"Ziua Minerului"-sarbatorita cu gandul la pastrarea locului de munca

Joi, 05 August 2010, ora 23:15
1676 citiri
"Ziua Minerului"-sarbatorita cu gandul la pastrarea locului de munca
Marius Mitrache

Minerii din Valea Jiului sarbatoresc in acest week-end "Ziua Minerului", o sarbatoare care, de la an la an, are tot mai putini ortaci si fast.

Multi mineri isi amintesc cu nostalgie anii in care aceasta zi era sarbatorita la iarba verde, la munte ori in zonele de agrement din Valea Jiului. Acum singura satisfactie a acestei sarbatori este prima si faptul ca au o zi libera pe care sa si-o petreaca alaturi de familie, iar in general faptul ca cel putin in ultimii ani si-au primit salariile la timp.

"Imi aduc aminte ca aceasta zi era o adevarata sarbatoare pentru intreaga Valea Jiului. Toti minerii ieseau impreuna cu familiile si prietenii de 6 august la iarba verde, la mici si bere. Acum am mai ramas o mana de oameni care mai lucram in subteran si ne bucuram ca stam acasa si ne odihnim", spune Marian, miner la Lonea.

"Prin anii 90 sindicatele miniere ne organizau petreceri campenesti, iar aceasta zi chiar era o adevarata sarbatoare. In cativa ani cred ca Ziua Minerului va disparea deoarece nu vor mai fi mineri", spune si Dumitru.

Sarbatoarea minerilor din Valea Jiului este umbrita si de perspectiva sumbra a mineritului, in conditiile in care semnalul pe care l-a trimis Comisia Europeana este acela ca subventionarea mineritului sa fie sistata din 2014, iar pana atunci minele inchise.

"Cred ca noi ar trebui sa ne gandim la cum sa ne pastram locurile de munca pentru ca vom ajunge pe drumuri si avem familii. Nu vedeti ca vor sa inchida mineritul si atunci ce vom face? Pacat de colegii nostrii care au murit in subteran. Numai de distractie nu ne mai arde acum", afirma Adrian miner la Livezeni.

Pe de alta parte datoriile istorice ale Companiei Nationale a Huilei ar putea creste in acest an cu 28%, de la 3,2 miliarde de lei cat au fost la sfarsitul lui decembrie 2009 la 4,11 miliarde de lei in conditiile in care bugetul de venituri si cheltuieli al CNH este format pe minus.

Administratia CNH Petrosani va marca aceasta zi prin depuneri de coroane de flori la monumentele ridicate in memoria minerilor morti in subteran din Petrosani, Lupeni si Vulcan.

Cu aceasta ocazie toti cei 8.800 de angajati din cadrul CNH au fost recompensati fiecare in parte cu tichete cadou de 400 de lei.

"Ziua Minerului are o incarcatura speciala pentru fiecare dintre cetatenii Vaii Jiului. Este ziua cand constientizam, mai mult ca oricand, eroismul celor pentru care munca in adancurile pamantului a devenit destin si traditie. Cu acest prilej, se cuvine sa omagiem minerul de ieri, de astazi si mai ales, pe cel de maine, cu promisiunea ferma ca fiecare dintre noi, vom pune umarul la asigurarea continuitatii unei traditii unice, mineritul", declara Constantin Jujan director general al CNH Petrosani.

Conducerea Companiei a decis si ca aceasta zi sa fie libera avand in vedere ca data de 6 august are o importanta aparte pentru Valea Jiului si anume 6 august 1929, greva minerilor de la Lupeni, cind 22 de mineri au fost ucisi, 6 august 2001, explozia de la mina Vulcan in care si-au pierdut viata 14 ortaci si nu in ultimul rand semnificatia religioasa, in aceasta zi ortodocsi sarbatorind schimbarea la fata.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#mineri Valea Jiului , #minerit