O nouă tehnologie bazată pe inteligența artificială a fost descoperită și implementată la Spitalul Universității College din Londra, împreună cu Barts Heart Center. Instrumentul revoluționar poate detecta bolile de inimă ale pacienților în doar 20 de secunde, o viteză record.
Tehnologia computerizată, care imită capacitatea umană, dar cu o precizie și o viteză mult mai mare, poate analiza scanările RMN cardiace, chiar în timp ce bolnavul se află la scaner, potrivit BHF.
Acest lucru este mult mai rapid decât cele 13 minute sau mai mult necesare unui medic pentru a examina manual imaginile după o scanare RMN. Tehnica detectează, de asemenea, modificările structurii și funcției inimii cu o acuratețe de 40% mai mare și extrage mai multe informații decât poate face un om.
”Pandemia a dus la un număr de sute de mii de oameni, care așteaptă scanări vitale ale inimii, tratament și îngrijire.
În ciuda întârzierii consultațiilor cardiace, în timp ce oamenii rămân pe listele de așteptare, ei riscă dizabilități care pot fi evitate și chiar decese”, au spus experții BHF.
”De aceea este încurajator să vedem inovații ca aceasta, care împreună ar putea ajuta la accelerarea diagnosticării cardiace și la ușurarea sarcinilor de lucru, astfel încât în viitor să putem oferi mai multor pacienți cu boli de inimă din NHS, cea mai bună îngrijire posibilă. Mult mai devreme”, au spus experții britanici.
Studiul referitor la noul instrument cu inteligență artificială pentru detectarea bolilor de inimă a fost publicat recent în Journal of Cardiovascular Magnetic Resonance și a inclus 1.923 de scanări RMN cardiace ale tot atâtea persoane.
”NHS este întotdeauna dornic să utilizeze tehnologia de ultimă oră pentru a oferi o îngrijire mai bună persoanelor cu boli de inimă”, a spus profesorul Stephen Powis, directorul National Health Service din Marea Britanie.
După marele succes al instrumentului cu inteligență artificială dezvoltat la Londra, el va fi pus la dispoziția a 40 de spitale din Marea Britanie și din întreaga lume.