Mii de copii ucraineni, inclusiv sugari, au fost duși cu forța în Rusia. Procesul de înlocuire a identității derulat de Moscova

Marti, 26 Septembrie 2023, ora 23:45
2442 citiri
Mii de copii ucraineni, inclusiv sugari, au fost duși cu forța în Rusia. Procesul de înlocuire a identității derulat de Moscova
Copii ucraineni deportați în Rusia FOTO Twitter

Mii de copii ucraineni sunt dispăruți, fiind luați de trupele ruse de la începutul invaziei de anul trecut - și există rapoarte contradictorii despre ceea ce li s-a întâmplat.

Un raport al Comisiei de anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina, dat publicității, luni, 25 septembrie, a constatat o lipsă semnificativă de claritate cu privire la îndepărtarea copiilor din țara lor, inclusiv numărul exact de copii care au fost luați până acum și unde se află în acest moment. Această lipsă de claritate cu privire la numărul și circumstanțele copiilor transferați „poate împiedica un proces de returnare rapid”, conform raportului ONU.

În timp ce oficialii de la Kremlin susțin că „salvează” copiii prin îndepărtarea lor din casele lor, organele internaționale au numit îndepărtarea forțată a copiilor ucraineni – inclusiv a copiilor de până la patru luni – o crimă de război.

O estimare a Școlii de Sănătate Publică din Yale spune că numărul copiilor ucraineni care au fost strămutați sau deportați de la începutul războiului se ridică la sute de mii, inclusiv cel puțin 6.000 care au fost ținuți într-o serie de lagăre rusești și cărora li s-a ordonat să fie supuși "la programe de reeducare”. Deoarece forțele ruse au vizat orfelinatele ucrainene și alte populații vulnerabile, numărul copiilor luați este probabil „semnificativ mai mare”, potrivit raportului Yale.

Copiii care au fost salvați din lagăre descriu că li s-a interzis să vorbească în ucraineană, au fost forțați să asculte imnul național rus în mod repetat și au fost mințiți și li s-a spus că părinții lor i-au abandonat, conform relatărilor de primă mână culese de „Copiii Războiului ”, proiect elaborat de Ministerul Ucrainei de Reintegrare a Teritoriilor Ocupate Temporar, înființat în 2016 în urma anexării Crimeei de către Rusia.

Business Insider notează că unii copii care au fost luați împotriva voinței lor de către forțele ruse au ajuns să fie plasați spre adopție în Rusia, unde procesul a fost accelerat pentru a-i grăbi pe copiii furați prin sistem.

Rusia caută în mod deliberat să înlocuiască identitatea națională ucraineană a peste un milion de copii

Rusia caută în mod deliberat să înlocuiască identitatea naţională ucraineană a peste un milion de copii în teritoriile ocupate în Ucraina, relevă o analiză asupra manualelor şcolare accesibile public şi a politicilor educaţionale ale statului.

"Din 2014, Rusia a creat un model de eliminare a identităţii ucrainene prin sistemul său educaţional în Crimeea. Acum aplică în mod intens aceleaşi măsuri în noile teritorii ocupate ale Ucrainei", a declarat pentru EFE Anastasia Vorobiova, analistă la Centrul de Educaţie Civică 'Almenda', citează Agerpres.

Rusia are ca obiectiv să distrugă orice legătură a populaţiei locale de acolo cu restul Ucrainei şi să-i impună identitatea civică rusă. Copiii sunt, de asemenea, supuşi unei militarizări agresive.

"Ei sunt pregătiţi să servească în armata rusă, să fie dispuşi să lupte şi să moară pentru Rusia", subliniază Vorobiova, menţionând că, prin instrumentalizare, Rusia a transformat educaţia într-o armă puternică în lupta împotriva Ucrainei.

O recentă analiză detaliată asupra manualelor ruse utilizate în teritoriile ocupate - realizată de "Almenda" şi Centrul Regional pentru Drepturile Omului - a identificat o serie de "mari naraţiuni" menite să îi influenţeze pe copiii ucraineni.

Manualele prezintă în mod sistematic Ucraina ca parte a Rusiei şi îi neagă suveranitatea. Ucrainenii care au luptat pentru independenţa naţiunii lor de-a lungul istoriei sunt prezentaţi drept "trădători".

"Un nou manual de istorie, al cărui coautor este Vladimir Medinski (consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin), afirmă că Ucraina este un stat ultranaţionalist, că ucrainenii au fost inventaţi de Austro-Ungaria, că sunt un grup etnic 'artificial'", subliniază Vorobiova.

În acelaşi timp, cuceririle teritoriale ale Rusiei şi asimilarea diverselor popoare sunt prezentate într-o lumină pozitivă.

În teritoriile ocupate, elevilor li se predă exclusiv în limba rusă, în timp ce părinţii sunt intens descurajaţi să-şi lase copiii în clase ucrainene disponibile oficial.

"Aceşti părinţi riscă să fie consideraţi drept neloiali", spune interlocutoarea EFE.

Unii elevi merg la şcoli administrate de ruşi pentru a se conecta mai târziu în timpul zilei la cursurile online în şcolile lor ucrainene.

Dar aceste familii se confruntă cu ameninţări grave, explică directoarea uneia dintre aceste şcoli pentru EFE, sub rezerva anonimatului, pentru a garanta securitatea elevilor săi.

Elevii sunt "obligaţi să iubească Rusia", ceea ce este deosebit de cinic, având în vedere distrugerea pe care armata invadatoare a adus-o în casele lor, afirmă ea.

Capacitatea copiilor, în special a celor mai mici, de a rezista în faţa acestor naraţiuni este limitată într-un mediu în care orice opinie "pro-ucraineană" nu poate circula liber şi în care exprimarea lor poate duce la pierderea locului de muncă, a proprietăţii sau a libertăţii.

Consecinţele acestei politici pot fi catastrofale, spune Vorobiova, care avertizează asupra impactului psihologic puternic al propagandei, în special asupra copiilor.

În zone precum Crimeea are deja "consecinţe fatale", spune experta citată.

Unii dintre tinerii soldaţi ai armatei ruse care au murit în luptă după declanşarea invaziei ruse pe scară largă aveau doar 12 ani când peninsula Crimeea a fost anexată cu peste nouă ani în urmă.

Aceştia "au experimentat pe deplin pe pielea lor politica de distrugere a identităţii ucrainene, militarizarea şi asimilarea de către Federaţia Rusă", susţine o anchetă a 'Almenda'.

Chiar şi moartea lor devine un instrument de militarizare, cu zeci de plăci comemorative plasate în instituţiile de învăţământ, în timp ce elevilor din clasele mai mici li se spune că ar trebui să le urmeze exemplul.

La fel ca în cazul deportării copiilor ucraineni, Rusia acţionează deschis "mai degrabă mândră decât ruşinată" de politica sa, spune Vorobiova.

Potrivit ei, la aceasta contribuie convingerea Rusiei "că statul ucrainean nu există", precum şi impunitatea acţiunilor sale în Cecenia, Georgia (2008) şi Ucraina în 2014.

Politica Rusiei faţă de copii constituie o încălcare a dreptului internaţional umanitar şi o presupusă crimă de război, subliniază ea.

Vorobiova speră că dovezile adunate de Almenda şi partenerii săi din 'coaliţia 5AM Ucraina' de organizaţii neguvernamentale ucrainene vor ajuta la aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi de distrugerea identităţii ucrainene şi la crearea unui mecanism eficient de prevenire a unor astfel de cazuri în viitor.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #copii, #deportare, #propaganda , #Razboi Ucraina