Rivalul lui Erdogan vrea să reia imediat negocierile cu UE și să oprească autocrația

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 23:28
3957 citiri
Rivalul lui Erdogan vrea să reia imediat negocierile cu UE și să oprească autocrația
Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției din Turcia FOTO / chp.org.tr

Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției din Turcia a promis că va restabili instituțiile statului și va pune capăt autocrației, declarând că nu va permite președintelui Recep Tayyip Erdogan să „fure” alegerile de luna viitoare, relatează Financial Times.

Kilicdaroglu, candidatul la președinție al alianței formate de mai multe partide de opoziție, a spus că este încrezător că va proteja integritatea alegerilor din 14 mai și va pune capăt celor două decenii de dominație a lui Erdogan în politica turcă.

Fostul funcționar public în vârstă de 74 de ani, care a condus principalul partid de opoziție din Turcia, Partidului Republican al Poporului (CHP), timp de 13 ani, a promis că va relansa economia bolnavă, va restabili democrația Turciei și va vindeca „marea disperare din rândul tinerilor”.

"Independența sistemului judiciar, libertatea mass-media, libertatea de exprimare - toate acestea trebuie returnate", a spus Kilicdaroglu. „Prioritățile noastre vor fi economia și democrația”. Națiunea „nu își poate permite să piardă încă cinci ani” cu Erdogan, a avertizat el.

Analiştii spun că Erdogan se confruntă cu cea mai grea competiţie electorală de la venirea la putere în 2003, mai întâi ca prim-ministru şi mai târziu ca preşedinte. Majoritatea sondajelor arată că Kilicdaroglu conduce cu o marjă restrânsă și este de așteptat ca alegerile prezidențiale să treacă pentru prima dată într-un al doilea tur.

Turcia va vota, de asemenea, pentru a-și alege deputații, Partidul Justiției și Dezvoltării, aflat la guvernare, al lui Erdogan și partenerii săi de extremă-dreapta, Mișcarea Naționalistă, încercând să-și păstreze majoritatea în Parlament.

Kilicdaroglu a spus că nu crede că alegerile vor fi corecte din cauza controlului guvernului asupra multor mass-media și a utilizării de către Erdogan a resurselor statului pentru a-și sprijini campania. Dar alianța de opoziție are „avocați și barouri din toate orașele mari” gata să monitorizeze procesul și să conteste orice încălcări, a spus Kilicdaroglu.

Kilicdaroglu a mai spus că va începe imediat să reia negocierile blocate privind aderarea Turciei la UE.

După 20 de ani la putere - prim-ministru din 2003 până în 2014, apoi şef al statului -, Erdogan, în vârstă de 69 de ani, are de data aceasta un contracandidat la preşedinţie creditat de sondaje cu şanse reale: Kemal Kilicdaroglu (74 de ani), liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), de centru-stânga, susţinut de o alianţă de şase partide.

Partidul Democrat al Poporului (HDP, pro-kurd) nu şi-a desemnat un candidat, ceea ce indică un sprijin indirect pentru Kilicdaroglu.

Contextul este dificil pentru actuala putere, după seria de cutremure catastrofale declanşată în 6 februarie în sudul Turciei şi urmată de acuzaţii de gestionare defectuoasă a crizei. Mai mult, turcii sunt afectaţi de o inflaţie anuală de 50%.

Dacă niciunul din candidaţi nu obţine majoritatea simplă în primul tur de scrutin, va urma un balotaj în 28 mai.

Pe listele electorale sunt înscrişi circa 60,9 milioane de cetăţeni în Turcia şi alţi aproximativ 3,3 milioane în străinătate. Diaspora va putea vota începând din 27 aprilie.

Gastroenterita i-a întrerut campania electorală lui Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a întrerupt vineri campania electorală pentru a treia zi la rând din cauza unui virus intestinal, cu șaisprezece zile înainte de alegerile prezidențiale și legislative care se anunță puternic disputate, relatează AFP.

Șeful statului în vârstă de 69 de ani a vorbit doar prin videoconferință la sfârșitul după-amiezii de la palatul prezidențial din Ankara la inaugurarea unui pod din Adana (Sud).

Erdogan, aflat la putere de 20 de ani, și-a anulat toate călătoriile de marți seara, inclusiv una pentru inaugurarea foarte așteptată a primei centrale nucleare din Turcia.

Preşedintele turc în exerciţiu a fost nevoit joi să intervină prin videoconferinţă pentru a deschide Centrala Nucleară de la Akkuyu (sud), aşezat şi tras la faţă, prima sa apariţie în direct la televiziune după 48 de ore.

”El este bine. Efectele gastroenteritei (n. r. numită colocvial gripă intestinală) sale au scăzut. Vrea să-şi reia programul cât mai repede”, a anunţat joi seara ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca.

Recep Tayyip Erdogan a fost nevoit, marţi seara, să întrerupă un interviu televizat în direct.

Şeful în exerciţiu al statului, palid, a reapărut pe post un sfert de oră mai târziu pentru a anula interviul. El a spus că a făcut o ”gripă intestinală”.

Acest episod îi pică rău preşedintelui turc în exerciţiu, care intenţiona să susţină două-trei mitinguri pe zi, pe ultima linie dreaptă a alegerilor de la 14 mai.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
#Turcia, #alegeri, #recept erdogan, #contracandidat, #opozitie, #Kemal Kilicdaroglu , #Turcia
Comentarii
Poza Teddy62'
Teddy62'
rank 4
Rivalul lui Erdogan vrea sa simtă și el
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Pentru Turcia, nu ar fi rau sa reuseasca !