Ucraina și-a schimbat tactica în contraofensivă: a renunțat să treacă prin apărarea ocupanților cu blindate grele și, în schimb, îi lovește pe ruși cu artileria

Joi, 27 Iulie 2023, ora 18:42
6992 citiri
Ucraina și-a schimbat tactica în contraofensivă: a renunțat să treacă prin apărarea ocupanților cu blindate grele și, în schimb, îi lovește pe ruși cu artileria
Lupte grele în sudul Ucrainei FOTO / PBS

Forțele terestre ucrainene au schimbat tactica în contraofensiva pentru a se concentra pe bombardarea cu artileria asupra pozițiilor rusești, în loc să încerce să treacă cu blindate grele, potrivit rapoartelor.

Armata Ucrainei a obținut câștiguri lente și adesea costisitoare împingând înapoi liniile defensive rusești folosind tancuri și vehicule blindate furnizate de aliații săi.

Comandanții ucraineni au declarat pentru Financial Times că se folosește din ce în ce mai mult artileria grea, menită să elibereze calea pentru geniști și unitățile de infanterie.

Schimbarea tacticii vine după ce Ucraina a suferit pierderi considerabile în vehiculele grele furnizate de Occident.

Ucraina și-a pus multe speranțe în contraofensiva de primăvară-vară pe blindate precum vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley, tancurile și echipamentele de deminare.

Dar s-au confruntat cu ceea ce un general american în retragere a numit „20 de kilometri de iad” – fortificații rusești dense sub formă de câmpuri de mine și obstacole antitanc „dinți de dragon”, care oferă o barieră pentru ca vehiculele grele să fie apoi lovite cu rachete.

O mare parte din vehiculele de luptă de infanteriei Bradley furnizate de SUA au fost pierdute sau avariate, potrivit rapoartelor.

Generalul însărcinat cu ofensiva în sudul Ucrainei a declarat că Rusia a creat câmpuri minate cu mai multe straturi și linii de apărare fortificate care pun în dificultate înaintarea tancurilor și vehiculelor blindate furnizate de Occident.

"De aceea, majoritatea sarcinilor trebuie îndeplinite de soldați", a declarat pentru BBC generalul Oleksandr Tarnavski.

El spune că militarii ruși au dat dovadă de "calități profesionale" împiedicând forțele ucrainene să "avanseze rapid". "Nu subestimez inamicul", adaugă el.

Brigada 47 folosește acum unele dintre tancurile sale mai vechi, din epoca sovietică, pentru a curăța câmpurile minate

Până în prezent, există puține dovezi că tancurile și vehiculele blindate furnizate de Occident au reușit să încline balanța în favoarea Ucrainei.

Mai multe tancuri Leopard și vehicule de luptă americane Bradley au fost avariate sau distruse în primele zile ale ofensivei, în apropiere de orașul Orihiv.

Brigada 47 ucraineană, care a fost în mare parte antrenată și echipată de Occident pentru a încerca să străpungă liniile rusești, a fost repede oprită din drum de minele explozive și apoi lovită de artilerie.

Rusia a publicat mai multe înregistrări video ale incidentului, susținând că ofensiva Ucrainei a eșuat deja. În realitate, a fost mai degrabă un eșec timpuriu, decât o lovitură decisivă.

Într-un atelier în aer liber al aceleiași brigăzi, ascuns într-o pădure din spatele liniei frontului, se încearcă acum repararea a peste o duzină de vehicule blindate - majoritatea Bradley americane.

La început au sosit nevătămate, dar acum poartă urmele bătăliei. Șenile rupte și roți îndoite - semne care arată că mai multe dintre ele au lovit mine rusești.

Serhii, unul dintre ingineri, spune: "Cu cât le putem repara mai repede, cu atât mai repede le putem duce înapoi pe linia frontului pentru a salva viața cuiva."

Dar el admite, de asemenea, că unele dintre ele nu mai pot fi reparate și vor trebui fie să fie folosite pentru piese de schimb, fie "returnate partenerilor noștri" pentru a fi reconstruite.

În timp ce blindatele occidentale au oferit trupelor ucrainene o protecție mai bună, acestea nu au reușit să străpungă rândurile de mine rusești - una dintre cele mai mari bariere pentru avansarea Ucrainei.

”Călătorind pe frontul sudic am văzut, de asemenea, vehicule blindatele Mastiff furnizate de britanici, avariate și distruse.

Brigada 47 folosește acum unele dintre tancurile sale mai vechi, din epoca sovietică, pentru a curăța câmpurile minate. Dar nici acestea nu pot scăpa de explozibilii ascunși în sol, chiar dacă sunt dotate cu echipament specializat de deminare.

Mai aproape de linia frontului, comandantul de tancuri Maksym ne-a arătat tancul său T-64 recent avariat. Acesta a fost echipat cu două role în față pentru a declanșa în mod deliberat minele. El a pierdut unul dintre role în noaptea precedentă, în timp ce încerca să deschidă o cale pentru trupe” - notează corespondentul BBC în Ucraina, Jonathan Beale.

"În mod normal, rolele noastre pot rezista până la patru explozii", spune comandantul de tancuri Maksym. Dar rușii, adaugă el, au așezat minele una peste alta pentru a-și distruge echipamentul de deminare.

"Este foarte greu pentru că sunt prea multe mine", spune Maksym, adăugând că deseori existau mai mult de patru rânduri de câmpuri de mine în fața liniilor defensive rusești.

Doc, indicativul său de apel, a luat parte la ofensiva de succes de anul trecut de la Herson. Dar el spune că de data aceasta se dovedește a fi mult mai dură.

Pentru prima dată în război, spune el, soldații sunt răniți de mine mai mult decât de artilerie: "Când mergem înainte, întâlnim câmpuri minate peste tot".

Doc i-a arătat jurnalistului BBC arată o înregistrare video pe care a filmat-o recent, de pe una dintre dronele sale, cu înaintarea trupelor ucrainene spre un tranșeu rusesc.

Are loc o explozie masivă imediat ce soldații intră. Șanțul era gol, dar era plin de mine.

Doc spune că forțele rusești folosesc acum mine controlate de la distanță. "Când soldații noștri ajung în tranșee, apasă un buton și explodează, omorându-i pe prietenii noștri".

El spune că a văzut cum a fost folosită această tactică în ultimele două săptămâni și o numește "o nouă armă".

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #blindate occidentale, #artilerie , #Razboi Ucraina