Judecatorii explica de ce un politist din Vaslui trebuie sa-i plateasca daune morale de 1.000 de lei hotului pe care l-a prins

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 14 Mai 2019, ora 11:15
20261 citiri
Judecatorii explica de ce un politist din Vaslui trebuie sa-i plateasca daune morale de 1.000 de lei hotului pe care l-a prins
Foto: Arhiva Facebook/Politia Romana

Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui si un agent de politie au fost obligati de Tribunalul Vaslui sa-i plateasca unui tanar, prins dupa comiterea unui furt, daune morale de 1.000 de lei. Motivul: i-au lezat dreptul la imagine!

Decizia controversata a starnit reactii puternice, atat in mass media, cat si in societate. Sentinta nu este definitiva si poate fi contestata.

Tribunalul Vaslui a stabilit ca politistul a gresit cand a transmis pe un grup de WhatsApp, folosit de alti colegi, poze cu hotul prins, fotografii care ulterior au ajuns in presa.

"Aceasta inseamna ca trebuie facuta o distinctie clara intre fapta politistului de a-l prinde pe reclamant, suspectat de savarsirea unei infractiuni flagrante si fapta de a-l fotografia si ulterior de a distribui fotografia, fara acordul sau.

Daca pentru prima actiune politistul nu poate fi tras la raspundere, putand fi chiar recompensat ori apreciat pentru profesionalismul cu care a actionat, cea de-a doua actiune intra sub incidenta ilicitului, intrucat nu are o baza legala", explica magistratii.

Pasajele relevante din decizia Tribunalului Vaslui, la finalul articolului.

Plangerea

In acest caz, Iulian Morariu, tanarul acuzat de furt, s-a plans magistratilor ca a fost umilit de Alexandru Malancus, agent in cadrul Politiei Rutiere Vaslui, pentru ca acesta l-a prins si l-a imobilizat folosindu-se de cureaua de la pantaloni.

Cand a adus suspectul la sediul Politiei, Alexandru Malancus a fost fotografiat cu acesta, iar imaginile au fost publicate intr-un ziar local. Astfel, tanarul acuzat de furt reclama ca "a fost prezentat ca un trofeu", fiindu-i incalcat dreptul la imagine. Iulian Morariu a cerut daune morale de 100.000 de euro.

Povestea prinderii unui hot

Totul incepe pe 17 aprilie 2017, intr-o zona centrala din Vaslui. Malancus iesise din tura si se indrepta pe jos spre casa.

La un moment dat, a auzit tipetele unei vanzatoare la un magazin din zona. Agentul a observat doi tineri care fugeau, astfel ca a pornit in urmarirea acestora.

"Am vazut iesind din magazin, in fuga, doi barbati si, din urma lor, o femeie tipand dupa ajutor. Au luat-o la fuga printre blocuri. Am fugit dupa ei, dar dupa aproximativ 200 de metri s-au despartit si fiecare a continuat sa alerge in alta directie. Am fost nevoit sa alerg doar dupa unul dintre ei si, dupa aproximativ 500 de metri, am reusit sa-l prind in spatele blocului nr.1. L-am pus la pamant, dar nu aveam catusele la mine.

Se zbatea sa scape, astfel ca am fost nevoit sa-l imobilizez la pamant si sa-i leg mainile la spate cu cureaua de la pantaloni. L-am dus apoi la sediul IPJ Vaslui si de acolo a fost preluat de o patrula din cadrul Politiei Muncipale.

Ulterior, a fost dus inapoi la magazin. Vanzatoarea a inceput sa planga de bucurie cand a vazut ca hotul a fost prins si si-a recuperat marfa furata", a povestit agentul Alexandru Malancus, citat de "Adevarul".

Potrivit datelor comunicate judecatorilor de IPJ Vaslui, dosarul de furt nu a fost solutionat pana la pronuntarea deciziei.

"Era un flagrant"

Ziare.com a analizat decizia Tribunalului Vaslui, care a fost motivata la sfarsitul saptamanii trecute.

De la inceptul deciziei, magistratii arata ca trebuie facuta o delimitare clara intre actiunea de prindere a tanarului acuzat de furt si conducerea lui la sectia de politie si fapta de a-l fotografia si a prezenta cazul in presa.

Potrivit Legii 218/2002 privind organizarea Politiei Romaniei, Alexandru Malancus avea obligatia de a interveni, "chiar daca se afla in afara orelor de program", deoarece a luat la cunostinta de o infractiune in flagrant.

Avea la el doar cureaua

Magistratii au respins acuzatiile tanarului prins, care sustinea ca a fost torturat atunci cand a fost prins cu cureaua de gat si dus la sectia de politie.

"Din probatoriul administrat rezulta ca politistul nu avea la indemana un alt mjloc de imobilizare, intreg echipamentul din dotare fiind predat la incetarea turei de serviciu. In acest context a fost folosita cureaua de la pantaloni pentru imobilizarea reclamantului, care din declaratiile martorilor audiati, avea un comportament agitat.

Contrar afirmatiilor reclamantului, instanta constata ca imobilizarea cu cureaua s-a realizat de asa maniera incat nu i-a fost pusa in pericol viata sau sanatatea. Reclamantul nu a necesitat nicio zi de ingrijire medicala si nu a prezentat semne de violenta la nivelul gatului", inchide acest caz Tribunalul Vaslui.

Povestea celor trei fotografii

Magistratii au analizat si trei fotografii care au aparut intr-o publicatie locala in care aparea tanarul acuzat de furt.

Una il surprinde in sediul IPJ Vaslui, in pozitia sezand pe pardoseala, cu mainile prinse la spate cu o curea care avea un capat dat peste umarul stang, pe langa gat si trecut pe sub bratul drept.

O alta fotografie surprinde o persoana intr-un magazin, cu mainile incatusate, la spate. Persoana nu poate fi identificata, intrucat este fotografiata din spate.

A treia fotografie il surprinde pe tanarul acuzat de furt alaturi de Alexandru Malancus. Iulian Morariu are mainile incatusate la spate, privirea in jos, iar politistul il tine de bratul stang si priveste spre obiectiv.

In timpul procesului, politistul a explicat ca a facut fotografiile pentru a se proteja daca va exista o plangere penala pentru purtare abuziva, facuta de tanarul acuzat de furt.

Postarea pe WhatsApp

Judecatorii precizeaza ca, in cazul primei fotografii, Malancus a declarat ca el a realizat-o. In cazul celei de-a doua fotografii, politistul nu a putut oferi detalii, iar cea de-a treia ar fi fost facuta de un coleg, la sediul Politiei Municipiului Vaslui.

"Cu privire la prima fotografie, paratul a recunoscut ca a postat-o pe un grup WhatsApp, format din lucratori de politie rutiera de la nivelul judetului, dar a sustinut ca nu este el cel care ar fi transmis-o presei", se arata in decizia magistratilor.

Directorul ziarului care a publicat fotografiile a declarat ca le-a primit de la surse necunoscute, de la o adresa mail care ulterior a fost desfiintata.

WhatsApp-ul este privat?

Alexandru Malancus a invocat caracterul privat al aplicatiei WhatsApp si faptul ca fotografia a fost distribuita pe un grup profesional din care fac parte majoritatea politistilor rutieri din judet.

"In cea ce priveste caracterul privat al aplicatiei WhatsApp, Tribunalul apreciaza ca acesta este mult diluat, in situatia in care o postare este facuta pe un astfel de grup", arata judecatorii.

Participantii la un grup generat de WhatsApp nu au control efectiv asupra informatiilor pe care le posteaza, iar acestea pot fi usor distribuite (redirectionate) catre alte persoane.

"Aceasta este si situatia in cazul grupului profesional despre care a mentionat paratul Malancus. Ca este asa rezulta si din faptul ca toate cele trei fotografii au ajuns sa fie publicate in presa", sustine instanta.

Despre protectia autoritatilor

Tribunalul motiveaza ca de protectia autoritatilor trebuie sa se bucure si persoana care este urmarita penal, in aceeasi masura ca o persoana obisnuita.

"Aceasta inseamna ca trebuie facuta o distinctie clara intre fapta politistului de a-l prinde pe reclamant, suspectat de savarsirea unei infractiuni flagrante si fapta de a-l fotografia si ulterior de a distribui fotografia, fara acordul sau.

Daca pentru prima actiune politistul nu poate fi tras la raspundere, putand fi chiar recompensat ori apreciat pentru profesionalismul cu care a actionat, cea de-a doua actiune intra sub incidenta ilicitului, intrucat nu are o baza legala", mai motiveaza magistratii.

"Au afectat imaginea tanarului"

Instanta mai arata ca publicarea fotografiilor in presa a afectat imaginea tanarului acuzat de furt si ca este vorba de o ingerinta in dreptul acestuia la viata privata, drept garantat atat de legislatia interna, cat si de cea europeana.

"Si daca instanta admite ca imobilizarea reclamantului a fost necesara si nu i-a produs in sine un prejudiciu, aparitia unor imagini, in public, respectiv in presa, intr-o astfel de pozitie umilitoare nu se justifica", arata Tribunalul Vaslui.

Magistratii mai precizeaza ca politistul Malancus a actionat mai mult din mandrie profesionala, neurmarind producerea unui prejudiciu tanarului acuzat de furt.

"A actionat cu imprudenta"

"Instanta admite ca circumstantele in care s-au produs faptele (prinderea si conducerea la sediul politiei a unei persoane suspectate de savarsirea unei fapte penale) sunt onorabile pentru politistul parat, acesta avand motive pentru a se simti mandru de realizarea sa profesionala (aspect care se observa si din modul in care a pozat colegului sau, la sediul Politiei Municipiului Vaslui).

Totusi, paratul a actionat cu imprudenta atunci cand a postat fotografia pe un grup WhatsApp larg asupra caruia nu avea controlul distribuirii infomatiilor (potrivit sustinerilor sale erau participanti la grup majoritatea politistilor rutieri din judet) si atunci cand a acceptat sa pozeze alaturi de reclamantul incatusat si acesta pentru ca obligatia organelor de politie de a actiona si in timpul liber nu legitimeaza incalcarea normelor care garanteaza dreptul la imagine al oricarei persoane," sustin judecatorii.

Vina Inspectoratului

In cazul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, judecatorii arata ca institutia are calitatea de comitent in raport cu politistul.

"Tot contextul in care a actionat paratul Malancus tine de calitatea sa de politist: in aceasta calitate a procedat la urmarirea reclamantului, l-a condus la sediul IPJ, l-a fotografiat, s-a fotografiat cu el si a distribuit fotografia pe un grup profesional", conchide Tribunalul Vaslui.

A extrage din context toate aceste fapte inseamna a admite ca politistul Malancus a actionat in calitate de persoana privata, ceea ce ar fi contrar evidentei, insista magistratii.

"Faptul ca nu a fost insarcinat cu astfel de atributii (de a efectua fotografii persoanei suspecte) denota doar ca a depasit limitele conferite de continutul functiei, ceea ce nu exclude raspunderea comitentului)", se arata in decizia Tribunalului Vaslui.

Politistul, apreciat

Potrivit "Adevarul", agentul Alexandru Malancus a ajuns cunoscut opiniei publice in vara anului 2017, cand aflat in misiune pe litoralul bulgaresc a salvat de la moarte copilul unor turisi rusi, care se inecase cu un sambure de caisa.

Pentru fapta sa, agentul Alexandru Malancus a fost rasplatit cu ocazia Zilei Politiei Romane, fiindu-i acordata o placheta cu titlul de "Distinctie de onoare", in semn de apreciere a profesionalismului si devotamentului de care a dat dovada in activitatea desfasurata.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#politsi Vaslui, #daune hot, #motivare daune morale hot , #magistrati