Viitorul Ucrainei în UE anunțat de greva șoferilor polonezi. Kievul se pregătește de o acțiune în forță pentru a debloca granița

Vineri, 01 Decembrie 2023, ora 11:02
9110 citiri
Viitorul Ucrainei în UE anunțat de greva șoferilor polonezi. Kievul se pregătește de o acțiune în forță pentru a debloca granița
Polonezii susțin că ucrainenii le fură afacerile FOTO Hepta

Primul lucru pe care un ucrainean l-a observat intrând în Polonia anul trecut a fost grupurile de voluntari care îi întâmpinau pe refugiați epuizați cu mâncare caldă, îmbrăcăminte, oferte de camere și autobuze pentru a-i transporta gratuit în orașele din Polonia.

Acum, primul lucru pe care ucrainenii îl observă este o linie imensă de camioane care așteaptă să treacă punctul de control al frontierei Dorohusk, datorită blocadei instituite de către camionagii polonezi, care a început pe 6 noiembrie.

Peste 3.000 de camioane sunt acum blocate la patru puncte de trecere a frontierei; timpii de așteptare sunt de până la trei săptămâni și doi șoferi au murit în timp ce stătea la coadă.

Protestatarii sunt așezați în corturi acoperite cu zăpadă, încălzindu-se la focuri făcute în butoaie deschise, în timp ce șoferii, îmbrăcați în veste de mare vizibilitate, stau lângă camioanele lor, mulți dintre ei fumând și privind luminile albastre intermitente ale mașinilor de poliție care monitorizează situația.

„Șoferii sunt forțați să aștepte într-un câmp deschis, fără provizii adecvate de hrană și fără toalete adecvate”, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Serhi Derkaci, pentru POLITICO. El a adăugat că guvernul de la Kiev se pregătește să evacueze sute de șoferi blocați.

Pentru relațiile Kievului cu Europa, blocada de frontieră este o criză majoră și oferă o anticipare amară a provocărilor iminente ale integrării Ucrainei, cu sectorul său agricol uriaș și muncitori ieftini, dar bine educați, în piața comună a UE.

Fluxurile comerciale transfrontaliere sunt imperative pentru a menține economia Ucrainei într-o perioadă de război, dar camionagii polonezi văd șoferii ucraineni drept rivali cu costuri reduse care le subcontractează afacerile. Lor li s-au alăturat fermierii polonezi, indignați de faptul că importurile de cereale din Ucraina îi afectează prin scăderea prețurilor interne. Nu doar Kievul este furios.

Comisia Europeană a criticat miercuri, 29 noiembrie, „lipsa totală de implicare” a Varșoviei în încheierea crizei.

„Autoritățile poloneze sunt cele care ar trebui să aplice legea la acea graniță”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, la Bruxelles. „Deși susțin dreptul oamenilor de a protesta, întreaga UE – ca să nu mai vorbim de Ucraina, o țară aflată în prezent în război – nu poate fi luată ostatică prin blocarea frontierelor noastre externe. Este atât de simplu”.

Vălean a avertizat că, dacă Polonia nu acționează, Comisia ar putea sancționa Varșovia pentru „nerespectarea regulilor sau neaplicarea legii”.

Dar Polonia are o reacție dificilă datorită incertitudinii politice declanșate de alegerile parlamentare de luna trecută.

Șoferii de camioane polonezi au blocat, începând cu 6 noiembrie, trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, din Hrebenne, Dorohusk și Korczowa.

Mii de transportatori polonezi stau de atunci în vămi. Cererea cheie a transportatorilor polonezi este reimplementarea sistemului de eliberare a permiselor pentru transportatorii ucraineni care vor să lucreze în spațiul UE.

Mici puncte de trecere a frontierei, precum Medyka, sunt acum pline de camioane, deoarece șoferii încearcă să evite trecerile blocate.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un înalt oficial leton cere UE să interzică produsele agricole rusești. „Tot ce este importat din Rusia poate fi adus din Ucraina”
Un înalt oficial leton cere UE să interzică produsele agricole rusești. „Tot ce este importat din Rusia poate fi adus din Ucraina”
Ministrul leton al Agriculturii Armands Krauze a cerut Uniunii Europene să adauge produse alimentare rusești pe listele de sancțiuni pe 26 februarie, înaintea reuniunii miniștrilor...
Câți ruși e dispus Vladimir Putin să piardă în război: ”Dacă mor pe front, bugetul stă mai bine. Costă mâncare, stau și beau...”
Câți ruși e dispus Vladimir Putin să piardă în război: ”Dacă mor pe front, bugetul stă mai bine. Costă mâncare, stau și beau...”
Andrei Caramitru, fiul regretatului Ion Caramitru, cunoscut analist economic mai ales în spațiul online, a avut o postare interesantă pe Facebook prin care a calculat câți oameni e dispus...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #blocaj, #camioane, #granita, #Polonia, #UE , #Razboi Ucraina