Ucraina ar putea transporta cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei

Miercuri, 19 Iulie 2023, ora 14:20
3035 citiri
Ucraina ar putea transporta cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei
Nave cereale/FOTO: Captură Youtube

După retragerea Rusiei din Inițiativa pentru grâne de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României și Bulgariei, informează televiziunea ucraineană, care îl citează pe ambasadorul Ucrainei în Turcia.

Ucraina are în vedere opțiunea transportului de cereale prin apele teritoriale ale țărilor membre NATO România și Bulgaria. Acest lucru va reduce riscurile atacurilor cu rachete din Rusia, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar.

Rusia a refuzat să continue „acordul de cereale”. Potrivit ambasadorului, asta înseamnă că agresorul poate ataca infrastructura portuară și navele care vor transporta cereale.

„Rușii amenință că vor lovi porturile. Acesta este un risc care afectează companiile de asigurări și de transport maritim. Probabil, ocupanții nu pun în aplicare tot ce vorbesc, dar amenințarea rămâne”, a subliniat Bodnar.

Diplomatul a menționat că Ucraina a creat un fond pentru garantarea acestor riscuri și are posibilitatea de a atrage diverse companii și nave pentru transportul cerealelor.

„E posibil să nu folosim nici măcar ruta convenită în cadrul „acordului de cereale”, ci să transportăm cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. Aceasta este o posibilă opțiune pentru minimizarea riscurilor”, a adăugat Bodnar.

În același timp, sprijinul și responsabilitatea partenerilor internaționali sunt necesare pentru implementarea unui astfel de scenariu. Ambasadorul a subliniat că presiunea comună asupra Rusiei poate preveni posibile atacuri asupra navei.

Rusia pare să încerce să se folosească de Turcia pentru a ocoli obstacolele occidentale în calea exportului său de cereale, în urma colapsului acordului privind cerealele din Marea Neagră, potrivit Sky News.

Un acord de un an de zile pentru a asigura trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene prin porturile din Marea Neagră a expirat marți, 18 iulie, după ce Rusia a refuzat să îl reînnoiască.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a a avut o convorbire cu omologul său turc Hakan Fidan pentru a discuta despre modalitățile de a exporta cereale rusești prin rute „care să nu fie susceptibile de sabotajul Kievului și al Occidentului”.

Nu au fost impuse sancțiuni directe asupra cerealelor rusești, dar cele impuse băncilor, companiilor și persoanelor fizice au îngreunat sarcina exportatorilor de a expedia produsul și de a aranja plățile.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ceea ce este considerat crucial pentru sărăcia alimentară din unele țări în curs de dezvoltare și pentru prețul global al alimentelor.

Kremlinul a avertizat marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica riscuri, deoarece Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare, informează Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat luni, 17 iulie, Rusia că a transformat cerealele în arme, o acțiune care dăunează milioanelor de persoane vulnerabile din întreaga lume, dar Peskov a respins acuzația.

El a declarat că Rusia și-a îndeplinit obligațiile și a prelungit acordul de mai multe ori, chiar dacă angajamentele care au fost luate în schimb de Moscova nu au fost puse în aplicare.

Peskov a spus că cele mai sărace țări din Africa au obținut cele mai puține beneficii din acord, dar că Rusia este pregătită să continue să le furnizeze cereale gratuit.

El a declarat că Moscova este în contact cu partenerii săi africani și că această chestiune va fi discutată la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg de săptămâna viitoare.

Rusia a refuzat să prelungească acest acord, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida ONU și Turcia, denunțând obstacolele în calea comerțului cu produse agricole rusești.

În urma unei conversații de luni seară dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU Antonio Guterres, cei doi au convenit să lucreze pentru continuarea transporturilor de cereale din Marea Neagră.

„Am convenit cu domnul Guterres să lucrăm împreună și cu țările relevante, pentru a reînnoi securitatea alimentară și transporturile de alimente prin Marea Neagră”, a spus Zelenski pe Telegram.

Nikolai Gorbaciov a spus că este „sigur că Ucraina poate exporta cereale fără Rusia” dacă i se oferă „sprijin internațional”, după ce Rusia s-a retras din acordul cu cereale la Marea Neagră.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #acord, #export, #cereale, #Marea Negra, #Romania, #Bulgaria , #Razboi Ucraina