Romania fanariota a secolului 21 (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Martie 2011, ora 14:20
8005 citiri
Romania fanariota a secolului 21 (Opinii)

Cu exceptia unor aspecte de can-can, recentele dezvaluiri WkiLeaks nu aduc punctual nimic nou. Ca Romania este asediata de interesele rusesti, stiam. Ca presedintele este proamerican stiam.

Ca este la curent cu continutul dosarelor penale ale fostilor demnitari e chiar firesc, cat timp trebuia sa-si dea avizul pentru urmarirea lor penala. Despre batalia pentru achizitiile de avioane militare se stia. La fel despre afacerile dubioase ale lui Dinu Patriciu in programul petrol contra hrana. Intrigararia de la Bucuresti nu este nici ea o surpriza, dupa cum nici parerile exprimate de ambasadorul Nicholas Taubman in corespondenta cu Washingtonul nu reprezinta noutati.

Ceea ce socheaza este tabloul de anasamblu pe care il creioneaza in tuse groase, grotesti, intreaga colectie de telegrame diplomatice. Tabloul unei Romanii fanariote, dominata de lichele de diferite calibre, dispuse sa-si vanda si mama pentru un pret bun. Tabloul osciland intre ridicolul infinit al lui Mircea Geoana care-si lauda "viziunea mai mare decat a lui Traian Basescu" si marsavia celor dispusi sa vanda Romania la kilogram cui da mai mult.

Tradarea este cuvantul de ordine in plitica romaneasca. Tradarea la cote caragialesti si nevoia de avea un stapan care sa faca ordine. Adica nevoia de o Inalta Poarta la care sa se duca boierii si sa se vanda unii pe altii pentru un loc mai in fata, un un banut in plus, o imbucatura mai mult. Dar nici macar nu e o singura Inalta Poarta. Sunt doua. Una are sediul la Washington, cealalta la Moscova. Cine nu intra in gratiile uneia se orienteaza rapid catre cealalta, ca sa nu ramana in afara jocului. Precum Mircea Geoana care, refuzat de Washinton, in pofida calitatilor exceptionale autoetalate, s-a suit in primul avion, intamplator al lui Sorin Ovidiu Vantu, catre Moscova.

Turnatoria nu e doar intre adversari, ceea ce pana la urma ar putea fi in limitele unei normalitati politice primitive. Nu ne mira asadar ca Vasile Blaga toarna la Poarta americana tirurile cu telefone mobile ale lui Marian Vanghelie si subordonarea aceastuia fata de Catalin Voicu sau ii incondeiaza pe Crin Antonescu si Ludovic Orban. E insa stranie turnatoria si tradarea intre parteneri, chiar in cadrul aceluiasi partid.

Georgian Pop, altfel un pesedist obscur, se duce la Poarta americana si povesteste despre "persoanele proaste si lacome" din propriul partid si il face praf pe Victor Ponta, de care ar fi numai gura. Mircea Geoana, dupa ce a declansat operatiunea suspendarea, se ducea in secret la Traian Basescu pentru a negocia un pret bun pentru abandonarea intregii actiuni, pe la spatele partidului si al aliatilor, desigur. E chiar mandru ca partidul l-ar omori daca ar sti. Partidul al carui presedinte era.

Viorel Hrebenciuc isi testa ideile de prezidentiabili mai intai pe audienta americana pentru a evalua sansele uni gir al Portii. Iar Victor Ponta il turna pe Viorel Hrebeciuc la aceeasi Poarta ca ar submina votul uninominal. Te doare capul!

Daca e nevoie, tradam si principiile si tara. Caci cum sa explici rusofilia unui liberal ministru al economiei multumit cu cel mai mare pret pentru gaze din Europa? Dar nici presedintele nu sta departe de cloaca, folosind santajul cu informatiile din dosarele penale ale lui Adrian Nastase ca instrument forte in negocierea cu PSD.

Presa e si ea sublima. Bogdan Chireac, suprat mereu pe presedinte ca are o relatie proasta cu Poarta de la Rasarit, le susura in urechi reprezentatilor Portii de la Apus povesti despre alcovul si paharul presedintelui. Indraznesc sa sper ca macar intr-un limbaj ceva mai decent decat cel folosit intr-o celebra convorbire la drum de seara cu Catalin Macovei.

Si in timp de politicienii se inghesuie la turanatorii, tara este jefuita temeinic de mafie si oligarhi, care controleaza practic Romania, asa cum se arata intr-un raport intocmit in cadrul Ambasadei americane. Mafia este atat de bine orgnizata, se arata intr-o telegrama, incat nici mcar nu are nevoie sa recurga la crime pentru a avea rezultate optime.

Reprezentantii Portii evalueza totul rece si usor dispretuitor, asemeni unui cronicar occidental ajuns Orientul dezlantuit, pe care nu-l intelege pe deplin, care uneori il amuza copios, alteori ii starneste o infinita scarba sau ingrijorare. Dupa ce s-a tavalit in fata lor doar, doar le-o intra in gratii, Mircea Geoana a obtinut o caracterizare precisa si umilitoare: ranchiunos, fara substanta, instabila si neloial. Americanii noteaza ca guvernul se milogeste la FMI dupa bani, ca autortiatile au ignorat criza si au marit salariile (promit sa o faca din nou, de altfel).

S-au schimbat Portile, s-au schimbat costumele, s-au schimbat decorurile. Insa noi tot acolo am ramas. Suspendati in epoca fanariota, intre Occident si Orient. Iar cui nu ma crede, ii recomand excelenta carte, cu acest titlu, a lui Neagu Djuvara. Ar putea fi la fel de bine o relatare precisa a anilor pe care-i traim.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Wikileaks Romania, #dezvaluiri Wikileaks Romania , #Wikileaks