Fostul ministru ucrainean al Apărării dezvăluie cât costă o zi de război împotriva Rusiei

Marti, 05 Septembrie 2023, ora 14:03
8327 citiri
Fostul ministru ucrainean al Apărării dezvăluie cât costă o zi de război împotriva Rusiei
Artileria de producție occidentală face ravagii in liniile rusești FOTO / Twitter

Recent demis din funcția de ministru al Apărării, Oleksii Reznikov a dezvăluit care este costul zilnic al războiului pe care țara sa îl duce contra Rusiei. Oleksii Reznikov, ministrul demisionar al Apărării, a declarat că o zi de război costă Ucraina 100 de milioane de dolari americani, iar acestea sunt în mare parte fonduri publice, nu taxe de voluntariat.

Ministrul a fost întrebat de ce sunt atât de puține drone în zona de luptă și de ce sunt cumpărate din fonduri pe care cetățenii le donează voluntar mai degrabă decât din bani publici.

"Pot să vă spun că livrările de la voluntari din 24 februarie 2022 până în prezent reprezintă 3% din tot ceea ce a ajuns în zona de război. Războiul ne costă 100 de milioane de dolari pe zi. Acum, aruncați o privire la bugetele tuturor fondurilor de voluntariat semnificative cu reputație și vedeți cât de mult colectează. Și un stat care cheltuiește în total 100 de milioane de dolari pe zi. Gândiți-vă doar la asta", a declarat Reznikov, citat de Ukrainska Pravda.

Prin urmare, spune Reznikov, este nedrept să se pretindă statului că voluntarii fac totul pentru el, deoarece nu este așa. "De fapt, acest lucru este făcut de cetățenii Ucrainei - cei care muncesc, pentru că plătesc taxe, iar aceste taxe merg la buget, iar din acest buget, de asemenea, merg la armată. Armata este cel mai mare consumator de fonduri în prezent. Dar, la urma urmei, sunt necesare fonduri și pentru a menține țara în ansamblu: pentru infrastructură, reconstrucție și pentru sprijinirea celor vulnerabili din punct de vedere social. Prin urmare, trebuie să munciți și să plătiți impozite. Întreprinderile trebuie să fie active și să sprijine antreprenorii", a adăugat Reznikov.

El a precizat că nu are dreptul să discute despre contractele privind dronele, dar a spus că "oficial, doar 30 de drone ucrainene noi de diferite tipuri sunt autorizate să opereze: de recunoaștere, de atac, kamikaze etc.", inclusiv zece modele de drone FPV.

Oficialul de la Kiev a subliniat că numărul de producție a dronelor va depinde producători, dar statul este pregătit să cumpere tot ce va fi produs.

Totodată, Reznikov a adăugat că este foarte bine și corect ca voluntarii să anunțe strângerea de fonduri, iar cetățenii să doneze din banii proprii.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că a decis să îl înlocuiască pe ministrul Apărării, după 550 de zile de război, aceasta fiind cea mai importantă remaniere a instituţiei ucrainene de apărare de când Rusia şi-a lansat invazia, în februarie 2022.

Demiterea lui Reznikov vine după un scandal legat de achiziţia de veste militare de către Ministerul Apărării. În august, jurnaliştii de investigaţie ucraineni au relatat că echipamentele au fost achiziţionate la un preţ de trei ori mai mare decât în mod normal şi că în loc de veste de iarnă au fost comandate de fapt veste de vară. În documentele vamale ale furnizorului, jachetele aveau un preţ de 29 de dolari pe bucată, dar Ministerul Apărării a plătit 86 de dolari pe bucată. Reznikov a negat acuzaţiile în timpul unei conferinţe de presă, săptămâna trecută, menţionează Associated Press.

Pe de altă parte, zvonuri despre înlocuirea lui Reznikov au apărut şi luna februarie, tot pe fondul unui scandal de corupţie. Atunci a fost vorba despre achiziţii dubioase ale Ministerului Apărării pentru hrana soldaţilor, la preţuri mult umflate. S-a vehiculat atunci că Reznikov va fi înlocuit de şeful spionajului militar (GUR), Kirilo Budanov, dar în cele din urmă ministrul a spus că preşedintele i-a cerut să rămână în funcţie.

În vârstă de 56 de ani, Oleksii Reznikov a devenit ministru al Apărării în noiembrie 2021, cu doar câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În timpul războiului, el a promovat relaţiile cu oficialii occidentali din domeniul apărării şi a ajutat la primirea asistenţei militare internaţionale, în valoare de miliarde de dolari, inclusiv lansatoare de rachete şi tancuri. În calitate de ministru al Apărării, în timpul războiului Reznikov a evidenţiat integrarea "de facto" a Ucrainei în alianţa militară NATO ca fiind o prioritate de top, chiar dacă aderarea la bloc nu este posibilă imediat de jure.

În contextul în care Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE şi să îşi menţină sprijinul militar occidental, preşedintele Zelenski a accelerat o campanie anticorupţie în ţară, soldată cu demiteri şi arestări ale unor oficiali şi oameni de afaceri, inclusiv din cercul preşedintelui, iar achiţiziile dubioase făcute tocmai la Ministerul Apărării au fost, fără îndoială, o pată care nu putea fi trecută cu vederea.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #costuri, #oleksi reznikov , #Razboi Ucraina