Rusia mută copiii ucraineni în Belarus, unde sunt supuși pregătirii și reeducării militare

Vineri, 17 Noiembrie 2023, ora 23:16
1802 citiri
Rusia mută copiii ucraineni în Belarus, unde sunt supuși pregătirii și reeducării militare
Copii ucraineni deportați în Rusia FOTO Twitter

Un raport recent al Universității Yale aruncă o nouă lumină asupra situației copiilor ucraineni care au fost deportați de Rusia. Mulți dintre ei sunt supuși pregătirii și reeducării militare, se arată în raport.

Laboratorul de cercetare umanitară al Școlii de Sănătate Publică din Yale, care a studiat deportarea a mii de copii ucraineni, a constatat că guvernele rus și belarus au lucrat în tandem pentru a organiza astfel de deportări. Raportul s-a bazat în principal pe cercetări open-source și pe unele imagini din satelit de înaltă rezoluție.

Cel puțin 2.442 de copii din Ucraina au fost duși în Belarus de la începutul războiului, potrivit raportului. Cele două țări aliate au coordonat transportul copiilor - cu vârste cuprinse între șase și 17 ani - de la casa lor către o nouă viață în Belarus, adesea prin Rusia mai întâi, se arată în raport.

Programele de reeducare servesc „intereselor politice ale regimului din Belarus”

Opt din cele 13 instituții în care sunt duși copiii în Belarus includ programe de reeducare care servesc „intereselor politice ale regimului din Belarus”, se arată în raport.

În unele cazuri, aceste programe includ pregătire militară, potrivit Yale.

Cel puțin nouă grupuri de copii au fost supuse unor programe de reeducare și cel puțin șase grupuri de copii au fost forțați să suporte un fel de pregătire militară, arată raportul.

Există cel puțin două grupuri de copii deportați din Ucraina care au fost aduși la bazele Trupelor Interne din Belarus, o forță paramilitară de aplicare a legii din țară, se arată în raport. Unitatea militară a jucat un rol semnificativ în reprimarea violentă a protestelor pro-democrație din ultimii ani.

Trupele din Belarus i-au supus pe copiii ucraineni la antrenament militar care include mânuirea armelor de foc, purtarea armurilor de corp și vizionarea de parade militare, prelegeri și demonstrații de luptă, potrivit raportului.

Zeci de copii au primit și tratament medical de natură incertă, numit „reabilitare” de către guvernul din Belarus, conform raportului.

Un spital a raportat că copiii au fost forțați să participe la „cursuri de terapie cu exerciții fizice și corecție psihologică de grup, masaj și haloterapie, apă și electroterapie”.

În octombrie, un grup de 37 de copii ucraineni au ajuns în Belarus unde au fost supuși „evaluărilor medicale” nespecificate în timpul cărora au fost și reeducați, se arată în raport.

Numărul total al copiilor ucraineni deportați este necunoscut. Dar cifrele oficiale din Ucraina sugerează că aproape 20.000 de copii au fost deportați sau strămutați forțat, informa CNN în iulie.

Comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, a declarat în această vară că peste 700.000 de copii ucraineni au fost duși din Ucraina în Rusia, adăugând că marea majoritate a acelor copii au venit împreună cu părinții și rudele lor.

Curtea Penală Internațională a emis în martie mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și Lvova-Belova, sub acuzația de mutare ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la începutul războiului.

Dreptul internațional umanitar interzice transferul sau deportarea forțată a oricăror persoane protejate.

Unii copii ucraineni spun că au fost plasați în familii adoptive rusești, în timp ce alții sunt repatriați în țară.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #copii, #deportare, #reeducare, #Belarus , #Razboi Ucraina