Forțele ucrainene au distrus un sistem de război electronic rusesc „Pole-21” și trei sisteme antirachetă S-400

Duminica, 05 Noiembrie 2023, ora 22:42
7346 citiri
Forțele ucrainene au distrus un sistem de război electronic rusesc „Pole-21” și trei sisteme antirachetă S-400
Sistem rusesc de bruiaj Pole 21/ FOTO: ukrinform.net

Forțele ucrainene au distrus un sistem de război electronic rusesc „Pole-21”, a informat pe 5 noiembrie generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului Tavria care luptă pe frontul de sud.

Tarnavski nu a oferit mai multe detalii, dar a spus că sistemul a fost „proiectat pentru a suprima canalele de navigație prin satelit”.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a scris în raportul său din 8 septembrie că forțele ruse își schimbă structurile de comunicații și își adaptează sistemele de război electronic ca răspuns la avansul continuu al contraofensivei ucrainene.

ISW a mai spus că armata rusă își schimbă și desfășurarea sistemelor de război electronic (EW) pe front: noul model de distribuire, de la o concentrație de aproximativ 10 sisteme EW la fiecare 20 de kilometri la un sistem la 10 kilometri, indică faptul că armata rusă a îmbunătățit acoperirea oferită de un singur sistem EW.

În articolul său de opinie pe 1 noiembrie pentru The Economist, Valerii Zalujnîi, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, a scris că Rusia „ne întrece în acest domeniu”, după ce a creat o nouă ramură a armatei sale dedicată războiului electronic și a construit 60 de noi tipuri de echipamente.

La începutul războiului, 65% din platformele de bruiaj ale Ucrainei au fost produse în perioada sovietică, a spus Zalujnîi.

Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să-și îmbunătățească capacitatea de a desfășura război electronic cu drone.

Războiul electronic este „cheia victoriei în războiul cu drone”, a scris el.

În mai, CNN a raportat că în ultimele luni, Rusia a blocat sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA și utilizate de armata ucraineană, făcându-le mai puțin eficiente.

Forțele ruse folosesc dispozitive de bruiaj electronic pentru a dezactiva mecanismul de țintire prin GPS al sistemului, determinând rachetele să-și rateze ținta, a scris mass-media.

Ucraina a distrus trei sisteme rusești S-400

Ucraina a distrus în ultima săptămână minimum patru sisteme antiaeriene rusești cu rază lungă de acțiune, vulnerabilizând apărarea aeriană a Rusiei, a anunțat Departamentul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor, relatează Business Insider.

Printre acestea se numără trei prețioase sisteme S-400 Triumf, care au fost distruse joi, 26 octombrie în regiunea Luhansk, conform presei ruse. În această situație, Rusia va fi nevoită să le înlocuiască din alte zone, slăbind apărarea aeriană în respectivele locuri, conform Ministerului britanic.

Sistemul rusesc S-400 cu rază lungă de acțiune sol-aer este conceput pentru a doborî avioane și rachete de la distanțe și altitudini mari. Acesta dispune de radare, un post de comandă mobil și mai multe platforme de lansare a rachetelor.

Potrivit unor surse ucrainene, apărarea aeriană rusă ar fi suferit pierderi suplimentare în Crimeea.

Conform Ministerului, distrugerea sistemelor în cauză arată faptul că Sistemul Integrat de Apărare Antiaeriană al Rusiei se luptă să facă față armelor moderne de atac.

Moscova declarat de multă vreme că sistemele sale de rachete sol-aer sunt o „componentă cheie" a strategiei sale militare, a precizat Ministerul britanic.

Nu se știe exact ce arme a utilizat Kievul pentru a distruge faimoasele S-400, însă, conform unui canal rusesc de Telegram, ar fi fost puse la treabă sistemele ATACMS.

S-400 a fost fabricat pentru a rivaliza cu sistemul american de apărare antiaeriană Patriot, în valoare de 1 miliard de dolari. Mult lăudat ca fiind superior sistemului Patriot din punct de vedere tehnologic, S-400 a fost vândut pentru 500 de milioane de dolari, potrivit rapoartelor.

Forțele Aeriene Ucrainene au distrus una dintre noile și cele mai avansate nave ale Marinei Ruse acostate în șantierul naval „Zaliv” orașul Kerci din Crimea.

Rachetele de croazieră SCALP au lovit o corvetă rusă din clasa Karakurt capabilă să tragă rachete de croazieră Kalibr care terorizează Ucraina. Unele surse din Crimeea susțin că patru astfel de corvete sunt în prezent andocate în șantierul naval „Zaliv”, astfel încât mai multe nave ar fi putut fi distruse sau avariate.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #distrugere, #sistem bruiaj electronic, #sistem s 400 , #Razboi Ucraina