Pentagonul avertizează că se termină banii pentru Ucraina. „Armata Kievului ar slăbi și în cele din urmă se va prăbuși”, spun experții

Marti, 03 Octombrie 2023, ora 23:54
3859 citiri
Pentagonul avertizează că se termină banii pentru Ucraina. „Armata Kievului ar slăbi și în cele din urmă se va prăbuși”, spun experții
Tanc american Abrams/ FOTO: thedefensepost.com

Trupele Ucrainei ar rămâne în curând fără muniții și echipamente esențiale dacă republicanii duri reușesc să oprească ajutorul militar al SUA, subminând operațiunile de pe teren și reducându-le capacitatea de a se apăra împotriva atacurilor rusești, spun experți citați de AFP.

Înalți oficiali americani au insistat în mod repetat că Statele Unite vor sprijini Kievul „atâta timp cât este nevoie”, iar Washingtonul a angajat mai mult de 43 de miliarde de dolari în ajutor de securitate de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 – peste jumătate din totalul donatorilor occidentali.

Dar, săptămâna trecută, în Congresul SUA, republicanii și democrații au decis să elimine un ajutor financiar pentru Kiev, ca măsură de compromis pentru a evita intrarea administrației în „shutdown”.

„Ar fi devastator pentru ucraineni” dacă ajutorul american este oprit, a spus Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

„Armata ucraineană ar slăbi și apoi poate că în cele din urmă se va prăbuși”, deși „ar putea fi capabilă să se mențină doar defensivă”, a spus el.

Statele Unite au furnizat un arsenal vast pentru a ajuta Kievul să lupte pentru a recâștiga teritoriul confiscat de Rusia, variind de la muniție pentru arme de calibru mic și obuze de artilerie până la vehicule blindate, lansatoare de rachete sofisticate, tancuri și echipamente de deminare.

„Militarii aflați pe front au nevoie de un flux continuu de arme și provizii și muniții pentru a înlocui ceea ce este distrus și epuizat”, a spus Cancian.

Dacă ajutorul american va fi întrerupt complet -- lucru pe care Casa Albă insistă că nu se va întâmpla - impactul nu ar fi imediat, având în vedere că asistența autorizată anterior este încă în curs.

„Probabil ar dura câteva săptămâni până să vedem efecte pe câmpul de luptă”

„Probabil ar dura câteva săptămâni până să vedem efecte pe câmpul de luptă”, a spus el, iar Moscova ar putea să nu poată valorifica nici atunci, deoarece „rușii sunt destul de epuizați în acest moment”.

Departe de linia frontului, încetarea ajutorului SUA ar lăsa găuri în apărarea antiaeriană a Ucrainei, care este alcătuită din sisteme din mai multe țări care acoperă altitudini diferite și trebuie să fie continuu reaprovizionate cu muniții.

Aceste sisteme joacă un rol cheie în protejarea civililor ucraineni și a infrastructurii de atacurile frecvente cu drone și rachete ale Rusiei.

McCord a spus că lipsa de finanțare vor forța SUA să întârzie trimiterea de provizii de apărare care sunt „critice și urgente acum, deoarece Rusia se pregătește să conducă o ofensivă de iarnă”.

Pe 2 octombrie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a declarat că SUA au suficienți bani doar pentru a sprijini Ucraina „în termen imediat”.

Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat pentru Associated Press că întârzierile de finanțare vor avea un impact imediat asupra armatei ucrainene.

„Dacă nu vor fi fonduri noi, vor începe să simtă asta de Ziua Recunoștinței”, a spus el.

Pentagonul avertizează că se termină banii furnizați de SUA pentru armata ucraineană

Șeful departamentului financiar al Pentagonului, Michael McCord, a avertizat Congresul SUA că reducerea fondurilor destinate Ucrainei ar putea provoca întârzieri în furnizarea de sisteme „critice” de armament către armata ucraineană, informează Associated Press.

Conform oficialului Pentagonului, Statele Unite mai au la dispoziție în jur de 5,4 miliarde de dolari pentru a finanța trimiterea de arme pentru Ucraina. În același timp, SUA rămâne inclusiv fără fondurile necesare completării propriilor stocuri de arme și muniții, după transferarea de sisteme de armament în Ucraina. „Am fost deja forțați să încetinim ritmul în care ne refacem propriile rezerve”, a transmis McCord într-o scrisoare adresată liderilor Congresului SUA. Purtătorul de cuvânt al Departamentului american a declarat, pe 2 octombrie, că SUA are bani pentru a sprijini Ucraina „doar pe termen scurt”.

De la începutul războiului, declanșat de invazia Rusiei a Ucrainei pe 24 februarie 2022, SUA au oferit peste 110 de miliarde de dolari, direct sau indirect, pentru a ajuta statul ucrainean. 49,6 miliarde de dolari reprezintă exclusiv ajutorul acordat în asistență militară. Recent, în Congresul SUA, republicanii și democrații au decis să elimine un ajutor financiar pentru Kiev, ca măsură de compromis pentru a evita intrarea administrației în „shotdown”. Preşedintele american Joe Biden a promis Ucrainei că Statele Unite nu o vor abandona în războiul cu Rusia şi a cerut elaborarea unui act legislativ separat pentru ajutorul financiar destinat Ucrainei.

Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#SUA, #Pentagon, #bani, #ajutor, #arme, #Ucraina, #congres, #acord , #Razboi Ucraina