Parlamentul European susține că țigaretele electronice ar fi o metodă eficientă pentru renunțarea la fumat

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 17:46
1283 citiri
Parlamentul European susține că țigaretele electronice ar fi o metodă eficientă pentru renunțarea la fumat
P.E. recunoaște că țigaretele electronice pot sprijini renunțarea la fumat FOTO Pixabay

Parlamentul European a adoptat un nou raport care recunoaşte faptul că ţigaretele electronice pot fi o metodă eficientă de renunţare la fumat. ”Raportul despre bolile netransmisibile”, adoptat cu o majoritate covârşitoare de 578 de voturi (din 705) în sesiunea plenară din 13 decembrie, propune diverse acţiuni pentru prevenirea şi reducerea prevalenţei bolilor netransmisibile în UE.

Scopul acţiunilor propuse este de a reduce impactul negativ al acestor boli asupra sistemelor de sănătate publică şi calităţii vieţii cetăţenilor. Referitor la ţigaretele electronice, raportul Parlamentului European precizează: ”Considerăm că ţigările electronice i-ar putea ajuta pe unii fumători să renunţe progresiv la fumat; considerăm, în acelaşi timp, că ţigările electronice nu ar trebui să fie atractive pentru minori şi nefumători”. Totodată, Parlamentul European consideră că ”implementarea unor practici bazate pe dovezi, inovarea cu privire la tehnologii, medicamente şi practici de sănătate publică precum şi politicile de reducere a riscurilor sunt cruciale pentru a asigura prevenţia, eliminarea şi reducerea factorilor de risc, detectarea timpurie, managementul mai bun al bolilor şi integrarea unor tratamente mai noi, mai accesibile şi mai bune pentru bolile netransmisibile”.

Ciprian Boboi, preşedintele AIV: ”Parlamentul European recunoaşte rolul important pe care îl pot juca ţigările electronice pentru reducerea riscurilor asociate fumatului. Acest lucru trebuie să constituie un nou punct zero în strategiile anti-fumat atât din România cât şi la nivelul Uniunii Europene, în cadrul procesului de revizuire a Directivei Europene a tutunului. Poate că ar fi momentul ca şi Ministerul Sănătăţii din România să calce pe urmele altor ţări europene şi să introducă programe de informare cu privire la riscurile şi beneficiile ţigărilor electronice și altor produse alternative comparativ cu fumatul. Este foarte important ca prejudecăţile existente la adresa ţigărilor electronice să fie lăsate la o parte, iar potenţialul lor dovedit ştiinţific să fie folosit în beneficiul persoanelor fumătoare.”

AIV doreşte să atragă atenţia asupra acestor prevederi ale raportului Parlamentului European tuturor autorităţilor şi instituţiilor din România însărcinate cu lupta împotriva fumatului. Este a doua oară când Parlamentul European recunoaşte potenţialul ţigaretelor electronice ca metodă de combatere a fumatului, prima fiind în 2021 în cadrul Planului European Anti Cancer. Alte instituţii occidentale cum ar fi Haut Conseil de la Sante Publique din Franţa în 2019, Conseil de Sante Publique din Belgia în 2022, şi Ministerul Sănătăţii din Canada în 2023, au recunoscut potenţialul vapingului ca metodă de luptă împotriva tabacului. Ministerul Sănătăţii Publice din Anglia a anunţat în aprilie 2023 programul ”Swap To Stop” prin care peste de un milion de fumători din Marea Britanie vor primi un kit care conţine o ţigaretă electronică şi arome, pentru a renunţa la fumat prin trecerea la vapat.

Bugetul UE a fost rectificat. Câte miliarde de euro vor fi alocate pentru a ajuta Ucraina
Bugetul UE a fost rectificat. Câte miliarde de euro vor fi alocate pentru a ajuta Ucraina
Parlamentului European a votat, în plenul de joi, 25 aprilie, cu largă majoritate, raportul deputatului european Siegfried Mureşan (PPE/PNL), coordonate din poziţia de negociator-şef al...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#tigarete electronice, #fumat, #renuntare fumat, #vaping, #raport, #Parlament European , #stiri Europa