrează nava "Mercer Street", acordând asistenţă consulară la faţa locului şi întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat.

Marţi, Uniunea Europeană şi NATO au condamnat atacul comis joi asupra petrolierului "Mercer Street" în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut ''evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune'', a transmis AFP.

Petrolierul "Mercer Street", în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului.

Israelul susține că vinovații sunt doi comandanți ai Gardienilor Revoluției

Ministrul israelian al Apărării Benny Grantz a anunțat că responsabilii de atacul din 29 iulie asupra petrolierului Mercer Street din largul coastelor Omanului ar fi șeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluției din Iran și comandantul forțelor aeriene ale acestei unități, conform Haaretz.

La o întâlnire cu ambasadorii statelor membre în Consiliul de Securitate al ONU, Gantz şi Lapid i-au numit pe Saeed Ara Jani, şeful comandamentului de drone, şi pe Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aeriene, drept responsabili pentru atacul soldat cu moartea a doi membri din echipajul petrolierului, un român şi un britanic.

„Iranul este responsabil pentru zeci de acte de terorism în întreg Orientul Mijlociu şi coordonează miliţii în Yemen, Irak şi alte ţări”, a mai spus Benny Gantz.

Mai mult, „Iranul a trecut de asemenea toate liniile stabilite în precedentul acord nuclear şi acum este la numai 10 săptămâni distanţă de obţinerea materialului fisionabil care-i va permite să dezvolte o bombă nucleară”, a continuat ministrul israelian al apărării.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene a descris atacul asupra navei Mercer Street drept un atac asupra rutelor comerciale globale. „Este un atac asupra libertăţii de circulaţie. Este o crimă internaţională”. Prin urmare, ministrul Yair Lapid a îndemnat comunitatea internaţională să impună sancţiuni economice şi „activităţi operaţionale împotriva Gardienilor Revoluţiei”.

Statele Unite au promis „un răspuns colectiv”

Statele Unite au promis luni un ''răspuns colectiv'' cu aliaţii lor împotriva Iranului după atacul mortal asupra unui petrolier administrat de un miliardar israelian în Marea Arabiei, atac în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic, relatează AFP.

''Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv'', a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a acuzat cu o zi înainte Iranul de comiterea atacului.

"Iranul continuă să acţioneze într-o manieră teribil de iresponsabilă", a afirmat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, în faţa presei, la Washington. "Actele iraniene sunt o ameninţare directă la adresa libertăţii de navigaţie", a adăugat el.

#Mercer Street, #MAE, #NATO, #Iran , #MAE