O țară NATO lovită puternic de criză: Prețurile alimentelor au crescut cu 76%, locul 4 în lume

Vineri, 03 Noiembrie 2023, ora 02:08
14089 citiri
O țară NATO lovită puternic de criză: Prețurile alimentelor au crescut cu 76%, locul 4 în lume
Inflația din Turcia a ajuns la 76% la alimente FOTO: Turkish

Războaiele din Ucraina și Israel provoacă bulversări în economiile țărilor din toată lumea, iar piețele resimt din plin creșteri masive de prețuri la diverse produse. Astfel, criza mondială lovește puternic o țară NATO, Turcia, înregistrând o inflație a prețurilor alimentare anuală de 76%, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Turcia se situează pe locul 4 mondial în ceea ce privește cea mai mare rată a inflației prețurilor alimentare, după Venezuela, Liban și Argentina, potrivit Turkish Minute.

Raportul Băncii Mondiale, publicat luni, plasează Turcia alături de Venezuela (318%), Liban (239%), Argentina (150%) și Egipt (74%), ca țări în care inflația prețurilor la alimente interne rămâne semnificativ ridicată.

Un propagandist al lui Putin avertizează Germania: ”Vom cuceri din nou Berlinul și nu mai plecăm”

Turcia are o rată nominală a inflației alimentare de 76 la sută, potrivit celor mai recente date. Când este ajustată pentru inflația generală, rata inflației alimentare reală este de 14%. Turcia rămâne în continuare în primele cinci ale listei atunci când este ajustată pentru inflația generală, alături de Egipt, Liban, Rwanda și Argentina.

Inflația prețurilor la alimente a depășit inflația generală în 77% din cele 170 de țări studiate. Potrivit The Economist’s Global Food Security Index 2022, puterea de cumpărare a alimentelor în Turcia a scăzut cu 16 puncte între 2012 și 2022.

Creșterea inflației alimentare face parte dintr-o criză economică mai mare care afectează Turcia, marcată de inflație ridicată și șomaj. Președintele Recep Tayyip Erdoğan se confruntă cu critici pentru gestionarea proastă economică și suprimarea disidenței, inclusiv închiderea oponenților sub acuzații motivate politic.

În plus, Banca centrală a Turciei și-a majorat previziunile privind inflația de la sfârșitul anului pentru acest an și cu 65% și, respectiv, 36%, a declarat joi guvernatorul Hafize Gaye Erkan, spunând că va continua înăsprirea monetară treptată, scrie Investing.

Mutare neprevăzută a miliardarilor ruși din Occident: Putin e pus în încurcătură

Raportul anterior al băncii privind inflația în urmă cu trei luni estima o inflație la sfârșitul anului de 58% în 2023 și 33% anul viitor. Inflația a atins un vârf de 85% din ultimii 24 de ani anul trecut și a crescut din nou în ultimele luni, deoarece lira s-a devalorizat pentru al treilea an la rând, ca urmare a unei politici neortodoxe de reducere a ratelor susținute de președintele Tayyip Erdogan, în ciuda creșterii prețurilor.

"Să controlăm o inflație ridicată și volatilă va fi un proces lung și dificil. Vom continua să folosim toate instrumentele disponibile într-un mod determinat pentru a asigura dezinflația", a spus guvernatorul Băncii centrale din Turcia, Gaye Erkan.

Ea a declarat asta într-o conferință de presă, în care a prezentat raportul privind inflația al băncii centrale (CBRT), spunând că dezinflația va începe după ce a atins un vârf de aproximativ 70%-75% în mai și că înăsprirea monetară va continua până când va exista o îmbunătățire vizibilă a inflației.

Banca Centrală a Turciei și-a majorat rata de politică monetară cu 500 de puncte de bază la 35% joi săptămâna trecută, înăsprindu-se agresiv pentru a treia lună consecutivă, în timp ce își intensifică eforturile de a controla inflația, care a atins 61,5% în septembrie.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Turcia inflatie Erdogan, #Turcia criza Erdogan, #criza economica, #inflatie Turcia, #banca mondiala, #Turcia economie , #stiri externe