Mutarea majoră a Ucrainei ce slăbește Rusia: Pericol pentru Putin de a pierde, după apariția unui nou lider global

Luni, 07 August 2023, ora 03:31
17814 citiri
Mutarea majoră a Ucrainei ce slăbește Rusia: Pericol pentru Putin de a pierde, după apariția unui nou lider global
Zelenski și prințul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, întâlnire la Jeddah în mai FOTO NYT

Ucraina a mai făcut o mutare diplomatică majoră, care slăbește puterea Rusiei pe plan internațional. Aproape 40 de țări din toată lumea s-au reunit în Arabia Saudită, peste capul lui Vladimir Putin, în încercarea de a găsi o soluție pentru terminarea războiului de agresiunea al Moscovei. Summitul a adus mulți actori care au stat pe marginea războiului, precum China, India, Brazilia, Africa de Sud, țările din Golf, împreună cu Statele Unite și Marea Britanie. Putin este în pericol de a-și pierde din aura sa de lider internațional, acum după apariția în prim-plan al unui al șef de stat, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care încearcă să iasă la rampă ca un lider global.

Ucraina și Arabia Saudită au invitat sâmbătă și duminică diplomați din aproximativ 40 de guverne la discuții în portul Jeddah de la Marea Roșie. Pe lângă Statele Unite și țările europene, printre participanții de seamă se numără China, India, Brazilia, Africa de Sud și unele dintre țările din Golf, bogate în petrol, care au încercat să mențină relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia pe tot parcursul războiului, care a început în februarie 2022, potrivit The New York Times.

Cu toate acestea, multe dintre țările care și-au declarat neutralitatea par puțin probabil să își schimbe pozițiile, iar unele resping însuși conceptul de alegere a părților, încadrând războiul ca pe o competiție între superputeri la care nu doresc să participe.

Putin face o mutare neprevăzută pe frontul din Ucraina: Kievul pus sub o presiune imensă din cauza a 2 factori cheie

„Acesta nu este doar un conflict între Rusia și Ucraina”, a declarat Celso Amorim, consilier pentru afaceri internaționale al președintelui Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva, într-un discurs pe care l-a ținut virtual în timpul discuțiilor. „Acesta este, de asemenea, un capitol în rivalitatea de lungă durată dintre Rusia și Occident”, a spus el.

Întâlnirea a fost închisă presei, pe care un corespondent al televiziunii de stat saudite, care transmitea din afara locului, a atribuit-o „sensibilității” discuțiilor. Întâlnirea este punctul de plecare a ceea ce se așteaptă să fie un impuls diplomatic major ucrainean în următoarele luni pentru a încerca să submineze Rusia. Asta a început miercuri, când președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și-a chemat ambasadorii pentru o sesiune de strategie de urgență despre cum să transmită mesajul țării în lume.

Sesiunea anuală a Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, SUA, din septembrie 2023 va oferi Ucrainei o altă oportunitate de a-și prezenta argumentele. Și țara plănuiește, de asemenea, un summit mai târziu în toamnă pentru a susține susținerea formulei sale de pace în 10 puncte, în speranța că va forma coloana vertebrală a oricărei reglementări viitoare.

Un prinț de 38 de ani devine lider global

Oficialii ucraineni și occidentali au încercat să tempereze așteptările pentru discuțiile din acest weekend, subliniind că nu este probabil să aducă războiul mai aproape de sfârșit; Rusia nu participă.

Alegerea Arabiei Saudite ca gazdă nu a fost întâmplătoare, au spus oficiali ucraineni înalți, menționând eforturile pe care Kievul le-a depus pentru a curta regatul, cel mai mare exportator de petrol din lume. La fel ca multe țări din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a urmat o linie atentă în război, oferind ajutor financiar Ucrainei chiar și în timp ce cultivă legături strânse cu Rusia.

China și-a declarat, de asemenea, neutralitatea, în ciuda faptului că a oferit Rusiei un sprijin vital care a contribuit la atenuarea efectelor sancțiunilor economice și izolării diplomatice. Cu toate acestea, după ce a evitat o întâlnire similară în iunie la Copenhaga, China a participat la întâlnirea din Arabia Saudită, care ar putea reflecta legăturile sale adânci cu țara gazdă.

Rusia domină lumea într-un domeniu crucial: SUA, vulnerabilitate strategică în fața Moscovei și nu pot face nimic

Pentru Arabia Saudită, care a servit de mult timp ca mediator în conflictele regionale, adunarea de la Jeddah este notabilă deoarece regatul se implică în mod proeminent într-o criză de cea mai înaltă prioritate globală.

Pentru Prințul Mohammed bin Salman, în vârstă de 38 de ani, discuțiile au oferit o altă șansă de a încerca să se poziționeze ca un lider mondial cu influență dincolo de regiunea sa și ca un mediator care poate aduce cele mai puternice națiuni din lume la masă.

Arabia Saudită trebuie să meargă cu grijă în timp ce pătrunde în diplomația ucraineană, au spus analiștii. În timp ce Rusia și Arabia Saudită au acționat de mult timp în acord cu privire la chestiuni cheie legate de petrol în moduri care au fost reciproc avantajoase, există semne că relația lor de lungă durată ar putea fi sub tensiune, deoarece Rusia pare să fi pompat mai mult petrol în piață decât a promis.

Tocmai aceste fisuri – fie economice, culturale sau politice – sunt pe care oficialii ucraineni și occidentali speră să le exploateze în avantajul lor.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#summit pace, #Arabia Saudita, #Mohammed bin Salman, #Jeddah City Arabia Saudita, #Putin razboi, #negocieri pace Ucraina , #Razboi Ucraina