Taiwanul vrea să-și creeze propriul sistem de internet prin satelit, similar cu Starlink, în caz de atac din partea Chinei

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 04:44
1816 citiri
Taiwanul vrea să-și creeze propriul sistem de internet prin satelit, similar cu Starlink, în caz de atac din partea Chinei
Sateliți Starlink/ FOTO: cyberhoot.com

Taiwanul caută investitori care să-l ajute să-și construiască propriul sistem de internet prin satelit, similar cu sistemul Starlink care a jucat un rol important în timpul invaziei ruse a Ucrainei. Acest lucru ar trebui să-i ajute pe taiwanezi să se apere împotriva unui posibil atac al Chinei, relatează Financial Times, citând propriile sale surse.

În prezent sunt în desfășurare discuții cu mai mulți investitori locali și internaționali pentru a finanța un proiect al Agenției Spațiale din Taiwan (TASA) de dezvoltare a rețelei de sateliți existente, potrivit a trei surse familiare cu situația.

„Ne uităm la invazia rusă a Ucrainei și la modul în care Starlink a fost folosit cu mare succes. Preocuparea noastră principală este... reziliența socială, cum ar fi să le permitem jurnaliștilor să difuzeze videoclipuri... unui public internațional chiar și în timpul unui dezastru pe scară largă”, a declarat Audrey Tan, ministrul tehnologiei digitale din Taiwan.

Acest sistem va suporta conferințe telefonice și video.

Potrivit lui Tan, lansarea proiectului TASA va dura câțiva ani. Înainte de aceasta, ministerul experimentează cu receptoare de satelit negeostaționare în 700 de locații din Taiwan pentru a garanta lățimea de bandă în caz de război sau dezastru natural.

Printre investitorii pe care Taiwan i-a abordat se numără Draper Associates, o firmă de capital de risc din Silicon Valley, care a fost un investitor timpuriu în SpaceX și Tesla.

În septembrie, Musk a trimis o scrisoare Pentagonului în care spunea că nu poate continua să ofere servicii Ucrainei „gratuit”. Conform calculelor lui Musk, SpaceX a cheltuit 80 de milioane de dolari pentru furnizarea și întreținerea terminalelor Starlink din Ucraina, iar până la sfârșitul anului cheltuielile companiei urmau să depășească 100 de milioane de dolari.

Dar pe 24 octombrie, miliardarul a anunțat că Starlink va continua să ofere serviciile Starlink Ucrainei. La rândul său, ministrul Apărării Oleksi Reznikov a raportat că SpaceX oferă doar o parte din terminale gratuit, Ucraina plăteşte pentru restul.

Ministrul transformării digitale Mihailo Fedorov a spus că Ucraina are încredere în sistemul de comunicații prin satelit Starlink, dar speră să găsească furnizori de internet suplimentari.

Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
#Taiwan, #China, #aparare, #sistem sateliti, #starlink , #Taiwan