Zelenski: Rușii vor începe să fugă din Crimeea când forțele Ucrainei se vor apropia de granița administrativă

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 22:22
3663 citiri
Zelenski: Rușii vor începe să fugă din Crimeea când forțele Ucrainei se vor apropia de granița administrativă
Incendiu la un depozit de combustibil din orașul Sevastopol din Crimeea. FOTO arab news

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este sigur că invadatorii ruși vor începe să fugă din Crimeea anexată temporar când forțele ucrainene vor ajunge în primul sat de pe teritoriul peninsulei. Mai mult, el crede că localnicii vor ajuta armata Kievului.

"Eliberăm Crimeea? Va fi mai ușor decât ceea ce se întâmplă acum. El, Vladimir Putin, (n.red.) a spălat creierul oamenilor timp de zece ani. Când ne apropiem de granița administrativă cu Crimeea, veți vedea cum rușii vor fugi. Acum sapă tranșee, au săpat plaja, deși ieri au spus că totul este atât de frumos, va fi un centru turistic, vor investi miliarde. Au trecut zece ani, ce miliarde? - a subliniat președintele Ucrainei. - Ce au făcut acolo, decât că au capturat teritoriul, au expulzat oameni, prizonieri politici, jurnalişti în închisori. Ce au făcut acolo? Zero?"

El a menționat că civilii din peninsulă s-au săturat de autoritățile de ocupație. Timp de aproape 10 ani, rușii doar au militarizat Crimeea - peninsula nu s-a dezvoltat în niciun fel.

Un incendiu la un depozit de combustibil din orașul Sevastopol din Crimeea, cauzat de o lovitură cu drone, a fost stins complet, a declarat sâmbătă guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvojaev. Un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene a declarat sâmbătă că peste 10 rezervoare cu produse petroliere cu o capacitate de aproximativ 40.000 de tone au fost distruse în explozia de pe 29 aprilie din portul Sevastopol ocupat de ruși, a informat RBC Ucraina, relatează Reuters.

Oficialul, Andrii Iusov, nu a spus că Ucraina ar fi fost responsabilă pentru explozie în comentariile sale către RBC, în schimb a descris explozia drept o „pedeapsă a lui Dumnezeu” pentru atacurile rusești de vineri care au ucis cel puțin 25 de oameni.

Sâmbătă devreme, Razvojaev a spus că rapoartele indicau că incendiul a fost cauzat de un atac cu dronă.

Razvozhaev a mai spus că incendiul s-a extins pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați și că încă se stabilesc detalii privind victime și pagube.

Nimeni nu a fost rănit în incendiu, potrivit guvernatorului.

„Cele patru rezervoare de combustibil care au fost lovite sunt practic arse deja”, a spus el într-un videoclip anterior.

Razvojaev a spus că incendiul nu va avea un efect asupra aprovizionării cu combustibil în Sevastopol, iar rezervele nu au fost folosite pentru furnizarea de combustibil la benzinării.

Experții au examinat site-ul și „a devenit clar că doar o dronă a putut ajunge în rezervorul de petrol”, a spus Mihail Razvojaev în aplicația de mesagerie Telegram. O altă dronă a fost doborâtă, epava ei găsită pe țărm, lângă terminal, a adăugat el.

Analiștii militari afirmă că este posibil ca Ucraina să lanseze în curând o contraofensivă și că unul dintre principalele obiective ar putea fi străpungerea unui coridor terestru sudic între Rusia și regiunea Crimeea anexată de Rusia.

Bogdan Krotevici, comandantul interimar al Regimentului Azov, a afirmat zilele trecute că forțele ucrainene ar putea chiar încerca să captureze orașe mici rusești în timpul viitoarei sale contraofensive.

Rusia a pregătit fortificații

Rusia a săpat fortificații extinse și suprapuse pentru a se asigura că trupele sale vor fi mult mai bine apărate decât atunci când au fost alungate din nord-estul Ucrainei și din orașul Herson, arată fotografiile din satelit.

Experții militari spun că liniile de apărare, întinse pe sute de kilometri, marchează zonele în care Rusia se așteaptă să fie atacată sau consideră că au o importanță strategică în menținerea teritoriului.

Potrivit imaginilor din satelit, pozițiile Rusiei sunt concentrate cel mai mult în apropierea liniilor de front din sud-estul regiunii Zaporojie în est și de-a lungul fâșiei înguste de pământ care leagă Peninsula Crimeea de restul Ucrainei.

Oleksandr Musiyenko, un analist militar din Kiev, a afirmat că sudul este vital din punct de vedere strategic pentru Ucraina.

Pe lângă întreruperea coridorului terestru dinspre Rusia spre Crimeea ocupată, o pătrundere profundă pe axa sudică ar putea aduce peninsula în raza de acțiune a artileriei, a spus el.

Peninsula, furată de la Ucraina în 2014, găzduiește Flota Mării Negre, pe care Rusia o folosește pentru a-și extinde puterea în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană și - în ultimele 14 luni - pentru a trage salve cu rachete de croazieră asupra Ucrainei.

În sudul țării se află, de asemenea, centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este ocupată din martie anul trecut și inactivă din septembrie. Aceasta furniza în trecut o cincime din necesarul de energie electrică al Ucrainei.

Tranșee au fost săpate de-a lungul drumurilor, în afara altor așezări și la aeroporturile orașelor Melitopol și Berdiansk. Nordul Crimeii a fost, de asemenea, fortificat.

Brady Africk, un cercetător și analist de informații din surse deschise de la American Enterprise Institute, a declarat că a cartografiat fortificațiile din vestul Rusiei până în Crimeea, iar construcția a început în mod serios după ce trupele rusești au abandonat orașul Herson.

„Acest lucru a stimulat un efort uriaș de săpături, în special în sudul Ucrainei, unde terenul este destul de plat", a spus el.

În ciuda rețelei de apărare, patru experți au declarat că rușii vor fi suprasolicitați din cauza lungimii frontului, o vulnerabilitate pe care Kievul va încerca să o exploateze prin fente, distrageri, surprize și viteză operațională.

Musiyenko a spus că Ucraina ar putea folosi nave furnizate de Occident pentru a lansa atacuri asupra regiunii Herson de peste Nipru, care ar servi drept momeli - sau atacuri în toată regula.

Acest lucru ar putea forța Rusia să deturneze trupe din alte părți.

„Obstacolele de pe câmpul de luptă sunt obstacole doar atâta timp cât sunt păzite de trupe capabile", a declarat Ford de la Middlebury.

Musiyenko a estimat că Ucraina ar dispune de o forță cuprinsă între 100.000-110.000 pentru un atac, inclusiv opt brigăzi de asalt cu un total de 40.000 de soldați.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Crimeea, #Volodimir Zelenski, #contraofensiva , #Razboi Ucraina