Tudorel Toader a primit raportul Corpului de Control in cazul casei pierdute de Iohannis

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 10:11
5073 citiri
Tudorel Toader a primit raportul Corpului de Control in cazul casei pierdute de Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei spune ca a primit rezultatul verificarilor dispuse la cabinetul notarial din Sibiu, care a suspendat procedura prin care casa pierduta in instanta de familia presedintelui Klaus Iohannis urma sa treaca in proprietatea statului.

"Zilele trecute am primit raportul Corpului de Control si acel raport il vom valorifica in aceleasi conditii ale legii, cu urmatoarea precizare: sa nu confundam dreptul de proprietate, revendicarea dreptului de proprietate pe care notarul nu o poate face in conditii litigoase si suspenda trimitand la judecator, sa nu confundam deci litigiul referitor la dreptul de proprietate cu un posibil litigiu referitor la indeplinirea sau neindeplinirea obligatiilor fiscale de catre cineva, prin perspectiva domeniului de referinta luand in considerare inclusiv cerintele legale", a afirmat Tudorel Toader, intr-o interventie telefonica pe care avut-o duminica seara la Romania TV.

Fara a preciza numele presedintelui Klaus Iohannis, ministrul Justitiei a adaugat, in acest context, ca "oricine are o datorie poate de buna voie sa si-o indeplineasca, chiar si dupa expirarea termenului de prescriptie".

"Daca de buna voie, dupa prescriptie, iti indeplinesti obligatia fiscala, nu mai ai dreptul sa ceri inapoi. Aratati-mi si mie cati in tara asta au stat de le-a curs termenul in favoarea lor prin prescriptie, dupa aia au venit cu regrete sincere sa consolideze bugetul de stat?", a adaugat Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta, la inceputul saptamanii trecute, ca a cerut Uniunii Notarilor din Romania sa faca verificari la doua cabinete notariale care s-au ocupat de incheierea unor documente privind casa pierduta in instanta de familia presedintelui Klaus Iohannis, unul dintre cabinetele verificate fiind cel care a incheiat actul de proprietate pe numele presedintelui, iar al doilea fiind cel care a suspendat procedura prin care casa pierduta intra in posesia statului roman.

Tudorel Toader afirma ca a solicitat verificari la cabinetele notariale care s-au ocupat de incheierea unor acte legate de casa pe care familia Iohannis a pierdut-o in instanta, in acest context ministrul Justitiei spunand ca, in opinia sa, ar putea fi vorba de fals sau abuz in ceea ce priveste incheierea actelor prin care Klaus Iohannis a devenit proprietarul casei, dar ca eventualele fapte penale s-au prescris.

"Am solicitat Uniunii Notarilor sa faca verificari in activitatea notariala de la Sibiu. Practic, e vorba despre doua cabinete notariale: cel care a facut actul in 1999, care l-a facut proprietar pe presedinte, act care a fost ulterior invalidat de catre instanta de judecata, care a fost declarat nul.

Ce se intampla in spatele acestei neregularitati, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred ca da. Numai ca intre timp au trecut 20 de ani si faptele notarului acela, daca au avut caracter penal, sigur s-au prescris", spunea Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei preciza ca au fost facute verificari si la cabinetul notarial care a suspendat procedura prin care casa pierduta in instanta ar fi urmat sa intre in proprietatea statului si ca marti urma sa primeasca raportul in urma controalelor.

"M-am interesat si am inteles ca notarul care avea procedura succesorala urma sa dispuna catre cadastru radierea fostei intabulari pe numele presedintelui si casa ar fi revenit statului. Aceasta e regula generala: daca un bun nu are proprietar, dar are o anumita valoare economica, el revine statului prin Ministerul de Finante.

In aceasta procedura notariala au aparut doua persoane fizice, doi intervenienti spunand 'suspendati procedura pentru ca noi revendicam proprietatea respectivului imobil'.

Notarul nu are ce face, el rezolva numai procedura necontencioasa, unde nu sunt litigii. Aparand acesti doi pretinsi proprietari, notarul a suspendat procedura notariala si au mers la instanta de judecata, ca judecatorul sa vada cine e proprietarul imobilului", declara ministrul Justitiei.

Referindu-se la faptul ca statul nu a recuperat obligatiile fiscale de la familia Iohannis, ministrul Justitiei spunea ca acest lucru se poate face separat de chestiunea privind dreptul de proprietate si se intreba de ce "statul a stat in pasivitate pana acum".

"Proprietatea e una, obligatia fiscala e altceva si finantele nu au decat sa cheme in judecata, sa impuna, sigur cu verificarea prescriptiei. Ca pana la urma, statul asta, iti pui si intrebarea, de ce a stat in pasivitate pana acum? Ca sunt lucruri separate: dreptul de proprietate real sau pretins e una, obligatia fiscala pentru castigurile pe care le-ai avut si nu ti-ai indeplinit obligatia, e altceva", adauga Toader.

Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul Sibiului, unde functioneaza sediul unei banci, in noiembrie 2015, in urma unei decizii a Curtii de Apel Brasov, dupa un proces care a durat mai mult de 16 ani.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...