România, marcată de o lungă serie de tragedii în 2023. Dramele teribile care au dus la schimbarea legilor, demiteri, arestări și percheziții

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 09:54
8535 citiri
România, marcată de o lungă serie de tragedii în 2023. Dramele teribile care au dus la schimbarea legilor, demiteri, arestări și percheziții
Șase oameni au murit în urma exploziilor FOTO captură video

România a fost marcată, în anul 2023, de o serie de tragedii care au stârnit reacţii în rândul opiniei publice, fie că a fost vorba despre accidente soldate cu un număr ridicat de răniţi sau morţi, de exploziile care s-au produs la staţia GPL de la Crevedia şi pe magistrala de gaze de la Călimăneşti sau de cazul tinerei însărcinate care a decedat la maternitatea din Botoşani.

Acestea au constituit adevărate semnale de alarmă şi au scos la iveală nereguli din sistem.

TRAGEDIA DE LA 2 MAI

* Pe 19 august, un şofer drogat, în vârstă de 19 ani, Vlad Pascu, intra cu maşina într-un grup de pietoni pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, provocând moartea a doi tineri, de 20, respectiv 21 de ani, şi rănirea altor trei. Ulterior producerii accidentului, conducătorul auto a părăsit locul faptei, fiind depistat de poliţişti, la scurt timp, în staţiunea Vama Veche, unde a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

* Cazul de la 2 Mai din judeţul Constanţa a adus în atenţia publică o nouă realitate - consumul de droguri la volan, dar şi lipsurile cu care se confruntă poliţia în ceea ce priveşte testarea şoferilor. Această tragedie a dus la schimbări în Poliţia din Constanţa, dar şi la propuneri de modificare a legii.

* Întreaga familie a lui Vlad Pascu este trimisă în judecată. Miruna Pascu este acuzată că ar fi şantajat o fată, martoră în dosarul în care este cercetat fiul ei. Concret, ea ar fi ameninţat-o pe prietena fiului său că va face publice informaţii şi imagini compromiţătoare despre ea, dacă va colabora cu procurorii. În acelaşi dosar, Vlad Pascu este acuzat de consum şi trafic de droguri, iar Claudiu Pascu de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

* În urma anchetei dispuse de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a dispus eliberarea din funcţie a mai multor şefi din poliţia constănţeană şi reorganizarea IPJ Constanţa. "Astăzi, la câteva luni distanţă şi după o analiză metodică, este limpede că discuţia asupra cauzelor imediate care au condus la accident este mai complexă, nu ţine doar de capacitatea instituţională a IPJ Constanţa sau a Poliţiei în general, (...) de eficienţa aparatului nostru de aplicare a legii în combaterea traficului şi consumului de droguri, de configurare a legislaţiei sau de suportul bugetar pe care Guvernul trebuia să-l aloce în ultimi 10 - 20 de ani pentru dotarea corespunzătoare a acestor instituţii de aplicare a legii", a transmis Cătălin Predoiu, în noiembrie.

* Pe 11 octombrie, Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Mangalia.

* Pe 4 octombrie, propunerea legislativă "2 Mai", iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă la Camera Deputaţilor. "Tragediile din ultima vreme, precum cea de la 2 Mai, impun îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva drogurilor. Dacă am fi avut această lege mai devreme, Roberta şi Sebastian, victimele accidentului din vara aceasta, produs pe fondul consumului de droguri, poate ar fi fost alături de colegii lor la facultate acum. Este răspunsul necesar faţă de creşterea numărului de cauze penale având ca obiect infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri", a transmis atunci ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. În septembrie, şi senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţa că a depus un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul şoferilor depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului.

* Pe 26 august, o altă tragedie avea să zguduie România. Exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, din judeţul Dâmboviţa, au dus la moartea a şase persoane, iar peste 50, majoritatea pompieri care interveniseră la stingerea focului, au fost rănite. Multe case din zonă au fost afectate de suflul exploziilor. Răniţii au fost transportaţi la spitale din Capitală, dar şi din străinătate. Ulterior, s-a stabilit că staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu. Procurorii au susţinut că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

* După acest caz, au fost efectuate controale la benzinării, depozite şi puncte de alimentare GPL din toată ţară, unităţi la care au fost găsite neconformităţi de natură a pune în pericol vieţi omeneşti fiind închise.

* Tragedia a avut şi urmări politice - primarul din Crevedia a fost exclus din PSD, iar primarul social-democrat din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu era unul dintre patronii staţiei unde s-au produs exploziile, s-a autosuspendat din partid.

* Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost arestaţi preventiv şi ulterior plasaţi în arest la domiciliu, ei fiind acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Pe 26 octombrie, procurorii de la Parchetul General au dispus extinderea urmăririi penale faţă de cei doi prin formularea de noi acuzaţii la adresa lor, şi anume neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Parchetul General a anunţat că a pus sechestru pe zeci de case şi conturi bancare aparţinând celor doi patroni ai firmei. Peste 130 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro şi 615.535 lei.

* Pe 8 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se creează cadrul legislativ ce va permite Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) să retragă autorizaţia de funcţionare pentru staţiile de încărcare GPL, dacă va constata deficienţe faţă de prevederile care au stat la baza eliberării autorizaţiei.

* Pe 21 septembrie, o altă explozie, de data aceasta la magistrala de gaze de la Călimăneşti din judeţul Vrancea, nu a rămas fără ecou. Patru persoane au fost atunci găsite carbonizate, iar alte cinci au fost rănite, doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, fiind preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti. Victimele lucrau pe şantierul Autostrăzii A7. "În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost vorba despre o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7", preciza purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru.

* În august, o altă tragedie va aduce în atenţia publică alte nereguli, de data aceasta din sistemul sanitar. Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, însărcinată în luna a treia, a murit la Maternitatea din Botoşani, după ce medicii nu i-au acordat îngrijiri medicale timp de şapte ore, deşi aceasta cerea să fie ajutată. Potrivit DSP Botoşani, Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară". Inspectorii sanitari au stabilit că "de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânără.

"Nu am aer! Alexandra"

* Cazul Alexandrei a stârnit revolta oamenilor. Sute de cetăţeni au ieşit în stradă mai multe zile pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de cadrele medicale de la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani. Mai mult, cabinetul medical privat al doctoriţei care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost vandalizat. Geamurile imobilului au fost sparte, iar pe pereţi şi ferestre a fost scris mesajul: "Nu am aer! Alexandra". Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au preluat ancheta în acest caz, cercetările desfăşurându-se sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

* Pe 13 septembrie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani a amendat Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" cu suma de 42.272 lei în urma decesului Alexandrei Ivanov.

* Ulterior, în urma a peste 90 de percheziţii efectuate de DNA la Iaşi şi Botoşani, au ieşit la iveală o serie de nereguli privind angajările la spitalul unde a murit tânăra. Procurorii au stabilit că, în perioada 2018 - 2023, au fost fraudate concursuri de ocupare a unor posturi vacante. Mai multe persoane ar fi primit ca mită bijuterii şi sume de până la 15.000 de euro pentru angajări la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) "Mavromati" din Botoşani, preciza Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Mai mulţi foşti şefi din spital sunt cercetaţi pentru luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Accidentul de la cariera Jilp Sud

* Un accident soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea altor zece a avut loc în data de 17 ianuarie, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, situată pe raza localităţii Mătăsari. Din primele cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că un bărbat de 51 de ani, angajat al unei societăţi comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilţ, în care erau transportaţi angajaţi ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferenţă de circa 3 metri de sol.

Odorheiu Secuiesc

pe 18 decembrie, un perete al clădirii internatului din cadrul Liceului ''Tamasi Aron'' s-a prăbuşit. La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului, aceştia fiind prinşi sub dărâmături. Băiatul de 17 ani a decedat, iar trei fete au fost internate în spital, una în stare gravă.

Clădirea internatului are o vechime de peste 100 de ani, iar autorităţile nu exclud posibilitatea ca aceasta să se fi dărâmat din cauza lucrărilor de infrastructură efectuate în perimetrul acesteia. În zonă se făceau lucrări pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului. Administratorul firmei care executa lucrări a fost reţinut, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. "Prin ordonanţa procurorului s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de administratorul societăţii ce realiza lucrările la clădirea aparţinând internatului pentru trei infracţiuni: una prevăzută în legea specială, Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, respectiv infracţiunea prevăzută de art. 35 alin. 1 şi 3, şi două infracţiuni - de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. S-a reţinut în sarcina inculpatului că a efectuat lucrări de săpare a unui şanţ chiar lângă zidul clădirii internatului, lucrare care nu era autorizată şi, aşa cum ştiţi, urmare a prăbuşirii sitului a rezultat decesul unui elev şi vătămarea corporală a altor trei eleve", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu.

Având în vedere tragedia care a avut loc luni, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc a anulat toate evenimentele cultural-artistice din Târgul de Crăciun, precum şi spectacolul şi jocul de artificii de Revelion, iar autorităţile locale au transmis condoleanţe familiei tânărului decedat, menţionând că întregul oraş este îndoliat

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#tragedii, #2023, #Odorheiul Secuiesc, #2 mai, #vlad pascu, #Crevedia , #accident