"Subsemnatul (...), profesor de romana in localitatea (...), refuz sa dau informatii organelor de securitate intrucat nu imi sta in caracter". O fraza simpla, care iti taie respiratia cand o citesti de pe fila ingalbenita aflata in dosar. Si un subiect pe care avem datoria sa il reluam ori de cate ori avem prilejul, iar si iar, pana cand, in sfarsit, lucrurile se vor limpezi si se va face dreptate.
Unora li se va parea poate ciudata aparitia unui articol pe tema colaborarii cu Securitatea in februarie 2011, cand nicio dezvaluire scandaloasa nu a mai iesit la iveala si cand agentiile de stiri lanseaza la foc continuu noutati spectaculoase din zona politicului sau justitiei. Cred ca se insala. Fara sa ne dam seama, viata noastra curge printre jaloane bine infipte in pamant de fostul serviciu secret, care influenteaza, poate, chiar si ceea ce se intampla in aceste zile in zona politicului si a justitiei.
In urma cu aproape doua saptamani a murit Vasile Paraschiv. Multi dintre cunoscutii mai tineri, ai mei si ai fiului meu, habar nu aveau cine e. Mi s-a parut rusinos, revoltator chiar, gandindu-ma ca toata lumea stie cine e "Bianca lui Bote" sau "Ileana Cosanzeana", vedetele lumii mondene, dar nume precum Vasile Paraschiv sau Cristian Paturca deja nu mai spun nimic pentru foarte multi romani.
Cei care au incercat sa ne improspateze memoria, cum ar fi Vladimir Tismaneanu sau Traian Ungureanu, n-au prea fost luati in seama de masele de internauti, pentru ca, nu-i asa, sunt "basescieni" si nu e cool sa-i citesti, sau Doamne fereste, sa mai si comentezi cu altii ce scriu ei.
Departe de mine gandul ca prin acest articol as avea mai multa trecere decat cei doi, dar nu pot sa nu ma gandesc ca poate toti acesti tineri nestiutori au totusi o scuza: lipsa de informatii. De altfel, Andrei Plesu remarca in cadrul unui seminar organizat in noiembrie: "La CNSAS, toata lumea cauta informatori, turnatori. Dar au existat oameni absolut nesemnificativi socialmente care au avut o atitudine incredibil de demna in timpul comunismului".
Are perfecta dreptate Andrei Plesu. Mai zilele trecute presa a scris pe larg despre colaborarea cu Securitatea a lui Ioan Grosan, Szobi Cseh sau Mircea Iorgulescu, iar peste doua zile vor curge din nou rauri de cerneala, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor constata, definitiv, daca vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu a fost sau nu colaborator al Securitatii.
Dar cator dintre noi macar le trece prin cap ideea ca au existat si romani care au refuzat cu demnitate sa colaboreze, in conditiile in care foarte multi nu au auzit nici macar de Vasile Paraschiv? Cine se mai oboseste sa ii caute in arhive pe romanii care au ramas demni si au avut curajul sa infrunte Securitatea, nu facand mari acte de bravura, nu rasturnand regimul lui Ceausescu, ci pur si simplu spunand "Nu! Nu imi voi turna apropiatii, indiferent de consecinte", punand astfel frana expansiunii sistemului criminal?
Si totusi astfel de oameni admirabili au existat si ei pot fi regasiti in documentele aflate in arhiva de la CNSAS. Sunt consemnate refuzuri de colaborare cu Securitatea si in anii '60, si in anii '70, si in anii '80. Au fost oameni demni in toate paturile sociale: si strungari, si profesori, si preoti, si ofiteri, si muncitori, comunisti-necomunisti, sau de alte orientari politice.
In dosarele lor, adanc subliniat cu dungi groase si rosii chiar de mainile fostilor ofiteri de securitate, scrie clar ca toti cei de mai jos au respins, mai devreme sau mai tarziu, pactul diabolic cu serviciul secret comunist.
Referat: Considera imoral sa dea informatii despre cunoscuti, este un BALAST
Contabilul: Persoana nascuta in 1933, contabil din Targoviste, tatal preot si membru PNT. Are preocupari literare. In 1963 a fost recrutat ca informator. In 1964 a fost exclus pe motiv ca "refuza sa furnizeze informatii si nu se prezinta la intalniri". S-a inchis mapa de verificare si s-a transformat in dosar de urmarire.
Condamnatul politic: Fost condamnat politic din Arad, "sursa organelor noastre in perioada '57-'59". In 1959 a fost exclus pentru ca a refuzat colaborarea si nu a dat declaratii. Are dosar de urmarire din 1977.
(Un bun cunoscator al perioadei imi explica faptul ca acesta poate fi privit ca un esec profesional pentru cel care l-a recrutat, motiv pentru care dosarul nu a fost inchis imediat, deoarece s-ar fi facut de ras in fata superiorilor si ar fi aratat ca nu si-a dat toata silinta.)
Ofiterul: Dosar retea, de informator. Memoriu din iulie 1964, in care, cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la eliberarea tarii de sub jugul fascist, fostul ofiter din armata regala in varsta de 52 de ani ii cere comandatului Directiei Securitatii din regionala Ploiesti sa ii "redea demnitatea".
"Tovarase comandant, subsemnatul(...) cooptat contra vointei mele ca agent informator in cadrul serviciului dumneavoastra secret de la data de (...) 1961 cu onoare va aduc la cunostinta ca imi este foarte greu sa mai pot indeplini in continuare acest oficiu din urmatoarele motive (...) Va rog sa reconsiderati pozitia si sa imi redati demnitatea(...) Nu am fost ostil sistemului de viata socialist nici in trecut, sunt fiu de muncitor sarac(...)
Pretuiesc foarte mult puritatea constiintei umane, demnitatea omului, libertatea de convingere, exprimare si critica, atata vreme cat nu dauneaza adevaratelor interese si idealuri ale poporului.
Va rog sa reconsiderati pozitia in care contrar constiintei mele, educatiei si firei mele, am fost pus, si, in cinstea celei de a 20-a aniversari a eliberarii patriei noastre, la care si eu ca militar am contribuit efectiv expunandu-mi viata in luptele ce s-au dat(...) va rog sa-mi redati deplina libertate civica pe care demnitatea mea de om, de fost militar si cinstit cetatean, o reclama si o merita cu prisosinta.(...)
Daca dumneavoastra nu puteti satisface aceasta legitima cerere, imi iau obligatia morala ca in cel mai scurt timp sa fac un memoriu documentat si sa il prezint tovarasului Gheorghe Gheorghiu Dej".
Din referatul cu propunerea de abandonare a agentului reiese ca acesta a adoptat "o atitudine de vaicareala" si "si-a mentinut punctul de vedere considerandu-se dezonorat pentru ceea ce face". Tot acolo se mai arata ca "i s-au dat explicatiile necesare, parand a fi convins", dar, ulterior, fostul ofiter a plecat in concediu si a lasat ciorna memoriului acasa, care a fost gasita de sotie, afland astfel despre colaborare. "E bolnav si deconspirat, mentinerea e inoportuna", se arata in referatul intocmit de Securitate.
(Un truc la care fostul ofiter din armata regala a apelat pentru a scapa? Mai mult ca sigur ca nu a uitat copia la indemana sotiei din intamplare...)
Strungarul: Strungar din Arad, recrutat in 1957 prin metoda constrangerii (folosindu-se materiale compromitatoare). In referatul de excludere din retea se arata ca acesta "s-a dovedit nesincer, nu a depus interes in munca" si ca "a fost tras la raspundere si i s-a atras atentia asupra muncii nesatisfacatoare".
Din martie 1959 nu a mai furnizat niciun material.
"In discutiile purtate, a afirmat in mod categoric ca nu mai vrea sa colaboreze deoarece nu ii place sa fie legat de nimeni si considera ceva imoral sa dea informatii despre prieteni si cunoscuti(...)
De asemenea a afirmat ca e in stare sa suporte orice masura vom lua asupra sa(...) Agentul a dat o declaratie in care arata ca nu mai vrea sa colaboreze cu organele de securitate pe motiv ca 'aceasta sarcina este daunatoare sanatatii sale si nepotrivita firii lui sensibile producandu-i un dezechilibru psihic si moral'".
In propunerea de excludere din reteaua de informatori se precizeaza ca respectivul "s-a dovedit nesincer, fatarnic, constituind un balast".
Ulterior, s-a dispus "scoaterea din postul de pedagog la scoala profesionala, acesta fiind necorespunzator politic".
Preotii: Sinteza din mai 1981 dintr-un dosar cu preoti catolici din Harghita si Covasna. "Reteaua existenta pe linia problemei romano-catolice nu se ridica la nivelul cerintelor. Din cei 14, 8 refuza sa furnizeze informatii".
(Aceeasi cunostinta, buna cunoscatoare a arhivelor, imi atrage atentia asupra unui aspect extrem de important. Recrutarea nu inseamna nici pe departe ca cineva a si colaborat cu Securitatea, nici chiar atribuirea unui nume conspirativ, daca persoana respectiva nu a dat declaratii care sa afecteze viata si drepturile fundamentale ale altcuiva.
De asemenea, faptul ca in arhive nu se gaseste un angajament semnat de cineva, ci doar note informative date de el, nu il exonereaza de calitatea de fost colaborator al Securitatii).
"Bolnavul" de cancer: Informator de la Securitatea municipiului Bucuresti. A fost recrutat in 1970 pentru a fi folosit pe langa elemente legionare (cum erau denumiti de multe ori anticomunistii).
"Inca de la recrutare a facut greutati, a acceptat greu, in '72-'73 a refuzat complet, pretextand ca e suspect de cancer(...)In 1983 (!!!), la ultima analiza, informatorul (...) "face greutati, nu raspunde la intalniri".
In 1987 i se inchide dosarul, deoarece respectivul s-a "sustras in mod sistematic", fiind "preocupat in exclusivitate de problemele profesionale".
(Un alt "colaborator" care a refuzat, de fapt, sa colaboreze...)
In loc de concluzii
Sunt doar cateva cazuri, putine, pe care le-am cules la repezeala, de romani care au preferat sa isi pastreze verticalitatea in perioada comunista. Lor li se adauga altele, mult mai celebre, despre care s-a scris deja, cum ar fi cel al fizicianului Gheorghe Manu, caruia, aflat in puscarie si bolnav de tuberculoza, i s-a propus sa fie tortionar si sa colaboreze, dar a refuzat cu demnitate si in cateva luni a si murit.
Cunostinta mea imi spune ca lui Gheorghe Manu i s-au pus in fata angajamentul si penicilina atat de necesara si i s-a spus: 'Semnezi si primesti!'. A raspuns: 'Nu, nu imi trebuie!"
Din statistici reiese ca peste un milion de romani au avut dosare de urmarit, iar daca adaugam familiile, prietenii si cunoscutii acestora, urmariti la randul lor indirect, atunci ajungem la cateva milioane de romani care s-au aflat sub atenta supraveghere a securistilor, ofiteri sau colaboratori.
Celor urmariti li se adauga alte cateva sute de mii de victime oficiale, care au primit certificate, dar si mortii din gropile comune, care nu vor putea niciodata fi inscrisi cu exactitate in statistici. Acest sistem a putut fi construit nu doar prin teroare, ci si cu complicitatea criminala a celor care s-au pus la dispozitie.
Spunea cineva ca in perioada comunista, unii s-au opus, unii au colaborat, unii doar au supravietuit. Ar fi bine sa stabilim, odata pentru totdeauna, care au fost proportiile.
Cine a fost Vasile Paraschiv? Celor total nestiutori le spun doar atat: un fost activist comunist devenit disident, chiar cel mai cunoscut luptator anticomunist roman, care a murit in urma cu aproape doua saptamani la varsta de 82 de ani intr-o nerusinata nepasare a concetatenilor sai si caruia instanta romana i-a refuzat despagubirile cerute pentru torturile inumane la care a fost supus in inchisorile comuniste.
Cine este Dan Voiculescu? Un om de afaceri extrem de prosper, cu o influenta enorma in media si in viata politica, pe care cel care se doreste a fi viitorul presedinte al Romaniei, Crin Antonescu, presedinte al Partidului National Liberal si totodata profesor de istorie, l-a instalat recent in una din functiile cele mai inalte in stat, cea de vicepresedinte al Senatului Romaniei. Iar spre comparatie cu cazul de mai sus, inca nu stim ce va spune instanta romana, joi, cand magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor trebui sa constate, definitiv, daca Dan Voiculescu a colaborat sau nu cu Securitatea, asa cum au stabilit, de ani de zile, membrii Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Concluziile le trage fiecare, dar de data aceasta in cunostinta de cauza.