De ce Rusia nu se va dezintegra de-a lungul granițelor sale regionale

Duminica, 23 Aprilie 2023, ora 23:39
17705 citiri
De ce Rusia nu se va dezintegra de-a lungul granițelor sale regionale

De la invadarea Ucrainei, hărțile care prezintă colapsul Rusiei până în 2025 au proliferat online. Aceste grafice mai mult sau mai puțin fanteziste sculptează țara în zeci de republici independente.

Hărțile trădează o amăgire din partea autorilor lor, care este comună multor prognozatori politici. Acești observatoriconfundă granițele administrative ale provinciilor Rusiei cu adevărate granițe ale vieții socioeconomice, neștiind că adevăratele diviziuni din societatea rusă nu coincid aproape niciodată cu liniile arbitrare trasate de funcționarii Partidului Comunist în prima jumătate a secolului trecut. Este foarte puțin probabil ca Rusia să se dezintegra de-a lungul granițelor sale regionale din motive geografice, sociologice, economice și politico-administrative, scrie în Moscow Times Aleksei Gusev, este sociolog la Hertie School of Governance (Berlin).

Din punct de vedere geografic, granițele regiunilor și republicilor Rusiei sunt în esență abstracte, fiind redesenate în mod repetat între anii 1920 și 1940. Liniile sinuoase rezultate au la fel de mult sens social și geografic ca și cele rectilinii pentru care Statele Unite sunt atât de faimoase. Totuși, ele pot da falsa impresie de autonomii naționale mari, dezmințind, de exemplu, că Republica Karelia este formată din 82% etnici ruși și doar 7% etnici kareliani. De fapt, din cele șaptesprezece districte ale republicii, doar trei găzduiesc kareliani.

Lucrarea lui Stalin

Hărțile etnolingvistice ale Bașkortostanului, care este împărțit aproape în mod egal între bașkiri, ruși și tătari, precum și ale Daghestanului, care se mândrește cu mai mult de o duzină de popoare indigene, seamănă cu plapumele mozaic. În anii lui Stalin, autonomiile etnice au fost în mare măsură delimitate în așa fel încât să complice încercările de autodeterminare și să se asigure că Moscova va fi chemată să arbitreze disputele teritoriale locale.

Din punct de vedere sociologic, majoritatea regiunilor Rusiei împărtășesc aceleași valori și atitudini de bază. În 2018 și 2020, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova au descoperit că provinciile predominant rusofone nu au avut diferențe semnificative statistic în ceea ce privește modul în care au simțit distanța de putere (măsura în care oamenii acceptă ierarhia formală și inegalitatea), evitarea incertitudinii, individualism versus colectivismul și orientarea normativă pe termen lung versus pe termen scurt. Nici geografia, nici dezvoltarea socioeconomică nu au făcut diferența.

De exemplu, regiunea Krasnoiarsk, îndepărtată din punct de vedere geografic, dar bogată în resurse, cu salariile sale peste medie, deține mai mult sau mai puțin aceleași valori ca regiunea relativ săracă din Novgorod din nord-vest; regiunile Kaluga, Nijni Novgorod și Ulianovsk din centrul Rusiei ca regiunea Rostov din sud. Cu toate acestea, diferă în mai multe privințe de Republica Saha (Iakuția) similară din punct de vedere geografic și demografic, cum ar fi în raport cu distanța de putere și individualism versus colectivism.

Distanța de putere este o măsură cheie în astfel de studii. Acest lucru, împreună cu individualismul, se întâmplă să fie mult mai scăzut în republicile Buriatia, Tatarstan și Iakuția decât în ​​regiunile de limbă rusă, datorită parțial prevalenței structurilor clanului. Aici, legăturile de rudenie informale compensează dacă nu o izolează de subordonarea ierarhiei formale, cu rezultatul că chiar și provincialii săraci se simt implicați în autoguvernarea locală, deși prin rețele tradiționale de rudenie mai degrabă decât prin instituții democratice formale, care sunt la fel de slabe în toată Rusia.

Izbucnirea războiului a înlăturat mai devreme decalajul de valori dintre provinciile Rusiei, decît l-a lărgit, o veste proastă pentru cei cu aspirații separatiste. Mobilizarea a fost resimțită mai acut în părțile mai puțin rusofone ale țării, unde vârsta medie tinde să fie mai mică, ceea ce poate duce la scăderea încrederii în instituțiile informale locale – până acum o sursă de securitate – și la creșterea distanței de putere și a individualismului.

Geografia contează puțin

Din punct de vedere economic, geografia din nou contează puțin. În majoritatea regiunilor Rusiei, orașele cu peste un milion de locuitori se laudă cu o economie diversificată, în timp ce sunt înconjurate de zeci de orașe mono: orașe mici bazate pe o singură industrie. Cât de rapid se va desfășura criza economică lentă care afectează Rusia în provinciile țării depinde de ce sectoare sunt dominante la nivel local, nu de locația geografică sau de echilibrul de putere dintre elitele locale. Un factor cheie va fi în ce măsură aceste sectoare critice au fost naționalizate, adică sunt supuse intervenției statului – industria de apărare fiind un exemplu de frunte.

Necazurile economice ale Rusiei vor crea variații nu între regiuni, ci în interiorul acestora, cum ar fi între sectorul public și cel privat, dintre care primul este mult mai probabil să primească sprijin guvernamental adecvat. Cu tensiunile care se desfășoară pe plan intern, mai degrabă decât între diferite părți ale țării, există puține motive să ne așteptăm la dezvoltarea unui sentiment puternic de conștiință provincială.

În urma invaziei Ucrainei, profiturile excedentare realizate din exporturile de energie în prima jumătate a anului 2022 au mers mult în reducerea inegalității economice dintre provinciile Rusiei, întrucât autoritățile federale nu doar au investit în sectoare strategice, ci au extins și asistența populației. Acestea au variat de la noi ordine de apărare și sprijin pentru marile întreprinderi din industriile în dificultate până la subvenții directe, inclusiv pentru cei săraci și rudele celor mobilizați.

Cu toate acestea, în fundal, schimbările tectonice erau în curs. Dacă în 2022 regiunile bogate în petrol ale Rusiei s-au bucurat de resurse vaste datorită prețului global ridicat al petrolului și a efectelor întârziate ale sancțiunilor occidentale, deja la începutul lui 2023 apăreau noi dificultăți. Astăzi, provinciile implicate în exportul de petrol și gaze către Europa, cum ar fi cele de-a lungul râului Volga și din vestul Siberiei, sunt pregătite pentru o producție și procesare reduse și, mai important, investiții de capital fix reduse.

Marile companii de petrol și gaze au fost multă vreme contributorii cheie nu numai la bugetul federal, ci și la bugetul regional și municipal. De exemplu, Tatarstanul și-a datorat o mare parte din autosuficiența economică succesului lui Tatneft. Finanțele subfederale sunt acum afectate și, în consecință, provinciile pierd ceea ce a mai rămas din suveranitatea lor economică, astfel încât Tatarstanul se va asemăna din ce în ce mai mult cu alte provincii industriale dependente de centru.

Dependenți de banii de la centru

Principala linie de demarcație economică din Rusia ar putea ajunge să se desfășoare între sectorul public și unele industrii grele private, lovite puternic de sancțiuni, spre deosebire de granițele regiunilor țării. În mod grăitor, chiar dacă PIB-ul Rusiei s-a micșorat cu 4 procente, mai multe dintre provinciile sale continuă să crească economic: majoritatea regiunilor sărace care beneficiază net de sprijin de la stat, cum ar fi Tuva și Cecenia.

Regiunea cu cea mai mare creștere – o rată de peste 5 la sută – este Kurgan, care se întâmplă să fie cea mai săracă și cea mai dependentă de bugetul federal din Districtul Federal Ural. Motivul este întreprinderea de apărare Kurganmașzavod, a cărei prezență în această regiune istoric deprimată ajută și la explicarea de ce șomajul a scăzut la 0,9% pe fondul penuriei de forță de muncă în industria de apărare. Specialiștii se mută aici din monoorașele din regiunea vecină Celiabinsk, care odată stătea semnificativ mai bine, dar a suferit foarte mult din cauza declinului metalurgiei.

Cu această distribuție de finanțare, Moscova nu a făcut decât să adâncească dependența economică a regiunilor de autoritățile centrale. Desigur, centralizarea economică a țării nu s-a produs peste noapte, fiind una dintre evoluțiile cheie din ultimii douăzeci de ani. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că acest proces a dus la aplicarea unor reguli standardizate pentru toate provinciile, indiferent de statut, al căror efect politic a fost de a alinia elitele locale din toată Rusia.

Nicăieri subordonarea lor nu este mai evidentă decât în ​​tehnocratizarea guvernanților țării, care de la numirea lui Serghei Kirienko ca adjunct al șefului administrației prezidențiale în 2016 seamănă din ce în ce mai mult, de la nume de familie la chipuri și biografii. Selectarea guvernanților a devenit mai degrabă o politică de personal decât o politică publică, clanurile locale fiind lipsite treptat de contribuții, chiar și în cele mai autonome republici, cum ar fi Tatarstan, Bașkortostan și Iakutia.

Până în 2022, fiecare ramură executivă a regiunii a fost dedicată în mod fiabil îndeplinirii obiectivelor stabilite de direcția de politică internă a Kremlinului. Același lucru s-a întâmplat la nivel municipal, deoarece alegerile pentru primar au fost efectiv anulate în favoarea numirii unor figuri aprobate nu de șefii locali, ci de Kremlin.

Evenimentele de anul trecut au testat acest sistem, la scurt timp după pandemie, forțând administrațiile regionale să facă față provocărilor economice cu care se confruntă industriile cheie și să îndeplinească obiectivele de mobilizare ale Ministerului Apărării, liniștind totodată Kremlinul privind loialitatea lor și sporind coordonarea cu serviciile de securitate. În același timp, autoritățile regionale au fost supuse presiunii populației, devenind un front office pentru guvernul federal.

Stimulate de mobilizare, noile modificări aduse contractului social al Rusiei înseamnă mai multe responsabilități pentru autoritățile regionale și municipale în special. La urma urmei, ei sunt cel mai aproape de oameni, iar distanța dintre ei se micșorează din ce în ce mai mult pe măsură ce problemele socioeconomice cresc și membrii publicului apelează din ce în ce mai mult la primarii și guvernatorii lor, mai degrabă decât la Kremlin pentru asistență.

Chiar și pe fondul tensiunilor declanșate de mobilizare, radicalizarea politicii și a regimului și alocarea inegală a resurselor statului, pur și simplu nu există nicio problemă națională pe masă și nicio discuție despre federalism regional – și nici un indiciu că acest lucru se va schimba.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #invazie, #Rusia, #dezintegrare, #republici federale, #regiuni, #Kremlin , #Rusia