Bloomberg: 10 tendințe care vor fi decisive pentru politica globală în 2023

Marti, 03 Ianuarie 2023, ora 23:16
2382 citiri
Bloomberg: 10 tendințe care vor fi decisive pentru politica globală în 2023

Lumea așteaptă un alt an dificil. Unele evenimente actuale vor influența în continuare situația globală, deși pot apărea câteva tendințe noi.

Publicația Bloomberg enumeră 10 lucruri care vor deveni decisive pentru politica globală în 2023. Deși autorii listei notează că aceasta nu poate fi considerată exhaustivă. totuși, include evenimente care merită cu siguranță urmărite în anul care tocmai a început.

1. Războiul din Ucraina

Iar primul de pe listă Bloomberg a indicat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care se desfășoară de mai bine de 10 luni. Este puțin probabil ca acest conflict să se încheie în curând. Spre sfârșitul iernii, luptele pot deveni mai intense, iar întrebarea cine poate reface mai repede stocul de arme va fi cheia. Bloomberg notează că în prezent președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu arată nicio dorință de a negocia, insistând asupra restabilirii controlului asupra teritoriilor ocupate, inclusiv asupra Crimeii, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

„Îl vor forța SUA să meargă la negocieri? De asemenea, Putin nu are nici acasă motive evidente care l-ar obliga să aleagă diplomația. Dimpotrivă, șoimii îl pot împinge la o cruzime și mai mare ”, se spune în articol.

2. Relațiile SUA-China

În ciuda faptului că președintele american Joe Biden sprijină puternic Ucraina, relațiile cu China sunt o prioritate evidentă pe termen lung pentru el. Deci ei sunt pe locul doi în lista Bloomberg.

„ Cele două cele mai mari economii ale lumii caută încă o modalitate de a trata una cu cealaltă fără a intra în confruntare. Măcar vorbesc din nou. China este mult mai importantă pentru economia globală decât Rusia. Iar ambițiile sale pentru Taiwan, pe care îl consideră teritoriul său, ar putea duce la un focar în care vor fi implicate multe alte țări, inclusiv Statele Unite”, se spune în articol.

3. Problemele interne ale Chinei

Între timp, Xi Jinping s-a confruntat cu o acumulare de probleme acasă . Și acesta este al treilea articol de pe lista Bloomberg. Liderul chinez și-a consolidat puterea pentru un alt mandat. Dar, după ani de restricții stricte impuse de Beijing pentru a combate COVID-19, ridicarea lor bruscă a aruncat China în haos, deoarece infecțiile au crescut și au perturbat lanțurile de aprovizionare și activitatea comercială.

„ Cât timp îi ia lui Xi Jinping să-și scoată țara din aceste probleme ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății economiei globale în acest an ”, prezice Bloomberg.

4. Guvernanța economică

În al patrulea punct al listei, publicația avertizează și că guvernanța economică este un termen care va fi menționat des în acest an. Și nu este vorba doar despre SUA, China sau Rusia. Multe țări implementează instrumente comerciale și de reglementare (în unele cazuri cu sprijin militar) pentru a-și promova obiectivele geopolitice și pentru a influența comportamentul altora. Ar putea afecta totul, de la furnizarea de cipuri de înaltă tehnologie până la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. Aceleași abordări sunt din ce în ce mai aplicate aprovizionării cu energie.

5. Lumea, cu lupa pe războiul din Ucraina

Al cincilea punct al lui Bloomberg: țările din întreaga lume studiază războiul Rusiei împotriva Ucrainei în timp real, evaluând ce arme și ce abordări de conducere au fost eficiente. De exemplu, artileria modestă și-a arătat puterea în combinație cu dronele. Țări din întreaga lume: din Germania până în Japonia, își măresc bugetele pentru apărare. Și își pot calibra cheltuielile militare în lumina constatărilor. Ar putea duce, de asemenea, la regândirea sistemului de achiziții mai larg și a vitezei de creștere a contractorilor de apărare sau a capacității de a trece la altceva în privința producției.

6. Provocarea Kim Jong-un

În al șaselea punct, Bloomberg indică faptul că liderul RPDC, Kim Jong-un, lansează de câteva luni rachete, amenințând Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite. Și încă nu a încetat să o facă, pentru că nu a primit atenția dorită de el. Biden este mai concentrat pe Rusia și China. Ce va face Kim Jong Un în acest caz? Poate va efectua teste nucleare sau va lansa rachete balistice intercontinentale?

7. Un Congres american divizat

Al șaptelea punct ne amintește că la alegerile intermediare din SUA, Partidul Democrat a dat un rezultat mai bun decât se aștepta. Cu toate acestea, a pierdut controlul Camerei Reprezentanților . Deci, înainte de 2024, când vor avea loc alegerile prezidențiale în SUA, merită să ne pregătim pentru faptul că starea de spirit în Congres va fi mai divizată . Și pot exista certuri care vor crea probleme pentru procesul de legiferare. Biden a câștigat deja aprobarea pentru o mare parte din agenda sa economică. Cu toate acestea, va fi încă mai puțin loc de acțiune cu privire la problemele inflației și datoriilor.

8. Brazilia a virat la stânga

Luiz Inacio Lula da Silva a devenit președintele Braziliei, stânga revenind la putere în cea mai mare economie a Americii Latine. Cum va folosi acest moment? Dar longevitatea așa-numitului „val roz”, care cuprinde revenirea guvernelor progresiste în regiune, este discutabilă. La urma urmei, Pedro Castillo a fost înlăturat anul trecut de la președinția Peru. Și în Chile, președintele Gabriel Borich își pierde din popularitate. În Argentina vor avea loc alegeri anul acesta și merită să fim cu ochii pe ele.

9. Apariția unei lumi multipolare

Al nouălea punct al Bloomberg se referă la apariția așa-numitei „lumi multipolare”, care a început să se contureze după decenii de dominație americană. Multe state de putere mijlocie devin din ce în ce mai influente, construindu-și alianțele și acționând ca mediatori în rezolvarea problemelor cheie. În acest sens, merită să acordăm atenție Turciei, unde Recep Tayyip Erdogan va deveni din nou președinte anul acesta, precum și Australiei și Emiratelor Arabe Unite.

10. Bătălii politice pentru orice

Iar cel de-al zecelea punct de pe listă avertizează să fim pregătiși pentru o „bătălie politică” și mai intensă în 2023 . Accesul la orice, de la alimente la energie, tehnologie și chiar apă va afecta guvernanța economică, cheltuielile pentru apărare și bugetele guvernamentale. Inflația și creșterea prețurilor la locuințe nu vor dispărea. Europa, cel mai probabil, va supraviețui în mod normal iernii din acest an. Dar ce se va întâmpla cu gazele anul viitor? În Marea Britanie au loc greve și proteste. Va începe ceva similar în alte părți ale lumii?

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#tendinte, #previziuni, #Bloomberg, #politica globala 2023, #SUA, #China, #Rusia, #Ucraina , #stiri externe