Pot Statele Unite să facă față la 3 războaie? O mare putere are oportunitatea de a schimba istoria

Miercuri, 25 Octombrie 2023, ora 23:59
5283 citiri
Pot Statele Unite să facă față la 3 războaie? O mare putere are oportunitatea de a schimba istoria
Joe Biden ar avea o misiune dificlă să gestioneze un eventual al 3-lea război internațional FOTO: Economist

Declanșarea de către Hamas a conflictului cu Israelul propagă unda unui nou război, după cel provocat de Putin în Ucraina. Deja, experții spun că lumea se află ”în cel mai periculos moment de după Războiul Rece”, iar SUA ar putea face greu față și unei a 3-a conflagrații internaționale. Acum, China ar putea avea oportunitatea de a încerca să cucerească Taiwanul, forțând schimbarea istoriei.

Când America a acționat pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei Rusiei de anul trecut, mulți au întrebat dacă are mijloacele pentru a descuraja un atac chinezesc împotriva Taiwanului. Întrebarea este cu atât mai acută acum că și SUA încearcă să apere Israelul, potrivit The Economist.

Joe Biden nu a exagerat când le-a spus americanilor într-un discurs televizat recent că lumea se află într-un punct de inflexiune: „Deciziile pe care le luăm astăzi vor determina viitorul pentru deceniile următoare”.

SUA avertizează asupra unui alt mare pericol ce vine din Est: O mare putere poate porni un război pe scară largă

În opinia lui Biden, a ajuta prietenii nu este doar posibil, ci și necesar. „Conducerea americană este cea care ține lumea unită”, a declarat el. „Alianțele americane sunt cele care ne țin pe noi, America, în siguranță.”

Îndoielile persistă. experții dezbat dacă și când lumea „unipolară”, în care America a condus pe glob după Războiul Rece, a revenit la una „bipolară”, în care America este contestată mai degrabă de China decât de Uniunea Sovietică; sau dacă este deja o lume „multipolară” cu mai multe centre de putere. Joseph Nye, un academician de la Harvard, a definit puterea națională în trei dimensiuni: militară, economică și „soft power”, adică abilitatea, printre altele, de a-i coopta pe alții pentru a-ți accepta voința.

În termeni militari, America rămâne un colos. Reprezintă 39% din cheltuielile globale de apărare la cursurile de schimb ale pieței, potrivit Institutului de Cercetare a Păcii din Stockholm.

O putere nucleară pompează bani grei în Rusia: Sumă record trimisă în cufărul lui Putin

Din punct de vedere economic, lumea este bipolară într-un fel cum nu a fost niciodată în timpul Războiului Rece, cu producția economică a Chinei oarecum mai mică decât cea a Americii la cursurile de schimb de pe piață și depășind-o la paritatea puterii de cumpărare (deși americanii rămân mult mai bogați decât chinezii). Soft Power este mai greu de măsurat, dar în acest sens lumea este mai multipolară, a spus Kroenig.

Jocul războiului din Taiwan ar pune SUA într-o poziție dificilă

Cu toate acestea, în Orientul Mijlociu, America este încă „națiunea indispensabilă”, un concept popularizat de regretata Madeleine Albright, fost secretar de stat. Este singura țară dispusă și capabilă să medieze între liderii regionali și să modeleze evenimente. Aceasta include asigurarea deschiderii unui coridor umanitar (încă inadecvat) în Gaza. „Telefonul de la Beijing nu a sunat. Telefonul de la Moscova nu a sunat. Însă telefonul de la Washington a sunat pe loc”, notează Ivo Daalder, fostul reprezentant al Americii la NATO.

Aliații Americii din întreaga lume, în special din Asia, pun două întrebări aparent contradictorii, spune Kori Schake de la American Enterprise Institute, un alt think-tank din Washington. În primul rând, resursele și atenția americană vor fi redirecționate către Orientul Mijlociu?

În al doilea rând, rezoluția Americii în una sau alta criză va eșua? „Dacă permitem ca securitatea Europei să fie destabilizată de agresiunea rusă sau permitem Israelului să sufere un atac terorist teribil, ei vor crede că nu ne pasă de nicio altă problemă”, argumentează ea.

Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de submarinul nuclear rusesc K-278 VIDEO

În ceea ce privește capacitatea militară, America trebuie să furnizeze arme Ucrainei, Taiwanului și acum Israelului. Acest lucru ridică îndoieli cu privire la faptul dacă industriile sale de apărare pot satisface nevoile lor, precum și nevoile sale. În general, America trimite diferite arme către cele trei țări, dar unele cereri se suprapun.

Jocurile de război sugerează că, într-un război asupra Taiwanului, America ar rămâne rapid fără rachete antinavă cu rază lungă de acțiune care ar fi cele mai utile în respingerea unei invazii chineze a Taiwanului.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au acest lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democrație vecină”, a declarat Biden. Cu toate acestea, războiul Israelului este diferit de cel al Ucrainei în mai multe privințe.

Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a bombardat în timpul nopţii nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, provocând panică printre locuitori şi...
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
#sua razboi, #razboi Gaza, #Razboi Israel Gaza, #razboi China SUA, #china taiwan tensiuni, #razboi ucraina rusia , #Statele Unite