Politistii nu au obtinut bani mai multi. Li s-a spus ca ei nu erau in programul de guvernare - UPDATE

Sambata, 25 Martie 2017, ora 17:00
42603 citiri
Politistii nu au obtinut bani mai multi. Li s-a spus ca ei nu erau in programul de guvernare - UPDATE
Foto: captura privesc.eu

Politistii au protestat, sambata, cerand majorarea salariilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamanal.

Protestul politistilor a inceput in fata Ministerului de Interne, dupa care s-a mers pana in fata Guvernului, unde reprezentantii protestatarilor au fost chemati la o discutie cu ministrul de Interne, Carmen Dan.

Dupa mai bine de trei ore de discutii, liderii sindicali au anuntat ca nu s-a ajuns la niciun rezultat si ca reprezentantii Guvernului au cerut "ingaduinta", dar "nu este loc de asa ceva". Ei au mai anuntat ca discutiile vor fi reluate luni.

Ziare.com ti-a prezentat cum s-a desfasurat protestul politistilor si cum au decurs negocierile cu Guvernul

16:59 - Mitingul politistilor s-a incheiat.

16:40 - Liderii sindicali ai politistilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, si cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anuntat, la finalul discutiilor, ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, sustinand ca cei doi ministri au spus ca nu sunt bani si "au cerut ingaduinta, dar nu este loc pentru asa ceva". Ei au mai anuntat ca discutiile vor fi reluate luni, fiind luate in calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

"Am avut o discutie la Guvern, desi puteam sa o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne si cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicarile care erau transmise de o saptamana. Ne-au spus ca au primit revendicarile ieri, iar pe motivul asta nu au avut cum sa pregateasca si sa gaseasca solutii.

Orice discutie aveam, se raportau la bani si in loc sa fie de partea noastra, cum au sustinut in declaratii, practic incercau sa ne convinga pe noi ca politistii au ingaduinta si ca mai pot suporta in continuare. A spus sa nu ne uitam la alte categorii profesionale, ca asta a fost in planul lor de guvernare, iar politistii nu erau in programul de guvernare.

Cum a putut sa permita sa ajunga in aceasta situatie? Cum e posibil ca la alte categorii sa acorde cresteri, iar noi sa asteptam legea unitara de salarizare? Daca este ceva pozitiv in urma intregii discutii, este ca se va analiza daca exista bani si posibilitatea sa aduca amendamente ca sporul de 75 la suta sa urce la 100 la suta si sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la suta.

Dar nu e o garantie, nu e un angajament, au zis ca analizeaza si sa vada daca pot sa introduca amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau sa asteptam legea salarizarii. Nu m-au convins. Cum pot spune ei ca nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizarii cu cresteri de nu stiu cate ori?

Nu stiu ce vor face ceilalti, incercau sa ne convinga ca politistii sunt ingaduitori si suporta multe, dar eu cred ca trebuie sa le demonstram ca nu ne oprim aici. Ganditi-va ca logistica este suportata din banii angajatilor, pixurile, colile, tot. Ei vor doar ingaduinta, dar nu cred ca mai este momentul pentru asa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul sa isi doreasca. Trebuie sa reuseasca. Un ministru puternic spune "ori dati astea, ori imi dau demisia", asa ar fi facut un ministru puternic", a spus presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, citat de News.ro.

13:00 - O delegatie a sindicalistilor din Politie, care protesteaza in Piata Victoriei, se afla la discutii, la Palatul Victoria, cu ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, si cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Daniela Pescaru, informeaza Agerpres

12:55 - Politistii au ajuns la sediul Guvernului, numarul protestatarilor ridicandu-se la aproximativ 3.000.Protestatarii sufla in fluiere si in vuvuzele.

"Vreau sa fiu platit corect, dupa volumul de munca pe care il depun. Adica fie vara, fie iarna, eu stau pe strada si muncesc. Ei stau in scaunele lor, la caldurica, n-au nicio problema. Au salarii de mii de euro si noi stam pe cateva sute de lei. Cerem ca salariile noastre sa fie marite cu peste 100%, asa cum a promis doamna ministru. Sa fie dublate. Am auzit ca a promis si ca isi da demisia daca legea salarizarii unitare nu intra in vigoare. Cu toate ca mi-as dori sa-si dea demisia, de fapt sa plece tot Guvernul, sper sa nu fie asta motivul pentru care sa plece doamna ministru, a declarat un politist de la Brigada Rutiera", a declarat unul dintre politisti, citat de News.ro.

"Protestam fata de incorectitudinea Guvernului, fata de nedreptatea pe care acesta ne-o face. Pai zici intai ca n-ai bani si pe urma cresti si la ala, si la ala, si la ala.. Noi n-avem nimic impotriva ca s-au facut cresteri la sanatate, la cultura si asa mai departe. Dar daca au crescut la ei, tre' sa creasca si la noi, nu e normal? Pentru ca asa s-a creat o inegalitate. Pe urma mai e alta chestie. Dupa aproape 20 de ani de munca, eu am inca un salariu de toata jena, de 1.800 de lei. Pai e normal?", a spus un alt politist, potrivit News.ro.

11:50 - Politistii care au protestat in fata Ministerului Afacerilor Interne au plecat in mars spre Guvern. Numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000. Bulevardul Nicolae Balcescu este blocat pe sensul de mers spre Piata Romana.

10:06 - Numarul politistilor care protesteaza in fata Ministerului Afacerilor Interne a ajuns la peste o mie, informeaza News.ro.

Participantii la protest au cantat "Desteapta-te romane!" si au tinut si un moment de reculegere in memoria politistilor cazuti la datorie.

Organizatorii protestului au amplasat si o scena, de pe care Dumitru Coarna, liderul sindicatului politistilor, le-a spus protestatarilor: "La baza societatii stau trei mari piloni: ordinea publica, educatia si sanatatea, in aceasta ordine. Statul roman trebuie sa isi asume, sa inteleaga ca noi ne-am asumat un razboi cu infractionalitatea, dar trebuie sa fim rasplatiti pe masura".

9:37 - aproximativ 300 de politisti protesteaza in fata Ministerului Afacerilor Interne. Ei sufla in fluiere si vuvuzele si au pancarte cu mesaje precum: "Modernizati sediile/posturile de politie", "Munca suplimentara neplatita=sclavie", "Vreti sa oferiti servicii europene cu salarii de 2 bani?", "Raportam: ploua in posturile de politie".

***

La protest erau asteptati peste 7.000 de politisti, atat din Bucuresti, cat si din alte orase. Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat ca asteapta ca marirea salariilor pentru politisti sa se faca prin ordonanta de urgenta.

Saptamana aceasta, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, le-a promis ca salariile li se vor dubla din vara

"Revendicarile sindicatelor SNPPC si Pro Lex sunt legate in special de salarizarea precara a politistilor. Noi vrem sa dea ordonanta de urgenta care sa acorde o crestere salariala de 20 la suta, sporurile sa fie calculate la venitul de acum, nu la cel din 2009, fara plafonul de 30 la suta, pentru ca sporurile sunt calculate in functie de felul muncii, de conditiile de munca si nu justifica plafonarea acestora.

Toate solicitarile sunt prin raportare la acte normative care s-au adoptat in regim de urgenta pentru alte categorii de bugetari. Practic, cred ca este suficient de sugestiv faptul ca 84.000 de angajati din MAI sunt salariati la nivelul minim pe economie. Solicitam sa nu se atinga de legea pensiilor militare, lege foarte buna, obtinuta cu greu", a spus Lincu.

Intrebat daca se pune problema unei greve, liderul sindical nu a exclus posibilitatea, mentionand ca un astfel de protest nu va fi sustinut de sindicate, deoarece ar incalca legea.

"Desi realitatea a demonstrat ca acest lucru (greva, n.r.) conduce la schimbari imediate, politistii au aceasta interdictie, nu putem sa le solicitam sa incalce legea, dar nu excludem si posibilitatea ca oamenii sa decida in mod spontan, neorganizat, sa apeleze la aceasta forma. Nu va fi sustinuta de sindicate, dar poate fi luata in calcul ca o reactie a oamenilor", a spus Vasile Lincu.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#protest politisti sambata, #mars politisti sambata, #majorare salarii politisti , #proteste