De ce se bazează Ucraina pe „bunicuțele Grad“ în contraofensiva împotriva rușilor?

Duminica, 13 August 2023, ora 15:58
4973 citiri
De ce se bazează Ucraina pe „bunicuțele Grad“ în contraofensiva împotriva rușilor?
Sistem de artilerie Grad/ FOTO: Captura Youtube

Comandanții ucraineni au folosit lansatoare de rachete din perioada Războiului Rece pentru a ataca forțele ruse în timpul contraofensivei din vara aceasta, scrie Wall Street Journal.

BM-21 Grad, care a fost dezvoltat pentru prima dată în 1963, este una dintre multele arme sovietice care alcătuiesc două treimi din arsenalul de artilerie al Ucrainei.

Ucraina are peste 14 tipuri de obuziere și lansatoare de rachete fabricate în SUA, numite HIMARS, foarte apreciate. De asemenea, a capturat peste 800 de piese de artilerie de la ruși . Dar comandanții păstrează unele dintre cele mai avansate arme, inclusiv tancuri donate de țările occidentale și folosesc pe scară largă BM-21 Grad în această contraofensivă lentă din această vară, notează WSJ.

BMI-21 poate trage 40 de rachete la o distanță de 40 de kilometri, dar nu este eficient pentru a lovi ținte precise.

Sunsil Nair, analist la Janes, o publicație specializată pe apărare, a declarat pentru WSJ că arma „nu este cea mai precisă și nu are cea mai mare automatizare”, dar este „eficientă pentru suprimarea focului”.

„Imaginați-vă 40 de rachete căzând în zona țintă în 20 de secunde”, a adăugat el.

Human Rights Watch a avertizat că BM-21 Grad, care poate lovi o zonă de dimensiunea a 10 terenuri de fotbal, reprezintă o amenințare pentru civili.

Spre deosebire de HIMARS, care folosește sisteme de navigație prin satelit pentru a ghida rachetele, BM-21 Grad solicită operatorilor să încarce manual și să poziționeze lansatoarele, iar operatorii din cabina șoferului au puțină protecție.

„Este o bătrână”

Comandantul bateriei Volodimir Suhilov, de la Brigada 60 a Ucrainei, a declarat pentru WSJ că unul dintre cele șase sisteme BM-21 ale brigăzii are 60 de ani.

„Este o bătrână și are toate problemele unei persoane în vârstă”, a spus el. Soldații au poreclit arma „bunica”.

El a spus că, deși se defectează adesea, BM-21 Grad poate trage multe rachete într-o perioadă scurtă.

Operatorii din cadrul brigadei 60 au spus WSJ că au puține arme donate de Vest și că ar dori un HIMARS.

Sistelele Grad sunt utilizate pe scară largă atât de forțele ucrainene, cât și de cele ruse. La începutul războiului, Ucraina deținea 260 de BM-21 Grad, în comparație cu 500 Rusia, potrivit Janes.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #arme, #sisteme grad, #artilerie, #contraofensiva , #Razboi Ucraina