Cum arată planul B a lui Putin în cazul morții sângerosului lider cecen Ramzan Kadîrov

Miercuri, 20 Septembrie 2023, ora 22:50
2583 citiri
Cum arată planul B a lui Putin în cazul morții sângerosului lider cecen Ramzan Kadîrov
Președintele rus Vladimir Putin are înlocuitor pentru Ramzan Kadîrov/ FOTO: zn.ua

În ultimele zile, canalele Telegram de opoziție rusă și cecenă au scris despre deteriorarea bruscă a stării de sănătate a șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, din cauza problemelor renale.

Unii spun că se află în comă în Spitalul Clinic Central din Moscova, la ordinul Președintelui Federației Ruse, alții că a murit, iar alții că este în stare gravă, dar nu în comă. Sunt și vești că liderul de la Groznîi ar fi fost supus unui transplant de rinichi, dar nu a reușit, așa că acum caută un nou donator.

Pe fundalul unor astfel de informații, un videoclip cu Ramzan Kadîrov plimbându-se prin parc pe ploaie a apărut zilele trecute.

Data filmării este necunoscută, iar videoclipul nu oferă răspunsuri la întrebările despre starea de sănătate a despotului cecen. Însă anturajul apropiat al lui Kadîrov este la Moscova, după cum a informat canalul rus de Telegram Cecen-OGPU. Mașini cu numere de înmatriculare cecene au fost văzute la Spitalul Clinic Central încă de duminică dimineață. A fost văzută acolo și o mașină, condusă probabil de deputatul cecen în Duma de Stat rusă Adam Delimhanov. În acelaşi timp, structurile de putere din Cecenia au fost puse în alertă maximă.

Moartea lui Kadîrov poate provoca destabilizare în Cecenia și o explozie în Nordul Caucazului

Un jurnalist rus bine informat, fost redactor-șef la „Ecoul Moscovei”, Aleksei Venediktov, a scris luni că Ramzan Kadîrov are „insuficiență renală severă tipică. Prin urmare, este necesară hemodializă frecventă“.

O astfel de atenție acordată lui Kadîrov se explică prin locul său în structura de putere a Rusiei, rolului său în asigurarea controlului Kremlinului asupra Ceceniei și stabilității în Caucazul de Nord și armatei personale a liderului de la Groznîi, scrie publicația ucraineană Zerkalo Nedeli. Și, desigur, importanța republicii însăși pentru Moscova. La urma urmei, Cecenia supusă este o garanție a loialității întregii regiuni a Caucazului de Nord, care se caracterizează printr-un nivel ridicat al șomajului, conflicte etnice și de clan, criminalitate și corupție, persecuție a dizidenților și lipsă de justiție.

Având în vedere cele de mai sus, moartea lui Kadîrov poate provoca destabilizare în Cecenia și, după cum notează Viaceslav Lihacev, un orientalist și membru al consiliului de experți al Centrului pentru Libertăți Civile, într-un comentariu pentru ZN.UA, poate duce la o explozie în Nordul Caucazului . Acesta este un scenariu de care Kremlinul se teme și încearcă să-l evite, întrucât ar putea deveni un dezastru pentru statul rus, aflat în război cu Ucraina și sub influența sancțiunilor internaționale.

În ultimele două decenii, Cecenia a trăit sub propriile legi, nu sub cele rusești. În republică, care trăiește doar din subvenții de la bugetul federal al Rusiei, guvernează legile sharia și normele de comportament caracteristice societății patriarhale cecene, domnește legea feudală și puterea nelimitată a lui Kadîrov. Și dacă rămășițele autonomiei sunt distruse în alte subiecte ale Federației Ruse, formând o verticală rigidă a puterii, atunci Groznîi este un partener aproape egal al Moscovei. „În timpul guvernării lui Kadîrov, republica a ajuns la o relație specială cu centrul pe baza relației personale cu Putin a lui Ramzan”, explică Lihaciov.

Această relație cu Putin îi dă mână liberă lui Kadîrov, îl protejează de forțele de securitate. În conflictele dintre șeful Ceceniei și federali, Kremlinul i-a partea de obicei președintelui cecen. Iar structurile federale de putere, deși au o atitudine negativă față de Kadîrov, închid ochii pentru ca Cecenia să rămână pașnică.

Stabilitatea în Cecenia a fost obținută nu numai datorită subvențiilor de la bugetul federal și a muncii agențiilor de aplicare a legii, ci și datorită suprimării dure a opoziției seculare și religioase, stabilirii regimului totalitar al lui Kadîrov. Răpirile, tortura, violurile bărbaților și femeilor, crimele extrajudiciare sunt instrumentele prin care șeful Ceceniei și anturajul său prin structurile de putere mențin controlul asupra republicii din nordul Caucazului, și prin el Kremlinul exercită controlul. Și acesta este prețul pe care Putin este dispus să-l plătească pentru ca în Cecenia nimeni să nu miște.

Va continua controlul total asupra republicii chiar și după moartea lui Kadîrov?

„Dacă președintele cecen are probleme de sănătate, acestea nu au apărut de ieri de azi. Kremlinul a avut timp să calculeze opțiunile și să elaboreze diferite scenarii, iar Kadîrov a avut timp să creeze plase de siguranță capabile să asigure familia și să aleagă un succesor aprobat de Putin. Planul B există atât la Groznîi, cât și la Moscova. Întrebarea este dacă va fi posibilă implementarea acestuia”, spune Serhii Danilov, expert în Caucazul de Nord și director adjunct al Centrului de Studii pentru Orientul Mijlociu.

În Cecenia, mulți oameni sunt nemulțumiți de opresiunea lui Kadîrov, urăsc forțele de securitate, visează la răzbunare și își amintesc de Icikeria (Republica cecenă Icikeria care și-a declarat independența în iulie 1991 de URSS). Dar frica îi împiedică să organizeze protestele publice împotriva conducerii. Experții cu care a discutat ZN.UA nu văd potențial de protest în masă a populației și nu cred în existența unei opoziții subterane eficiente în condițiile de control total din Cecenia. În prezent, în republică nu există nici o opoziție politică deschisă, nici un potențial vizibil de rezistență armată.

Dintre cei trei factori care afectează stabilitatea în Caucazul de Nord (conflicte etnice, lupte de clanuri, subvenții bugetare), banii sunt în prezent cel mai influent factor din regiune: scăderea bruscă a afluxului de bani poate crește concurența și conflictul. Fără subvenții de la bugetul federal, autoritățile republicilor din Caucazul de Nord nu vor putea asigura un nivel de viață mai mult sau mai puțin acceptabil al populației și, prin urmare, stabilitate în regiune.

De asemenea, Moscova înțelege perfect că va exista opoziție față de guvernul federal doar atunci când finanțarea pentru Cecenia va fi redusă. De aceea se toarnă bani în republică.

„Singurul conflict posibil în Cecenia astăzi este între grupurile de elită legate de structurile de putere, nemulțumite de distribuția fluxurilor financiare”, crede Lihaciov, remarcând în special concurența dintre Ministerul Afacerilor Interne local și FSB. Dacă structurile de putere se vor bate pentru împărțirea puterii după Kadîrov, aceasta va duce la destabilizarea Caucazului. Prin urmare, sarcina cheie a Moscovei este să-i țină pe reprezentanții elitelor cecene departe de confruntarea între clanuri.

Posibilii succesori ai lui Kadîrov

Este posibil ca, în cazul morții actualului șef al Ceceniei și al perioadei de tranziție ulterioare, această teamă îi va împinge pe reprezentanții anturajului lui Kadîrov să ajungă la o înțelegere atât între ei, cât și cu Moscova. Printre posibilii succesori ai lui Kadîrov, experții în Caucazul de Nord văd o persoană apropiată șefului Ceceniei și familiei sale, care are sprijin în structurile puterii.

Potrivit Serhi Danilov, fiul cel mare al lui Kadîrov, Ahmat, Președintele Parlamentului Cecen, Magomed Daudov („Domnul”) și deputatul în Duma de Stat rusă, Adam Delimhanov, s-ar putea număra printre succesori. „Fără îndoială, Kadîrov pariază pe fiul său și există acorduri cu Delimhanov și reprezentanți ai blocului de putere. Dar, din moment ce Ahmat are 17 ani, nu exclud ca până când va ajunge la majorat să fie o figură de tranziție în fruntea republicii”, crede Danilov.

La rândul său, Lihaciov nu este sigur că întâlnirea lui Putin cu Ahmat Kadîrov, care a avut loc în această primăvară, este o introducere a succesorului lui Ramzan Kadîrov ca șef al republicii: „În Caucaz, unde rezistă cultul liderilor masculini, un tânăr de 17 ani nu va fi luat în serios ca moștenitor alfa”. Potrivit expertului, în cazul morții lui Kadîrov, succesorul acestuia nu va fi doar cineva din anturajul său, ci cineva din forțele de securitate. De exemplu, Adam Delimhanov este un politician la nivel federal cunoscut în mass-media pentru participarea sa la războiul cu Ucraina.

Indiferent cum s-ar întâmpla lucrurile cu sănătatea lui Kadîrov și indiferent cine îl înlocuiește, este probabil ca Putin să-și păstreze controlul asupra Republicii Cecene în viitorul apropiat. Folosind modelul morcovul și biciul, Moscova va depune toate eforturile pentru a menține stabilitatea în Cecenia și în Caucazul de Nord, conchide Zerkalo Nedeli.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ceceni, #Ramzan Kadirov, #succesori, #Kremlin , #Rusia