Efortul uriaș al Ucrainei de a reface porturile de la Dunăre, pentru scoaterea urgentă a cerealelor din țară

Duminica, 10 Iulie 2022, ora 03:04
15225 citiri
Efortul uriaș al Ucrainei de a reface porturile de la Dunăre, pentru scoaterea urgentă a cerealelor din țară
Portul Reni FOTO: Odessa Journal

Porturile din era sovietică sunt resuscitate, dar oficialii ucraineni spun că singura modalitate de a atenua foamea globală este să se pună capăt blocadei Rusiei la Marea Neagră.

Ucraina restaurează și extinde unele dintre porturile fluviale dezafectate de mult timp de pe Dunăre pentru a facilita exportul de cereale din cauza blocadei Rusiei la Marea Neagră.

Înainte de război, porturile fluviale ucrainene de pe Dunăre erau rar folosite, unele dintre ele fiind complet în paragină. Dar, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și a controlului rusesc asupra rutelor de ieșire către Marea Neagră, Kievul își resuscitează vechile porturi fluviale pentru a evita blocada mării și pentru a accelera exportul de cereale ale țării.

„Luați exemplul portului fluvial Reni”, a declarat Alla Stoianova, șeful departamentului de politică agricolă din regiunea Odesa, pentru The Guardian. Portul a fost printre cele mai importante din regiunea Dunării în timpul Uniunii Sovietice și o cale de trecere către România. „Nu a fost folosit deloc recent. Așa că acum lucrăm la extinderea acestuia, alături de alte porturi fluviale, pentru a le crește capacitatea. Acum, peste 160 de nave așteaptă în Marea Neagră să intre pe canalul Sulina, dar nu pot deoarece capacitatea acelui canal este de doar 5-6 nave pe zi.”

La începutul invaziei ruse, silozurile și porturile din Odesa erau pline cu peste 25 de milioane de tone de cereale. Astăzi, 5 milioane dintre acestea au fost exportate prin rute alternative: auto, feroviare și fluviale.

„În martie am reușit să exportăm 200.000 de tone”, a spus Stoianova. „În aprilie 1,6 milioane; în mai 1,7 milioane de tone; iar in iunie peste 2,5 milioane. Dar această capacitate încă nu este suficientă, pentru că în mod normal, cu cele șase porturi ale noastre din regiunea Odesa, exportam 5-6 milioane de tone de cereale în fiecare lună''.

„Un camion poate transporta doar 25 de tone, iar un vagon de tren 60 de tone”, spune Stoianova. „Pentru a încărca echivalentul unei nave de transport de cereale, am avea nevoie de 2.000 de camioane. Toate acele cozi lungi pe care le puteți vedea la graniță se datorează faptului că țările vecine nu sunt capabile din punct de vedere logistic să gestioneze atât de multe cereale de la noi.

Slabă alternativă la porturile maritime

Kievul intenționează să-și extindă porturile fluviale cu cel puțin două silozuri noi și locuri speciale de parcare pentru camioane pentru a încărca mai rapid transportoarele de cereale. Oficialii ucraineni sunt conștienți de faptul că deschiderea rutei Mării Negre este singura modalitate de a atenua foamea globală.

„Adevărul este că nu există alternativă la porturile maritime”, a spus Stoianova. „Trebuie să le deblocăm imediat. Lumea poate găsi o modalitate de a face Rusia să fie de acord cu acest lucru ”.

Fermierii ucraineni din teritoriile ocupate, nevoiți să vândă rușilor la prețuri reduse

Între timp, fermierii ucraineni din teritoriile ocupate nu au avut de ales decât să-și vândă recoltele rușilor.

Doi agricultori ucraineni din regiunea Herson ocupată au declarat pentru The Guardian că și-au vândut cerealele cumpărătorilor ruși luna trecută la prețuri reduse. „Cerealele mele au fost vândute cu aproape 20% mai ieftin decât de obicei. Dar este mai bine decât nimic”, a el, sub anonimat, de teama represaliilor autorităților locale.

„Nu aveam suficient spațiu pentru a depozita cereale, așa că vânzarea a fost singura opțiune”, a adăugat acesta. Al doilea fermier a spus că a fost abordat de o firmă agricolă cu sediul în Crimeea, care i-a cerut să semneze documente pentru a dovedi că cerealele au fost cumpărate „legal”.

El a spus că și-a vândut grâul cu aproximativ 100 de dolari pe tonă, ceea ce abia acoperă costul de producție.

O rețea extinsă de transport pare să fi apărut pentru a trimite cerealele din regiunea Herson către porturile din sudul Crimeii, de obicei prima oprire pentru grânele ucrainene.

„Primim o mulțime de cereri de transport de cereale din Herson către porturile Crimeii”, a spus Anna, manager la o firmă de logistică cu sediul în regiunea rusă de graniță Rostov. „Oamenii sunt dispuși să ne plătească bani foarte buni pentru a ridica cerealele și a le muta în Crimeea, o călătorie care nu este întotdeauna sigură.”

Compania Annei trimite trei până la cinci camioane în fiecare zi pentru a ridica cereale de la Herson și a le expedia în porturile din Crimeea Sevastopol și Kerci.

Joi, NASA a anunțat că forțele ruse au ocupat aproximativ 22% din terenurile agricole ale Ucrainei, Kievul acuzând Rusia că a furat peste 600.000 de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate pentru a le vinde pe piețele internaționale.

În aceeași zi, Ucraina l-a convocat pe ambasadorul turc, după ce Turcia a permis unei nave sub pavilion rusesc care transporta mii de tone de cereale ucrainene furate să părăsească portul Karasu.

Oficialii vamali turci au confiscat marți nava la cererea Ucrainei, după ce Kievul a declarat că marfa transporta ilegal 7.000 de tone de cereale din localitatea Berdiansk ocupată de ruși, un port din sud-estul Ucrainei.

Au existat tot mai multe dovezi că o parte din cerealele ucrainene care ajung în acele porturi sunt apoi expediate în străinătate, în principal în porturile din Siria și Turcia.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invaie, #blocada, #Marea Negra, #porturi, #Dunare, #reni , #Razboi Ucraina