Competiție pentru resursele NATO între Ucraina și Israel. Cele două state au nevoie disperată de rachete antiaeriene și obuze de artilerie

Duminica, 15 Octombrie 2023, ora 16:03
3521 citiri
Competiție pentru resursele NATO între Ucraina și Israel. Cele două state au nevoie disperată de rachete antiaeriene și obuze de artilerie
Sistemul antirachetă Patriot/ FOTO: ABC News

Alianța Nord-Atlantică pare să fi ajuns la fundul sacului, ar putea să nu aibă suficiente fonduri și echipamente pentru a sprijini în acelați timp și Ucraina și Israelul, potrivit ziarului german „Die Welt“. NATO nu vrea să se implice direct în aceste conflicte, dar aprovizionează cu arme cei doi parteneri.

Pe de altă parte, țările NATO „nu doresc să-și compromită propriile capacități de apărare și, pe lângă costurile ridicate, stocurile de arme sunt limitate”. Acest lucru este valabil mai ales pentru muniția de artilerie și sistemele moderne de apărare aeriană, cum ar fi IRIS-T și Patriot. Israelul și Ucraina au nevoie disperată de ambele.

Subiectul „competiției pentru resurse” a fost discutat de reprezentanții alianței de „mai multe zile”. Întrebarea cine primește și ce, atunci când lucrurile devin tensionate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este și el alarmat. El a mers mai întâi la o întâlnire a miniștrilor Apărării NATO pentru a cere personal o creștere a livrărilor de arme.

Anterior, Zelenski, într-un interviu acordat canalului de televiziune francez France 2, și- a exprimat și temerile că atenția Occidentului față de conflictul ucrainean ar putea slăbi pe fondul atacului Hamas asupra Israelului.

În ultimii doi ani, dezbaterea asupra angajamentului Americii față de Ucraina s-a rezumat parțial la dacă Statele Unite și-ar pune în pericol capacitatea de a-și limita China în regiunea Pacificului dacă ar investi prea multe resurse într-un război împotriva agresiunii ruse.

Unii spun că această întrebare este exagerată, deoarece Rusia și China sunt aliate. Și slăbind Rusia, Occidentul slăbește ambii rivali. În plus, tipurile de echipamente militare necesare pentru apărarea Taiwanului sunt diferite de cele pe care SUA le trimit în Ucraina. Și America, fără îndoială, are resursele necesare pentru a lupta cu autoritarismul pe două fronturi.

Orientul Mijlociu nu a fost luat în considerare

„Orientul Mijlociu nu a fost luat în considerare în aceste dezbateri. Dar după crimele în masă din Israel și în vederea pregătirii intervenției israeliene în Fâșia Gaza, există un nou front de luptă pentru autoritățile americane, o nouă cerere de resurse americane, un nou punct de stres pentru America și noi riscuri ale unui război mai larg”, scrie analistul politic al „New York Times“, Ross Douthat.

„Alegerea dintre Ucraina și Israel este greșită”, scrie „Wall Street Journal“. SUA nu ar trebui să întrerupă ajutorul Ucraina și să-l redirecționeze către Israel, așa cum a sugerat recent senatorul Josh Hawley. Interesul Americii de a controla ambițiile rusești nu dispare în momentul în care un aliat din Orientul Mijlociu intră în război.

„Dar într-un sens mai larg, desigur, există o alegere strategică reală aici, potențiale compromisuri în furnizarea de echipamente și finanțare”, scrie Douthat.

Wall Street Journal recunoaște acest lucru atunci când solicită un „efort generațional” din partea SUA pentru a produce mai multe muniții și a-și extinde arsenalul. Este greu de spus dacă astfel de eforturi vor apărea pe fondul actualului haos din Congres.

Există, de asemenea, un compromis important pur și simplu în nivelul de atenție acordat de oficialii americani. Distragerea atenției este întotdeauna o problemă în politica externă. Este necesar doar să vedem cum s-a format politica americană față de Afganistan în timpul războiului din Irak. Și a face față unui război împotriva unei puteri nucleare pe teritoriul de lângă granița unui astfel de adversar este cel mai periculos lucru existential pentru America de la sfârșitul Războiului Rece.

Alternativa pentru Kiev

Prin urmare, adăugarea tensiunilor din Orientul Mijlociu la ecuație schimbă automat calculul politicii americane față de Ucraina. Când ucrainenii au obținut câștiguri teritoriale neașteptate în toamna trecută, au existat motive rezonabile pentru escaladarea sprijinului american, în speranța că Rusia va putea fi forțată să încheie un acord de pace, conform căruia Ucraina își va recupera aproape tot teritoriul. Dar în ultimele 10 luni de război, linia frontului nu s-a prea schimbat, iar economia Rusiei în timp de război pare mai rezistentă decât speraseră Washingtonul și Kievul.

„Strategia pentru victoria completă a Ucrainei acum este epuizarea, timpul și speranța. Dar, deși războaiele de uzură se pot termina brusc și neașteptat, când o parte nu poate suporta, nu există garanții că partea ucraineană nu se va prăbuși. Și asta înseamnă că nu numai administrația Joe Biden, ci și ucrainenii înșiși au un stimulent să caute un fel de încetare a focului acum, în timp ce pozițiile lor militare sunt încă stabile, iar banii pentru ajutor încă vin, în timp ce catastrofa demografică s-a adâncit“, crede autorul.

Alternativa este că Kievul poate paria că actuala criza din Orientul Mijlociu nu va absorbi armele și atenția americană, că oboseala de război în rândul aliaților din apropiere, precum Polonia, precum și în rândul republicanilor din Congres, nu va crește, că Biden, dar nu Donald. Trump, va deveni președinte în ianuarie 2025 și, desigur, nu va apărea nicio criză dramatică în regiunea Pacificului.

În același timp, Rusia poate privi același peisaj, poate vedea avantajele sale potențiale și pur și simplu abandonează acordul, forțând SUA să aleagă între abandonarea Ucrainei și acumularea de riscuri și costuri din ce în ce mai mari pentru a o susține. Și dacă îți imaginezi Moscova, Teheranul și Beijingul lucrând în colaborare directă cu scopul de a exercita o presiune maximă asupra Americii, atunci la asta te-ai aștepta.

Dar alianța de interese dintre dușmanii Occidentului este mult mai slabă. Rusia nu va lupta doar de dragul intereselor Chinei sau pentru a complica poziția SUA în Orientul Mijlociu, dacă există avantaje evidente ale unui armistițiu. Și astfel de avantaje există: Vladimir Putin a supraviețuit unei lovituri de stat ciudate, dar nu poate conta pe loialitatea internă. Cel mai probabil va dori să fie reales triumfător pentru un al doilea mandat în 2024. Absorbția completă a economiei ruse de către sfera de influență a Chinei nu este în interesul pe termen lung al Rusiei. Și războiul de uzură se poate întoarce brusc și împotriva rușilor.

Poate că aceste interese nu creează o bază suficientă pentru negocieri, nimeni nu știe despre ce vorbește Washingtonul cu Moscova prin canale secrete și înțelege greșit provocările în fața ei, conchide WSJ.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Ucraina, #Israel, #resurse, #NATO, #SUA, #arme, #munitii , #Razboi Ucraina