De ce merge greu contraofensiva Kievului. Bruiajul rusesc pare să afecteze comunicațiile Ucrainei și armele furnizate de SUA

Marti, 04 Iulie 2023, ora 21:50
5754 citiri
De ce merge greu contraofensiva Kievului. Bruiajul rusesc pare să afecteze comunicațiile Ucrainei și armele furnizate de SUA
Bombe ghidate lansate din avion FOTO / NYT

Bruiajul rusesc a devenit atât de eficient încât Ucraina, SUA și NATO cred că bombele și alte arme inteligente nu își mai lovesc țintele la fel ca înainte. Aceasta este concluzia unei analize a Royal United Services Institute din Marea Britanie.

„Blocarea nu face ca JDAM-urile să nu mai funcționeze, dar riscă acuratețea lor”, conform cercetătorului RUSI Thomas Withington. Bombele echipate cu JDAM sunt ghidate de un sistem de ghidare inerțial integrat cuplat la un receptor Global Positioning System (GPS), oferindu-le o rază de acțiune publicată de până la 15 mile marine (28 km).

În timp ce actualizările anti-jamming la JDAM pot atenua problema, sistemele rusești de război electronic pur și simplu pot îneca semnalul de ghidare GPS de la sateliți. „Problema poate fi puterea totală a semnalului de bruiaj care poate fi aplicată”, a spus Withington.

Avertismentul vine după ce documentele Pentagonului scurse în aprilie au dezvăluit îngrijorarea că bruiajul rusesc reduce precizia armelor ghidate americane, inclusiv rachetele JDAM și HIMARS.

Efectul asupra JDAM este deosebit de semnificativ, deoarece este probabil cea mai simplă și mai rentabilă bombă inteligentă. Prin atașarea aripioarelor și a unui sistem de ghidare prin GPS la bombele ieftine, de modă veche, Ucraina ar putea avea arme ghidate cu rază lungă de acțiune la o fracțiune din costul munițiilor speciale ghidate de precizie care sunt insuficiente.

Se pare că bombele JDAM cu rază extinsă trimise în Ucraina au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri, permițând aeronavelor care le lansează să rămână în siguranță în afara razei de apărare aeriană rusă.

Aceste muniții ghidate de GPS au oferit inițial Ucrainei speranța de a compensa superioritatea Rusiei în oameni și arme. Într-adevăr, HIMARS s-a dovedit crucial în contraofensiva limitată a Ucrainei din vara anului 2022, deoarece rachetele au devastat cartierul general rusesc și depozitele de aprovizionare.

Rusia dezvoltă contramăsuri nu ar trebui să fie surprinzător. Toate armele își pierd în cele din urmă o anumită eficacitate pe măsură ce inamicul se adaptează. Nici nu este un secret faptul că armata rusă, la fel ca predecesorul ei sovietic, a dedicat eforturi mari dezvoltării unei varietăți de sisteme de război electronic.

În special, Withington a indicat R-330Zh Zhitel al armatei ruse, un sistem mobil de bruiaj montat pe camion special conceput pentru a perturba comunicațiile prin GPS și prin satelit în benzile de undă de la 100 MHz la 2 GHz. „Semnalele de la sateliții GPS din SUA pe care le folosesc kiturile JDAM sunt transmise pe benzi de undă de la 1,164 GHz la 1,575 GHz”, potrivit Worthington. „Acestea se încadrează direct în zona de captare a R-330Zh”.

În teorie, upgrade-ul Modulului Anti-Spoofing Selective Availability la JDAM de la începutul anilor 2000 ar trebui să asigure că JDAM va răspunde numai la semnalele GPS militare criptate M-Code autorizate. Cu toate acestea, ruși ar putea încă să perturbe semnalele prin fascicule de bruiaj „de forță brută”, a spus Withington.

Rusia ar putea, de asemenea, să intercepteze semnalele M-Code și să le retransmită cu ușoare modificări la un JDAM, provocând ratarea țintei. Eforturile de a ocoli interferențele rusești prin utilizarea semnalelor de la mai mulți sateliți GPS ar putea fi contracarate, la rândul lor, prin folosirea mai multor sisteme de bruiaj.

Eforturile contra-GPS ale Rusiei fac parte dintr-o campanie masivă de război electronic care a perturbat, de asemenea, comunicațiile radio ucrainene și operațiunile cu drone.

Forțele ruse „folosesc acum aproximativ un sistem EW major la 10 kilometri, situat de obicei la aproximativ 7 kilometri de linia frontului”, potrivit unui raport recent RUSI despre tactica rusă. Această bruiaj a contribuit la o rată de pierdere a dronelor ucrainene pe care RUSI o estimează a fi de până la 10.000 de UAV pe lună.

Potrivit raportului RUSI, trupele ruse EW sunt, de asemenea, „foarte capabile” la interceptarea și decriptarea comunicațiilor radio ucrainene. Într-un caz, au părut să intercepteze și să decodifice un mesaj radio criptat de la trupele ucrainene care chemau o misiune de foc în timp real, permițând comandanților ruși să trimită „avertisment preventiv” unităților lor.

Cu toate acestea, războiul electronic rus are limitări. Emiterea fasciculelor de bruiaj dezvăluie locația unui bruiaj, iar Ucraina pare să fi localizat și distrus sisteme rusești, cum ar fi R-330Zh. În mod ironic, înăbușirea undelor cu fascicule puternice de bruiaj poate perturba și comunicațiile GPS și radio rusești.

„Constelația GLONASS GNSS din Rusia transmite unele semnale care sunt similare cu GPS-ul”, a menționat Withington. Există dovezi că „armata rusă suferă în mod regulat fratricid electromagnetic din această cauză”.

Ca și alte fațete ale războiului, războiul electronic este ca un joc de șah, în care mișcarea este urmată de contramăsură. În orice caz, inginerii americani „s-ar putea să fie nevoiți să regândească modul în care protejează JDAM-urile pentru războaiele de mâine, pe baza conflictelor de astăzi”, a spus Withington.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #bruiaj, #bombe ghidate , #Razboi Ucraina