The New York Times: De ce s-au poticnit în luptă trupele ucrainene antrenate de Occident?

Joi, 03 August 2023, ora 23:08
5825 citiri
The New York Times: De ce s-au poticnit în luptă trupele ucrainene antrenate de Occident?
Tanc Leopard 2 FOTO DW

Primele câteva săptămâni ale mult așteptatei contraofensive a Ucrainei nu au fost prea bune pentru trupele ucrainene care au fost antrenate și înarmate de Statele Unite și aliații săi.

Echipate cu arme americane avansate și anunțate ca avangarda unui asalt major, trupele s-au blocat în câmpurile dese de mine rusești, sub focul constant al artileriei și elicopterelor. Unitățile au avut pierderi grele. Una a amânat un atac pe timp de noapte până în zori, pierzându-și avantajul. Alta s-a descurcat atât de prost încât comandanții a scos-o de pe câmpul de luptă, scrie „The New York Times“.

Acum, brigăzile ucrainene instruite în Occident încearcă să schimbe lucrurile, spun oficialii americani și analiștii independenți. Comandanții militari ucraineni și-au schimbat tactica, concentrându-se pe epuizarea forțelor ruse cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, în loc să se arunce în câmpurile de mine sub foc. Un al doilea val de forțe antrenate de Occident lansează în mare parte atacuri la scară mică pentru a trece prin liniile ruse în sudul Ucrainei.

Decizia Ucrainei de a schimba tactica este un semnal clar că speranțele NATO pentru progrese mari făcute de formațiunile ucrainene înarmate cu noi arme, noi antrenamente și o injectare de muniție de artilerie nu s-au concretizat, cel puțin deocamdată.

Prea puțin timp pentru antrenament

Ea ridică semne de întrebare cu privire la calitatea pregătirii pe care ucrainenii au primit-o din Occident și dacă armele în valoare de zeci de miliarde de dolari, inclusiv în valoare de aproape 44 de miliarde de dolari de la administrația Biden, au reușit să transforme armata ucraineană într-o forță de luptă la standardele NATO.

„Contraofensiva în sine nu a eșuat; va dura câteva luni până în toamnă”, a declarat Michael Kofman, de la Carnegie Endowment for International Peace, care a vizitat recent primele linii. „Problema a fost convingerea occidentalilor că, doar cu câteva luni de antrenament, unitățile ucrainene ar putea fi transformate să lupte în felul în care o fac forțele americane, conducând asaltul împotriva unei apărări rusești bine pregătite, mai degrabă decât să-I ajute pe ucrainenii să lupte mai bine în modul în care îl știu ei.”

Președintele Vladimir Putin al Rusiei a semnalat din ce în ce mai mult că strategia sa este să câștige războiul epuizând Ucraina și aliații săi. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că revenirea Ucrainei la vechea ei tactică riscă să ajungă la cursa pentru muniție, care ar putea să fie câștigată de Putin și ar putea pune Ucraina într-un dezavantaj într-un război de uzură.

Oficialii administrației Biden au sperat că cele nouă brigăzi antrenate de Occident, aproximativ 36.000 de militari, vor arăta că modul de război american este superior abordării rusești. În timp ce rușii au o structură de comandă centralizată rigid, americanii i-au învățat pe ucraineni să împuternicească soldații înrolați să ia decizii rapide pe câmpul de luptă și să desfășoare tactici de arme combinate - atacuri sincronizate ale forțelor de infanterie, blindate și artilerie.

Oficialii occidentali au susținut această abordare ca fiind mai eficientă decât strategia costisitoare de a uza forțele ruse prin uzură, care amenință să epuizeze stocurile de muniție ale Ucrainei.

O mare parte din antrenament a implicat învățarea trupelor ucrainene cum să treacă la ofensivă, mai degrabă decât să rămână în apărare. De ani de zile, trupele ucrainene au lucrat la tactici defensive, în timp ce separatiștii susținuți de ruși au lansat atacuri în estul Ucrainei. Când Moscova și-a început invazia pe scară largă anul trecut, trupele ucrainene și-au pus în joc operațiunile defensive, refuzând Rusiei victoria rapidă pe care o anticipase.

Efortul de a-și elibera teritoriu „le cere să lupte în moduri diferite”, a declarat luna trecută Colin H. Kahl, care a demisionat recent dintr-o funcție de top de la Pentagon.

Dar brigăzile antrenate de Occident au primit doar patru până la șase săptămâni de antrenament cu arme combinate, iar unitățile au făcut mai multe greșeli la începutul contraofensivei de la începutul lunii iunie, potrivit oficialilor și analiștilor americani care au vizitat recent linia frontului și au vorbit trupelor şi comandanţilor ucraineni.

În primele două săptămâni ale contraofensivei, până la 20% din armamentul trimis de Ucraina pe câmpul de luptă a fost avariat sau distrus, potrivit oficialilor americani și europeni. Bilanțul a inclus unele dintre formidabilele mașini de luptă occidentale - tancuri și vehicule blindate de transport de trupe - pe care ucrainenii contau pentru a-i învinge pe ruși.

Experții militari au spus că folosirea pentru prima dată a tacticilor nou învățate va fi întotdeauna dificilă, mai ales având în vedere că răspunsul rusesc a fost să o ghemuire defensivă și baraje masive de artilerie.

„Li s-a dat un ordin greu”, a spus Rob Lee, specialist militar rus la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia și fost ofițer de marina americană, care a călătorit și el în primele linii ucrainene. „Au avut o perioadă scurtă de timp pentru a se antrena cu echipamente noi și pentru a dezvolta coeziunea unității, iar apoi au fost aruncați într-una dintre cele mai dificile situații de luptă. Au fost puși într-o poziție incredibil de grea.”

Ucraina ar putea reveni la modul american de război

Ucraina s-ar putea foarte bine să revină la modul american de război dacă va sparge apărarea rusă bine înfiptă, au spus unii experți militari. Dar atacul este mai greu decât apărarea, așa cum a demonstrat Rusia anul trecut, când și-a abandonat planurile inițiale de a avansa la Kiev.

„Nu cred că renunță la tacticile combinate de arme”, a declarat Philip M. Breedlove, un general de patru stele în retragere al Forțelor Aeriene, care a fost comandantul suprem al NATO pentru Europa. „Dacă vor trece prin prima, a doua sau a treia linie de apărare, cred că veți vedea definiția armelor combinate.”

Vorbind la forumul Aspen, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a declarat: „Ucraina are o cantitate substanțială de putere de luptă pe care nu s-a angajat încă în luptă și încearcă să-și aleagă momentul pentru a-și angaja acea putere de luptă.”

Acel moment părea să vină săptămâna trecută, când Ucraina și-a intensificat contraofensiva în mod semnificativ, cu două împingeri spre sud aparent fiind vizate orașe din regiunea Zaporojie: Melitopol, lângă Marea Azov, și Berdiansk, la est, pe coasta MăriiAzov. În ambele cazuri, ucrainenii au înaintat doar câțiva kilometri și mai au zeci de parcurs.

Dar analiștii se întreabă dacă acest al doilea val, bazându-se pe atacurile unor unități mai mici, va genera suficientă putere de luptă și elan pentru a permite trupelor ucrainene să treacă prin apărarea rusă.

Gian Luca Capovin și Alexander Stronell, analiști ai firmei britanice de informații de securitate Janes, au spus că strategia de atac cu unități mici „este extrem de probabil să aibă ca rezultat pierderi mari în rândul trupelor, pierderi de echipamente și câștiguri teritoriale minime” pentru Ucraina.

Un oficial occidental, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că rușii sunt încordați și încă se confruntă cu probleme cu logistica, aprovizionarea, personalul și armele.

Breedlove a fost de acord și a spus că încă se așteaptă ca contraofensiva ucraineană să pună Rusia într-un dezavantaj.

„Ucrainenii se află acum într-un loc în care înțeleg cum vor să-și angajeze forțele”, a spus el. „Și începem să vedem că rușii dau înapoi.”

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #trupe, #pregatire, #Occident , #Razboi Ucraina