Dosarul în care directorii Tel Drum Florea Neda, Mircea Vișan (foto) și Petre Pitiș sunt judecați pentru o fraudă cu fonduri europene de aproape 5 milioane de lei se va judeca în data de 24 iunie, înainte de debutul vacanței judecătorești. Asta înseamnă că o decizie pe fond va fi pronunțată însă, cel mai probabil, la toamnă.
Judecătoarea din dosarul în care directorii Tel Drum sunt judecați pentru obținerea frauduloasă de fonduri europene pentru achiziționarea unei stații de mixturi asfaltice era pregătit, miercuri, 8 iunie, să declare încheiată cercetarea judecătoreasă și să acorde avocaților și procurorului cuvântul pe fond.
Numai că avocatul lui Florea Neda, fost reprezentant al SC Tel Drum SA, a arătat că clientul său este internat în spital, motiv pentru care a solicitat amânarea cauzei. Apărătorul a explicat că Florea Neda a fost prezent la fiecare termen de judecată și nu vrea să-l rateze nici pe ultimul, deoarece are posibilitatea de a vorbi în ultimul cuvânt.
Judecătoarea a fost de acord și a acordat termen 22 iunie, iar atunci au început „negocierile”, deoarece în perioada 1 iulie – 30 august e vacanță judecătorească, iar avocații sunt primii care se înghesuie să plece.
„Eu nu pot, doamna președinte, pe 22 am bilet de avion, seara”, s-a apropiat una dintre avocate de prezidiu, cu telefonul în mână.
În timp ce judecătoarea verifica biletul de avion al avocatei, ceilalți avocați au spus în cor: „Nici eu nu pot!”, „Eu eram pregătit să ne judecăm azi!”, „Eu plec cu colega, cu avionul!”.
„Bine, atunci pe 29 iunie”, conchide judecătoarea.
Un avocat în vârstă care „moțăia” într-un colț se trezește impacientat: „Pe 29 nu pot eu, am proces la Înalta Curte cu domnul Cătălin Rădulescu (n.r. – deputatul Mitralieră)”.
„În luna iulie sunt eu în concediu”, a oftat judecătoarea.
„Nici în august nu pot. Plec și mă mai întorc în septembrie!”, a spus, prevăzătoare, prima avocată.
„După 29 e plecat și domnul procuror…”, spune judecătoarea. „Pe 24, acum, e bine?”.
„Daaaa!”, au răspuns avocații într-un glas.
„Faţă de imposibilitatea obiectivă de prezentare a inculpatului Neda Florea, din motive medicale, amână cauza şi acordă termen pentru dezbateri, la data de 24 iunie 2022, sala 147, ora 10:00”, a arătat instanța în încheierea din 8 iunie.
Pe data de 27 decembrie 2017, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene.
În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC Tel Drum SA”.
Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.
La data de 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunțul de achiziție de bunuri (stația mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câștigătoare firma WFA Impex SRL.
După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.
În rechizitoriu se arată că, în cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA, inculpații Vișan Mircea, Petre Pitiș și Neda Florea și reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obținerea fondurilor nerambursabile) în sensul că:
Documentele cu conținut nereal (cererea de rambursare, raportul final al proiectului, procesele verbale de predare-primire, de punere în funcțiune a stației mobile, de recepție, declarația privind lipsa conflictului de interese în cadrul procedurii de achiziție) au fost completate și semnate de reprezentantul legal al beneficiarului Pitiș Petre și de directorul de proiect Vișan Mircea și Ion Florian, reprezentant al persoanei juridice WFA Impex SRL.
Aceste documente cu conținut nereal au fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.
Practic, procedura prin care Tel Drum SA a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice a fost una simulată. Ofertantul câștigător - firma WFA Impex SRL- este o firmă care are o relație de afiliere cu Tel Drum, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de Tel Drum SA.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă.
În vederea recuperării sumei de bani obținute în mod injust, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților persoane fizice Ion Florian, Pitiș Petre, Neda Florea, Vișan Mircea până la concurența sumei reprezentând valoarea fondurilor europene obținute injust.
De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților persoane juridice Tel Drum SA și WFA Impex SRL, până la concurența sumei reprezentând valoarea fondurilor europene obținute injust.
Dosarul are la bază o sesizare a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor înregistrată la data de 16 mai 2017.
Pacat de veniturile alocate judecatorilor !
Sper ca le dati si vouchere de vacanta,... Vezi tot