Artileria ucraineană sprijinită de Occident paralizează „zeul războiului rus”. Moscova schimbă tactica

Miercuri, 06 Septembrie 2023, ora 23:24
6335 citiri
Artileria ucraineană sprijinită de Occident paralizează „zeul războiului rus”. Moscova schimbă tactica
Artileria ucraineană/ FOTO: pravda.ua

Echipajele de artilerie ale Rusiei suferă de deficiențe logistice în timp ce încearcă să oprească ofensiva Ucrainei în curs de desfășurare în sud-estul țării și să prevină o breșă care să doboare rețeaua de apărare Surovikin, scrie Newswek.

Un raport publicat de Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI) săptămâna aceasta arată că deteriorarea situației pe câmpul de luptă îi forțează pe trăgătorii ruși să se îndepărteze de doctrina lor îndelungată. Acest lucru reduce impactul „ Zeului Războiului ” al Moscovei, așa cum a fost poreclită artileria rusă.

Puterea de foc a Rusiei se bazează în mod tradițional pe volum nu pe precizie. Deși acest lucru a mers în prima parte a invaziei în Ucraina, iar raportul RUSI spune că acest lucru se schimbă acum.

„În primul rând, forțelor ruse le lipsește muniția pentru a susține acest volum de foc”, se arată în raport. „În al doilea rând, logistica care permite un astfel de volum de foc este prea vulnerabilă la detectarea și lovirea de precizie de la distanță mare”.

În al treilea rând, pierderea radarului de contrabaterie și uzura sistemelor au însemnat că această abordare are o eficiență în scădere”. Acum, a spus RUSI, artileriștii ruși se îndreaptă spre precizie nu spre volum. Acest lucru este demonstrat de recenta prioritizare a munițiilor ghidate cu laser de 152 mm Krasnopol și de utilizarea tot mai mare a dronelor pentru reglarea focului de artilerie.

„Tendința pare să fie către maximizarea preciziei și reducerea numărului de lovituri necesare pentru a obține rezultatul dorit, mai degrabă decât să recurgă la foc de saturație”, a scris RUSI. Raportul a adăugat că utilizarea din ce în ce mai mare a munițiilor de precizie, a dronelor și eforturile de îmbunătățire a comunicării reprezintă „o tendință îngrijorătoare, deoarece în timp va îmbunătăți probabil în mod semnificativ artileria rusă”.

Dar un foc de artilerie mai precis, folosind arme mai avansate, va cere o mai bună pregătire a trupelor ruse, lucru care a reprezentat de multă vreme o problemă pentru Moscova. Provocarea este și mai descurajantă acum, pe fondul condițiilor de război, Kremlinul acordând prioritate întăririlor, indiferent de pregătirea lor.

Potrivit canalului de Telegram “Informatorul militar” din Rusia, Ministerul rus al Apărării intenționează să înființeze cinci noi brigăzi de artilerie de mare capacitate.

În aceste zile au apărut informații despre formarea Brigăzii 17 Artilerie în Regiunea Leningrad.

“Pe fondul superiorității artileriei autopropulsate a NATO, cu calibrul de 155 de milimetri, față de tunurile rusești cu calibrul de 152 de milimetri, astfel de brigăzi de mare putere, cu tunurile lor cu calibrul de 203 milimetri, cu o bătaie de aproximativ 40 de kilometri, vor fi binevenite. Astfel, va fi întărită capacitatea de luptă contrabaterie, care în prezent este destul de moale pe linia frontului. Până acum, datorită eșecului real în producerea tunului autopropulsat Koaliția-SV, cu calibrul de 152 de milimetri, care dispune de o țeavă lungă și de o bătaie mare, a fost folosită o opțiune alternativă, prin reactivarea tunurilor Pion și Malka de 203 milimetri aflate în depozite”, a precizat sursa.

Rușii aduc mai multă artilerie foarte grea

Practic, în prezent, în luptele contrabaterie, trupele ruse întrebuințează lansatoare multiple de proiectile reactive cu calibre de 220 și 300 de milimetri, precum și drone kamikaze din familia Lancet. Numai că, aceste sisteme de armament sunt încă departe de a fi suficiente peste tot.

Ca urmare, obuzele cu calibrul de 203 milimetri pot concura în ceea ce privește bătaia (47,5 kilometri) cu artileria occidentală și, împreună cu minele de calibru 240 de milimetri, cu o bătaie de 20 de kilometri, pot provoca daune grele fortificațiilor inamice.

Înainte de începerea invaziei din Ucraina, Forțele Terestre rusești dispuneau de o singură brigadă de artilerie de mare capacitate, respectiv Brigada 45 Artilerie (UM 31969) din Tambov. Aceasta aparține Trupelor de Rachete și Artilerie și este formată din două divizioane de tunuri autopropulsate 2S7M Malka cu calibrul de 203 milimetri (câte 12 unități fiecare) și două divizioane de aruncătoare de mine autopropulsate 2S4 Tyulpan cu calibrul de 240 de milimetri (câte 12 unități fiecare).

Comandanții ucraineni s-au concentrat pe bateriile inamice de câteva luni, încercând să erodeze capacitățile defensive ale Rusiei și să izoleze unitățile defensive din prima linie.

Cifrele recente de la unitatea de monitorizare open-source Oryx sugerează că Ucraina distruge aproximativ trei arme rusești pentru fiecare pe care o pierde. Deși Rusia are încă mai multe piese de artilerie, forțele Kievului erodează avantajul. Newsweek scrie că ambele părți au suferit de lipsă de obuze pe tot parcursul conflictului pe scară largă, fie, în cazul Ucrainei, în mare parte din cauza scăderii stocurilor, fie, în cazul Rusiei, adesea din cauza presiunilor logistice exacerbate de atacurile ucrainene de lungă durată asupra locurilor de depozitare a muniției.

Partenerii occidentali ai Ucrainei se mobilizează pentru a furniza mai multe muniții, atât SUA, cât și Uniunea Europeană anunțând demersuri de a-și extinde considerabil producția de obuze de artilerie. De asemenea, SUA furnizează acum obuze de 155 mm înarmate cu muniții cu dispersie, a căror răspândire distructivă a fost creditată cu creșterea numărului de arme rusești distruse în ultimele luni.

Rusia, între timp, se îndreaptă către Coreea de Nord și Iran pentru a-și reaproviziona stocurile. The Wall Street Journal a raportat la începutul anului 2023 că Teheranul a fost de acord să furnizeze 300.000 de obuze, în timp ce Phenianul ar putea să furnizeze mai multe muniții Moscovei după vizita planificată a liderului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia la sfârșitul acestei luni.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #artileri, #munitie, #contrabaterie, #contraofensiva , #Razboi Ucraina