Al Jazeera: Protestele din Romania, darul de speranta pentru lume

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 18:50
15343 citiri
Al Jazeera: Protestele din Romania, darul de speranta pentru lume
Foto: Ziare.com

Protestele din aceste saptamani din Romania - si mai ales uriasa manifestatie de duminica, cea mai mare de dupa Revolutie - continua sa fie in atentia presei straine.

"Protestele de saptamana trecuta din Romania au aratat ca activismul sau civic este suficient de matur pentru a combate abuzurile severe de putere", scrie Al Jazeera, intr-un articol cu titlul "Darul de speranta al Romaniei pentru lume".

Sursa citata trece in revista marsul de duminica, subliniind ca simbolismul sau a fost unul splendid - felul in care oamenii s-au unit pentru a se opune guvernului perceput drept unul abuziv.

Sunt amintite evenimentele de protest atat dinainte de adoptarea ordonantei de modificare a Codurilor Penale, dar si de dupa acest moment, precum si de dupa ce Guvernul a decis sa abroge ordonanta 13.

Insa, in timp ce oamenii se strangeau in Piata Victoriei si in alte locuri pentru a sarbatori aceasta victorie, stiau de asemenea ca PSD va incerca in continuare sa mearga mai departe cu masurile anuntate - in scenariul cel mai probabil, schimbarile legale propuse vor fi supuse votului, sub forma de proiect de lege, intr-un Parlament dominat de PSD.

Astfel, prin continuarea protestelor de duminica, in ciuda anuntului Guvernului, manifestantii vor sa arate Executivului ca este urmarit cu atentie. Protestele au inceput sa se linisteasca in aceste zile, insa cel mai probabil vor reveni odata ce legile se apropie de vot in Parlament.

Sursa citata subliniaza ca jargonul legal din jurul propunerilor legislative ale PSD este atat de complicat, incat pana si expertii s-au chinuit sa-si dea seama ce se intampla. Insa protestatarii au stiut ca nu trebuie sa ceara imediat demisia Guvernului, ci intai abrogarea ordonantei, pentru ca altfel aceasta ar fi produs efecte daca Executivul ar fi demisionat.

Iar furia impotriva unui guvern pregatit sa submineze procesul democratic in interesul politicienilor a unit oamenii. Si in acelasi timp au aparut mici gesturi de solidaritate - restaurante care ofereau mancare gratuita si ceai cald si hoteluri care ofereau cazare gratuita celor care vin in Bucuresti sa protesteze.

Trecerea de la nepasarea civica la proteste in fiecare an

Al Jazeera face o scurta trecere in revista a istoriei protestelor din tara noastra, din ultimii cinci ani - incepand cu protestele antiausteritate din ianuarie 2012, la adresa Guvernului Boc si a presedintelui Traian Basescu si continuand cu protestele fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, in 2013, moment care a reprezentat o alta infrangere pentru PSD, partid care daduse unda verde acestui proiect.

Apoi, demonstratii masive au avut loc din nou in anul 2015, dupa incendiul din clubul Colectiv, in urma caruia 64 de persoane au murit. In plus, dupa acea tragedie au aparut in presa defectele din functionarea sistemului medical romanesc.

Insa aceste manifestatii au avut loc doar in ultimii ani. Asa cum s-a intamplat in alte tari postcomuniste, societatea din Romania era cunoscuta pentru nivelurile sale scazute de implicare civica si solidaritate, in parte si din cauza reminiscentelor de dupa perioada in care oamenii se temeau de Securitate.

Acestea s-au schimbat in ultimii cinci ani, astfel ca, dupa ce PSD a dezvaluit ordonantele pe Justitie, luna trecuta, oamenii au stiut ce au de facut - sa se stranga pe strazi si sa protesteze. Devenise o practica familiara.

Protestele de strada nu vor rezolva problemele reale ale Romaniei

Tranzitia postcomunista a esuat in multe feluri in Romania, in primul rand din cauza nivelului de saracie, iar atacul PSD asupra practicilor democratice pentru a-i salva pe corupti a aratat un nou esec - pana si fundamentele democratiei au fost amenintate.

Dar, daca in urma cu un deceniu, romanii se plangeau ca sunt o societate pasiva care nu raspunde abuzului din partea celor bogati si puternici, astazi este diferit. Si, desi statul roman inca ii dezamageste pe multi dintre cetatenii sai, ceva s-a schimbat.

Dupa scandalul ordonantelor pe Justitie, PSD a dat un prim semnal ca este gata sa sacrifice procesele democratice pentru propriile interese, insa raspunsul cetatenilor a fost unul pe masura, in ciuda faptului ca partidul a castigat alegerile cu 45 la suta din voturile exprimate. Protestatarii au argumentat ca acest lucru nu reprezinta un cec in alb si ca partidul nu poate face ce vrea in urmatorii patru ani.

Protestele de strada nu vor rezolva insa problemele reale ale Romaniei, printre care se numara saracia, inegalitatea, rasismul si esecul institutiilor publice. Daca aceste probleme nu vor fi tratate corespunzator, partide precum PSD vor incerca totdeauna sa exploateze aceste esecuri in beneficiul politic, mai noteaza Al Jazeera.

Presa internationala: Furia protestatarilor nu s-a linistit, Guvernul a facut prea putin, prea tarziu

Anuntul premierului Grindeanu si reactia oamenilor din strada, in presa din intreaga lume

Protestele anticoruptie din Romania au atras atentia intregii lumi. Iata ce scrie presa externa

Protestele istorice de miercuri au facut inconjurul lumii - ce scriu marile institutii de presa

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Al Jazeera proteste Romania, #proteste Romania ordonante, #presa externa proteste Romania , #proteste