Fara bratari electronice pentru arestatii la domiciliu - cum sunt monitorizati

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 09:52
4627 citiri
Fara bratari electronice pentru arestatii la domiciliu - cum sunt monitorizati
Foto: obiectiv.info

Romanii arestati la domiciului nu sunt supravegheati prin intermediul bratarilor electronice, ci de catre politisti. Autoritatile din Romania nici macar nu au in dotare astfel de sisteme de monitorizare, sustine Petre Toba, seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

In evidenta IGPR se afla, in prezent, noua persoane arestate la domiciliu, insa niciuna dintre acestea nu a fost obligata de judecatori sa poarte o bratara electronica, potrivit Realitatea TV.

Cu toate ca bratarile de supraveghere au fost prevazute in Codul Penal inca din 2006, ele nu au fost niciodata achizitionate, asa ca Politia Romana a dezvoltat o aplicatie proprie pentru monitorizarea infractorilor sub control judiciar. Aproximativ 500 de politisti se ocupa de supravegherea acestora.

Premiera in Romania: Primul caz de arest la domiciliu

"In aplicatia respectiva, in evidenta Politiei Romane figureaza 238 (persoane - n.red.), fata de care instantele au dispus masuri preventive neprivative de libertate, dintre care sunt noua situatii de arest la domiciliu", a precizat Toba.

IGPR sustine ca politistii nu ii pazesc propriu-zis pe arestati, ci fac verificari periodice, in lipsa unor bratari de supraveghere. "Nu a fost adoptat un cadru legal care sa reglementeze modul de folosire si conditiile de utilizare a acestui sistem", a mentionat seful Politiei Romane.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne a anuntat, in urma cu cateva zile, ca a alocat bani in bugetul pe anul acesta pentru achizitionarea de bratari electronice. "Dansii au un buget anual in care sunt prevazute toate cheltuielile. Nu banii sunt o problema", declarat Ion Stoica, secretar general in MAI.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#bratari electronice arestati domiciliu, #arestati domiciliu Petru Toba, #arestati domiciliu supravegheati politisti , #politie
Comentarii