The Washington Post: Serviciile secrete americane cred că Ucraina nu va atinge obiectivul principal al contraofensivei de vară - să ajungă la Melitopol

Vineri, 18 August 2023, ora 14:26
16814 citiri
The Washington Post: Serviciile secrete americane cred că Ucraina nu va atinge obiectivul principal al contraofensivei de vară - să ajungă la Melitopol
Soldat ucrainean pe frontul de luptă FOTO Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Serviciile de informații americane au speculat că forțele ucrainene ar putea să nu-și atingă țintele contraofensivei care a început în iunie, scrie The Washington Post, citând surse din serviciile de informații.

Asta ar însemna că forțele Kievului nu vor reuși să își îndeplinească nici obiectivul strategic al ofensivei: tăierea în două a forțelor rusești din sudul țării și a culoarului terestru către Crimeea.

Mai multe surse din comunitatea de informații a SUA au declarat pentru The Post că forțele ucrainene, care încearcă să avanseze către Melitopol sunt în prezent prinse în lupte în jurul satului Robotîne, aflat la o distanță de peste 75 de kilometri de orașul din sudul regiunii Zaporojie.

Kievul aruncă în luptă și cea mai puternică unitate

Forțele armate ucrainene au aruncat în sfârșit în luptă și cea mai puternică unitate a lor, Brigada 82 de Trupe Aeropurtate.

Această unitate de elită are un efectiv de 2.000 de parașutiști înarmați cu vehicule de luptă a infanteriei Marder primite de Ucraina din partea Germaniei și transportoare blindate Stryker livrate de Statele Unite. Mai mult, unitatea are în dotare și tancuri Challenger 2 puse la dispoziție de armata britanică.

Acestea au intrat în acțiune tocmai în timpul acțiunilor ofensive către Robotîne, satul aflat pe axa de atac către Melitopol. Brigada 82 a fost aruncată în luptă aparent săptămâna aceasta.

Brigada 82 și unitatea sa soră, Brigada 46 de Trupe Aeropurtate, au fost printre ultimele unități importante pe care Statul Major condus de generalul Valeri Zalujnîi le mai ținea în rezervă.

Comandamentul ucrainean a desfășurat deja toate cele 4 brigăzi de pușcași marini pe care le avea la dispoziție într-un sector al frontului cu o lățime de 16 kilometri de pe axa către valea râului Mokri Yaly. Această desfășurare a pușcașilor marini ucraineni a dat roade pentru Kiev, ei participând la eliberarea mai multor sate.

Cel mai recent aceștia au participat la luptele pentru Urozhaine, unul dintre satele care apărau drumul către Mariupol. Ucraina a anunțat oficial eliberarea satului miercurea aceasta.

Aruncarea în luptă în Robotîne a celor două unități de trupe aeropurtate ținute în rezervă până acum e o sabie cu două tăișuri pentru comandamentul militar de la Kiev.

Pe de-o parte ele pot oferi un imbold important unei acțiuni ofensive dacă apărătorii ruși sunt pe punctul de a ceda. Însă angajarea lor în luptă înseamnă de asemenea că ele nu vor mai fi la fel de proaspete în cazul în care este nevoie de ele în alt sector al frontului în viitorul apropiat sau pentru un efort ofensiv concertat mai târziu.

Evaluarea americană estimează că ofensiva Kievului se va opri la o distanță de câțiva kilometri față de Melitopol, oraș în care armata rusă a intrat în a doua zi a invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut, avansând dinspre Crimeea și zonele controlate de separatiști în regiunea Donețk.

Melitopolul este un obiect cheie al ofensivei ucrainene deoarece este considerat „poarta către Crimeea” și se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei căi ferate care permite forțelor armate ruse să transfere personal și echipamente militare între diferitele sectoare ale frontului din sudul Ucrainei.

Conform acestei prognoze, forțele armate ucrainene nu vor putea ajunge la Melitopol în regiunea Zaporojie din cauza liniilor de apărare rusești și, prin urmare, nu vor tăia „podul de uscat” dintre Crimeea anexată și alte teritorii ale Ucrainei ocupate de trupele ruse. Potrivit interlocutorilor publicației, trupele ucrainene, aflate acum la 80 de kilometri de Melitopol, se vor opri la câțiva kilometri de oraș. Serviciile de informații americane estimează că ofensiva Kievului va rămâne fără elan înainte de a ajunge la oraș.

Calea către Melitopol este extrem de dificilă și chiar și capturarea unor orașe mai apropiate precum Tokmok nu va fi ușoară, a declarat analistul militar Rob Lee pentru WP. „Rusia are trei linii defensive principale acolo, iar după ele - orașe fortificate. Întrebarea este nu numai dacă Ucraina poate străbate una sau două dintre ele, ci dacă poate trece prin toate cele trei linii și are suficiente forțe pentru a realiza ceva mai semnificativ, de exemplu, capturarea Tokmak sau altceva după ce au suferit pierderi grele, a spus analistul.

Ucrainenii au schimbat tactica

The Washington Post notează că în prima săptămână a invaziei forțele armate ucrainene au suferit pierderi majore în fața liniilor de apărare pregătite cu grijă de armata rusă, chiar dacă au avut la dispoziție o serie de vehicule de luptă occidentale precum blindatele Bradley, tancurile Leopard 2 primite din Germania și vehicule specializate în curățarea câmpurilor de mine.

Mai mulți oficiali americani și occidentali au declarat pentru The Post că simulările efectuate de comandamentul militar ucrainean împreună cu Pentagonul și armata britanică au anticipat astfel de pierderi, dar ele și-au imaginat că Kievul le va accepta drept cost pentru penetrarea liniei defensive principale a rușilor.

Însă conducerea de la Kiev a ales să minimalizeze pierderile pe câmpul de luptă și să treacă la ofensive mai mici în diverse secțiuni ale frontului pentru a încerca să găsească puncte vulnerabile în liniile defensive rusești. Acest lucru a dus la progrese marginale în diferite sectoare pe parcursul verii.

Din cauza unei previziuni ale serviciilor de informații americane împărtășite cu mai mulți membri ai Congresului, unii republicani s-au opus unui ajutor suplimentar de peste 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, așa cum a solicitat președintele american Joe Biden.

La rândul lor, alți politicieni au reproșat administrației prezidențiale americane că Ucraina nu a primit arme mai puternice. Cu toate acestea, un înalt oficial de la Casa Albă a declarat WP că nu există dovezi că avioanele americane de luptă F-16 și rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pe care le cere Kievul „ar fi un panaceu”.

După cum notează The Washington Post, noua evaluare a informațiilor americane este în concordanță cu prognoza secretă a autorităților americane din februarie 2023. Acestea au spus că Forțele Armate ucrainene în timpul contraofensivei „nu vor atinge” obiectivul stabilit de Ucraina și nu vor putea elibera Melitopol sau Mariupol pentru a distruge „podul de uscat” către Crimeea până în august. O astfel de evaluare a fost în documente secrete ale Pentagonului și ale serviciilor de informații care au fost scurse pe Discord.

În același timp, o sursă de la Washington Post a subliniat că, în orice caz, contraofensiva ucraineană a slăbit trupele ruse: „Rușii sunt într-o stare destul de dificilă. Au suferit pierderi uriașe. Moralul lor nu este foarte ridicat”.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #melitopol , #Razboi Ucraina