Mutare neprevăzută a miliardarilor ruși din Occident: Putin e pus în încurcătură

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 02:09
6297 citiri
Mutare neprevăzută a miliardarilor ruși din Occident: Putin e pus în încurcătură
Concert la Moscova în cinstea aniversării unui an de la ocuparea teritoriilor din Ucraina FOTO: Bloomberg

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 600 de zile a dus la o schimbare majoră în rândul miliardarilor ruși, care au fugit pe capete în țările occidentale. Însă acum, sancțiunile vestice i-au lovit sever, astfel că mulți oligarhi s-au hotărât să se întoarcă acasă la Moscova, punându-l în mare încurcătură pe liderul de la Kremlin.

Apropiații dictatorului susțin că ”nu avem nevoie de ei” și trebuie să dea socoteală pentru fuga lor din Rusia, iar Putin este înclinat să le dea dreptate, dar se gândește că ar putea beneficia de banii acestora, pentru a alimenta mașina de război de pe frontul din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Războiul lui Putin din Ucraina îi lasă pe miliardarii ruși care au căutat să se integreze cu Occidentul să se confrunte cu realitatea izolării internaționale. Mikhail Fridman și Petr Aven au simbolizat oligarhii ruși care și-au folosit averea pentru a se integra în economia globală și a scăpa de asocierea cu regimul președintelui Vladimir Putin. Acum roata norocului s-a întors și face un cerc complet.

Un fost apropiat al Kremlinului anunță turnura de la Moscova: Putin, mutare radicală față de Netanyahu

Fridman a fugit la Moscova de la Londra prin Israel, amarnic nemulțumit de viața ca om de afaceri sancționat în Marea Britanie, de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, Aven ar putea fi nevoit să se gândească la o întoarcere în Rusia din Letonia, unde autoritățile amenință că îi vor retrage pașaportul.

Invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat totul pentru ei și pentru alți miliardari care au prosperat sub Putin, până când SUA și Europa au impus sancțiuni drastice menite să-l izoleze pe liderul de la Kremlin și să-i aducă economia în genunchi.

Pedepsele nu au reușit să atingă aceste obiective până acum, deși au distrus poziția multor ruși bogați din străinătate care au rămas tăcuți sau au evitat criticile directe la adresa lui Putin în legătură cu războiul.

Deși bunurile lor din afara Rusiei ar putea fi înghețate, miliardarii țării rămân extrem de bogați. Fridman (cu o avere de 11,6 miliarde de dolari) și Aven (5,4 miliarde de dolari) au fost sancționați de Uniunea Europeană în câteva zile de la invazie.

Nu avem nevoie de oligarhii bogați

Partenerii lor LetterOne și Alfa Group, German Khan (8 miliarde de dolari) și Alexey Kuzmichev (5,7 miliarde de dolari), au fost sancționați în martie 2022, în aceeași zi în care Regatul Unit i-a pus pe toți patru pe lista de sancțiuni.

Khan a părăsit Londra și s-a întors la Moscova în câteva luni de la invazie. Kuzmichev, care avea sediul la Paris, a fost reținut luni pentru audieri în Franța pentru o presupusă evaziune fiscală și spălare de bani.

A doua zi după ce s-a aflat că Fridman se află la Moscova, președintele Camerei inferioare a parlamentului Rusiei le-a spus parlamentarilor că cei care au părăsit țara și au criticat-o din străinătate ar trebui să fie trimiși în lagăre de prizonieri îndepărtate sau să lucreze în mine. „Nu avem nevoie de ei, trebuie să înțeleagă asta”, a spus Vyacheslav Volodin, un apropiat al lui Putin.

Obiceiurile de dimineață și seară ale oamenilor, amenințări neștiute: Pun inima în pericol, risc cardiac major

Putin le-a spus reporterilor pe 13 octombrie 2023 că cei care au încălcat legea rusă „trebuie să fie responsabili pentru asta”, ca răspuns la o întrebare despre întoarcerea lui Fridman și a altora din străinătate.

„Dacă în mintea majorității covârșitoare – nu o parte a unei elite, ci a majorității covârșitoare a oamenilor – o persoană s-a comportat imoral față de Rusia, atunci cu siguranță va simți asta la întoarcerea aici”, a continuat Putin. „Cum ar putea fi altfel?”

Însă, Putin este pus în încurcătură și se gândește că se poate folosi de banii miliardarilor ruși întorși acasă pentru a-și finanța mașinăria de război din Ucraina. Dacă le-ar opri afacerile și i-ar băga după gratii, liderul de la Kremlin nu ar avea nimic de câștigat.

Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
După ce a capturat Avdiivka și mai multe sate din est, Moscova a pus ochii pe următoarea țintă principală, orașul Ceasiv Iar, scrie kyivindependent.com. Depășite numeric, trupele...
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
#oligarhi rusi, #miliardari rusi, #oligarhi Rusia, #miliardari Rusia, #Putin oligarhi, #oligarhi rusi Putin, #averi oligarhi Rusia, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina