Țara din Europa lovită de 900 de cutremure într-o singură zi. Mii de oameni evacuați de teama unei erupții vulcanice uriașe VIDEO

Luni, 13 Noiembrie 2023, ora 18:29
3038 citiri
Țara din Europa lovită de 900 de cutremure într-o singură zi. Mii de oameni evacuați de teama unei erupții vulcanice uriașe VIDEO
O crăpătură uriașă a apărut într-un oraș din Islanda după zeci de cutremure într-o zi FOTO / captură video Breaking News

Circa 900 de seisme s-au înregistrat luni în sudul Islandei, au precizat autorităţile, număr care se adaugă miilor de cutremure ce au zdruncinat regiunea în ultimele săptămâni şi care ar putea fi urmate de o erupţie vulcanică semnificativă, informează Reuters.

Circa 4.000 de persoane au fost evacuate în timpul weekendului întrucât autorităţile s-au temut că magma s-ar putea ridica la suprafaţă şi ar putea lovi un oraş costier şi o staţie geotermală.

”Avem această enormă nesiguranţă acum; se va produce o erupţie şi, dacă da, ce fel de pagube va face”, a declarat Matthew James Roberts, director al serviciului şi al diviziei de cercetare din cadrul Biroului meteorologic islandez.

Locuitorii oraşului Grindavík au povestit că au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele la primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce pământul s-a cutremurat, drumurile s-au fisurat, iar clădirile au suferit pagube structurale.

Hans Vera, un belgian în vârstă de 56 de ani, care locuieşte în Islanda din 1999, povesteşte că locuinţa familiei lui s-a zgâlţâit constant.

”Nu stătea niciodată nemişcată, mereu tremura, aşa că nu aveai cum să dormi”, a declarat Vera, care în prezent se află la locuinţa cumnatei sale, într-o suburbie din Reykjavik.

”Nu doar rezidenţii din Grindavík sunt şocaţi de această situaţie, ci întreaga Islandă”, a precizat el.

Aproape toţi cei 3.800 de locuitori au reuşit să găsească cazare la membri ai familiei sau la prieteni şi doar 50-70 de persoane au apelat la centrele de evacuare, a precizat un oficial responsabil cu operaţiunea de salvare.

Câţiva evacuaţi au fost primiţi înapoi în oraş duminică pentru a-şi recupera bunuri precum documente, medicamente sau animale de companie, dar nu le-a fost permis să-şi conducă chiar ei vehiculele până la locuinţe.

”Trebuie să-ţi parchezi maşina la cinci kilometri de oraş, acolo sunt 20 de vehicule, vehicule uriaşe ale echipei de salvare, 20 de poliţişti, o mulţime de girofaruri, e ireal, de parcă ar fi o zonă de război sau ceva de genul, e cu adevărat ciudat”', a povestit Vera.

Peninsula Reykjanes este o zonă situată la sud-vest de capitală, cu o activitate vulcanică şi seismică intensă. În martie 2021, fântâni de lavă au erupt spectaculos dintr-o fisură în sol cu o lungime de 500-750 de metri din sistemul vulcanic Fagradalsfjall, aflat din regiune.

Activitatea vulcanică din zonă a continuat timp de şase luni în acel an, timp în care mii de islandezi şi turişti au vizitat regiunea. În august 2022, o erupţie cu durata de trei săptămâni s-a petrecut în aceeaşi regiune, urmată de o alta în iulie anul acesta.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#tara, #Europa, #Islanda, #cutremure, #eruptie vulcanica, #evacuati , #Islanda